Щодня в громадському транспорті очі мимоволі потрапляють на оголошення Міського координаційного центру (КМДА), в якому розміщена інформація для людей, котрі тимчасово змушені покинути територію східного регіону України. Часу з початку перших переселень минуло досить багато. А відтак почали виникати розмови про відсутність, зокрема в Києві, житла для цієї категорії співвітчизників.

Людська і професійна допитливість спонукала набрати один із запропонованих на папірці телефонних номерів і поцікавитися, наскільки міська влада Києва спроможна допомогти людям дахом над головою. Після кількох спроб додзвонитися нарешті замість коротких гудків у слухавці прозвучав довгий сигнал виклику. На другому кінці відповів стомлений (воно й не дивно) жіночий голос. «Вибачте, я лише оператор, відповідаю на запитання від мешканців сходу. А вам краще зателефонувати в департамент соціальної політики». З останнім виявилося не все так просто. Лише за кілька днів вдалося поспілкуватися із заступником департаменту соцполітики КМДА Світланою Назаренко.

Нині київські волонтери пропонують переселенцям розміщення в інших областях. Фото Укрінформу

Камо грядеши?

— На сьогодні будь-які житлові резерви столиця та область вичерпали, — сказала Світлана Назаренко. — Нині ми працюємо як координаційний центр і пропонуємо людям розселення в інших областях. Приміром, у Херсонській, Полтавській та Черкаській. Не завжди наші пропозиції збігаються з бажаннями людей. Чомусь саме Київ став привабливим щодо їхнього вибору. Одні пояснюють бажання знайти тимчасовий прихисток, бо тут живуть родичі або знайомі. І тому буде легше адаптуватися на новому місці. А інші без аргументів заявляють, що просто в Києві їм буде краще. Чим? Не знаю. Понад три тисячі людей зі сходу наш центр розселив за цей час.

Як повідомила посадовець, для осіб, які прибули до столиці, окрім матеріальної допомоги пропонують ще й підтримку психолога. Проте бажання скористатися нею переселенці виявляють украй рідко.

Не залишилося непоміченим і таке столичне ноу-хау: бабця в переході метро з табличкою «Допоможіть біженці з Донбасу». «Можливо, людині не надали допомоги?» — спитала я в чиновниці столичної адміністрації.

— А от нехай кожен уявить себе в такій ситуації. Прибуває людина зі своїми речами в чуже місто — і що, йде з табличкою прямісінько в перехід? Чи не дивно? Хто не вважає це шахрайством — нехай ділиться кревними.

Волонтерська допомога нині актуальна

Окрім державних структур до питання облаштування тимчасово прибулих з неспокійних місць проживання людей долучилися й громадські організації. Серед таких — волонтерська організація «Донбас SOS». Головний координатор організації Олександр (прізвище попросив не називати) розповів, що навіть їхній волонтерській групі довелося виїхати з Донбасу в Київ. І вже звідси вони ведуть координаційну роботу.

— Ми працюємо паралельно з державними структурами, — поділився співрозмовник. — Таких, як наша, організацій досить багато. Роботи вистачає всім. Про нечесних чи недобросовісних — не чув. Допомагаємо землякам і переживаємо за власну репутацію. Точної статистики, скільком надали допомогу — не ведемо. Приблизно можу сказати, що з березня до нас звернулося і завдяки нам переїхали в іншу місцевість 500—600 осіб. Понад дві тисячі дзвінків ми прийняли і опрацювали в режимі консультування. Якщо до нас на «гарячу лінію» звертається певна особа, розповідає про місце свого перебування, повідомляє про бажання тимчасово змінити його, ми, враховуючи свої можливості та побажання людини, пропонуємо регіон, де гарантовано зустрінуть і поселять. Донедавна було простіше, а нині виникли проблеми, пов’язані з небажанням поселяти чоловіків. Тому допомагаємо жінкам з дітьми, людям похилого віку.

Також Олександр повідомив про схему роботи волонтерів. Паралельно з оголошеннями про надання допомоги на сайті, на всіх сторінках активних соцмереж вони розміщують ще й анкету для небайдужих, хто має можливість поселити у себе людей, з пропозицією надсилати свої координати чи просто телефонувати на «гарячу лінію». Таким чином волонтери об’єднують людей, яким потрібна допомога, і тих, хто може це зробити.

Інколи небайдужі пропонують разом із житлом і місце роботи. Були варіанти для медиків, педагогів, для тих, хто не боїться фізичної роботи. Звичайно, йшлося не про великі міста. Проте хто справді втікав від загрози і не хотів бути тягарем, погоджувалися на такі варіанти. Активісти з громадського об’єднання «Центр зайнятості вільних людей» активно співпрацюють з організацією «Донбас SOS». Вони допомагають з пошуком вакансій.

А ще звертаються в «Донбас SOS» із запитанням, як виїхати з регіону. Бо є куди, а не знають як. Тут їм допомагають з координацією шляху. Опрацьовують залізничні маршрути, перевіряють через Інтернет наявність квитків, замовляють їх онлайн. Якщо у людей власний транспорт — допомагають визначити маршрут пересування.

Міський резерв на мілині

— З розселенням у великих містах — проблема, — поділився головний координатор групи. — Всі можливі ліміти ми вичерпали. Київ і Львів, очевидно, набули доброї слави з часу переселення людей із Криму. Далі йшла хвиля масового переселення з Луганщини, зі Слов’янська, Краматорська, де відбувалися бойові дії. Тому саме в ці міста жителі сходу і воліють потрапити. Проте, все має свої межі. Нині ми не в змозі розташовувати тут людей.

Не лише питаннями розселення займаються волонтери цієї організації. Тут можуть отримати допомогу, наприклад, студенти, які звертаються із запитаннями, як і де продовжити навчання, якщо виїхали з регіону. Пенсіонери цікавляться, як перевести пенсію на тимчасову адресу перебування. «Ми зв’язуємося з відповідними органами державної влади, і нам надають допомогу, — розповів Олександр. Ми співпрацюємо з Донецьким обласним управлінням соціального захисту. Там знають наші координати, ми знаємо, щодо яких питань можемо звернутися до них. Найелементарніше і найнеобхідніше, що ми повідомляємо біженцям, — куди йти за місцем прибуття, де і як зареєструватися. Навіть підготували брошуру з інформацією про те, куди звертатися і які речі брати із собою в разі переїзду з основного місця проживання на тимчасове».

Корисні телефони у Києві для переселенців

Міський координаційний центр м. Київ:

(044) 497-57-15; 408-53-77; 404-33-20

Волонтерська організація «Донбас SOS»:

050-943-42-28; 068-545-17-96; 063-785-11-36

«Телефонна гаряча лінія»:  0-800-507-309