ЗАКОНОТВОРЕННЯ

Право на звинувачення і право на захист мають бути рівними для всіх сторін процесу

Наприкінці минулого тижня інформагенції з посиланням на коментарі радника Президента України Андрія Портнова виданню «Комерсант» повідомили, що в Адміністрації Президента завершили підготовку проекту закону «Про прокуратуру». Подія, можна сказати, знакова для всього перебігу судово-правової реформи, адже йдеться про реформування однієї зі станових правоохоронних структур держави. В п’ятницю документ уже направили у Венеціанську комісію на експертизу, після чого відкоригований з урахуванням пропозицій та зауважень європейців законопроект буде подано на розгляд парламенту, зазначив пан Портнов. Сподіваємося, депутати підтримають цей важливий закон — у всякому разі, будемо намагатися, аби за нього проголосували як мінімум дві фракції, сказав він.

Певна річ, про всі запропоновані законопроектом новації доцільніше буде вести мову вже після його схвалення Верховною Радою. Сьогодні ж зупинимося на найбільш, скажімо так, кардинальних організаційних змінах, що пропонуються. Зокрема передбачено розформування всіх так званих спеціальних прокуратур — військових, екологічних і транспортних підрозділів відомства. Річ у тім, що після ліквідації загального нагляду і скорочення функції представництва держави в судах вони втрачають практично всі свої функції і повноваження, пояснив Андрій Портнов. Натомість запроваджують уніфіковану трирівневу систему органів прокуратури — місцеві прокуратури (аналог нинішніх район?них), регіональні (аналог Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських прокуратур) і Генеральна прокуратура. Це означає, що міські прокуратури в обласних центрах також будуть ліквідовані, уточнив посадовець.

Таке помітне скорочення прокурорської вертикалі — а в деяких обласних центрах прокуратура представлена на всіх адміністративно-територіальних рівнях (районному, міському і обласному), — має за мету додати роботі відомства ефективності й динамізму. У всякому разі, автори-розробники виходили з того, що повинен з’явитися прокурор, менш завантажений якимись другорядними функціями, який зможе зосередитися на практиці кримінального процесу, заглибитися в справу і відповідальніше підійти до процесуального керівництва слідством. «Як наслідок, ми повинні одержати більш якісне розкриття злочинів», — наголосив Андрій Портнов.

Новий закон додасть кримінальній юстиції блиску справедливості. Фото з сайту sud.com

Торкаючись інших норм нового закону про прокуратуру, радник Президента, який, нагадаємо, курирує розробку цього документа, повідомив, що пропонують, аби суд не враховував свідчення підозрюваного, якщо вони були дані в статусі свідка по справі, назвавши подібну практику «ще одним трюком слідчих». «У нас діє презумпція невинуватості і якщо не вдається легітимним шляхом зібрати докази проти громадянина, його очікує виправдувальний вирок», — додав він. Також передбачається зміна правил визнання доказів неприпустимими. Слідчі іноді добувають докази поза рамками кримінального процесу, де немає судового контролю, а потім використовують їх у кримінальному провадженні. Тепер будь-які відомості, добуті поза цим процесом, суд не братиме до уваги, підкреслив Андрій Портнов.

Важливо, що законопроектом пропонують посилити права не кого-небудь, а адвоката. За словами посадовця, захисник отримує право безкоштовного доступу до державних баз даних, а держоргани зобов’язані відповідати на його запити і надавати відомості так само, як і при відповіді на прокурорські запити. Окрім того, адвокати можуть безперешкодно відвідувати державні і місцеві органи влади, уточнив він і зауважив, що так права прокурора і адвоката стають симетричними.

Відповідаючи на запитання про можливе скорочення штатів прокуратури і пов’язані з цим неминучі, м’яко кажучи, незручності, Андрій Портнов висловив упевненість, що «генпрокурор знайде правильне і мудре вирішення проблеми проведення оптимізації і зможе передислокувати сили, які залишаться після ліквідації загального нагляду, в інші інтелектуальні сфери в рамках повноважень прокуратури».