Робоча поїздка Президента Петра Порошенка на Одещину розпочалася на автомобільній дорозі міжнародного значення М-15 Одеса — Рені. Там він ознайомився із проведенням ремонтних робіт. Глава держави вважає програму дорожнього будівництва стратегічною метою влади. Саме тому в Держбюджеті-2017 видатки на дорожній фонд зростають до 30 мільярдів гривень.

Петро Порошенко нагадав, що торік на законодавчому рівні ініційовано митний експеримент. Його нині втілюють у життя у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. На досягнення прогресу спрацювало надання коштів у Державний фонд регіонального розвитку. Завдяки цьому місцева влада отримала змогу спрямовувати кошти на розвиток територій. Зокрема на будівництво ділянки автодороги М-15 Одеса — Рені.

Говорив Президент і про завершення тендерних процедур. Відповідну документацію слід розробляти швидше, щоб місцева влада могла опрацьовувати «визначений фронт робіт для залучення надійних і відповідальних виконавців». Наступний позитивний сигнал — ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту щодо дорожнього фонду. Він має встановити чіткі джерела фінансування, розподілити кошти на магістралі державного та дороги місцевого значення.

За словами Петра Порошенка, південь Одещини надзвичайно важливий для розвитку туризму. Цьому сприяє створення якісної дорожньої інфраструктури. «Буде дуже добре, якщо до міст Ізмаїл, Вилкове, Болград, на береги озера Ялпуг та річки Дунай зможуть приїжджати українські та іноземні туристи», — цитує слова глави держави департамент прес-служби АП. До речі, автошлях М-15 закінчується на пропускному українсько-румунському пункті Рені.

На Одещині триває активний ремонт шляхового господарства. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Пасажирів перевірятимуть лише раз

Опісля Петро Порошенко разом із Прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом відвідав пункт пропуску Маяки — Паланка — Удобне на українсько-молдовському державному кордоні.

Вони оглянули стан будівництва пункту пропуску, введення в дію якого заплановано на 2018 рік, а потім зробили заяви. Присутні почули, що сторони домовилися в межах проекту «Східного партнерства» та проекту інтегрованого управління кордоном побудувати пункт пропуску та обладнати його сучасною апаратурою: відеоспостереженням, високошвидкісним інтернетом. Кошти на реалізацію проекту надає Європейський Союз. У цьому контексті Петро Порошенко розповів, що українські й молдовські прикордонники забезпечуватимуть швидке оформлення пасажирів і вантажів, а сам пункт стане цивілізованим і європейським. «Чесні люди не повинні мати проблем під час перетину кордону. Їх оглядатимуть раз на одному пункті молдовські та українські прикордонники», — уточнив він.

Окрім цього, ЄС допоможе розпочати будівництво сучасного пункту пропуску на ділянці Кучурган — Первомайськ.

Глава держави також нагадав про домовленість побудувати поромну переправу через Дунай між українською Орлівкою та румунською Ісакчею. Це має скоротити відстань між Одесою, Румунією та Болгарією, активізувати товаропотік та поставки товарів Молдови й України на європейський ринок.

Того дня Президент України і Прем’єр-міністр Молдови відвідали один із віддалених пунктів несення служби прикордонних нарядів на кордоні з Республікою Молдова, ознайомилися з умовами служби прикордонників і оглянули ділянку українсько-молдовського кордону. Петро Порошенко висловив переконання, що Україні й Молдові варто активізувати співпрацю із залученням європейських ресурсів за програмою «Східного партнерства» у напрямі інтегрування кордону. Все це необхідно реалізувати для початку роботи спільних пунктів пропуску та запровадження одноразового замість дворазового огляду громадян, які перетинають кордон. «Це дасть нам змогу не просто зробити комфортним перетин кордону, а кращими умови торгівлі. Це буде обличчям України і Молдови», — резюмував Президент.

Виноробам скасували ліцензії

У селищі Біляївка глава держави відвідав виноградне господарство, щоб ознайомитися з технологічним процесом вирощування та збирання винограду, поспілкуватися з виноградарями та виноробами. «Українці роблять вино понад тисячу років. Ми маємо зробити все, щоб відродити виноробство, а українське вино прославляло Україну у всьому світі», — наголосив Петро Порошенко.

У присутності виноробів з різних районів Одещини глава держави підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Відтепер суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (вин виноградних, плодово-ягідних або напоїв медових), виробляє їх з виноматеріалів лише власного виробництва і має право здійснювати оптову торгівлю без отримання окремої ліцензії на оптову торгівлю.

Закон скасовує норму, згідно з якою виробники вина мали сплачувати 500 тисяч гривень за сертифікацію для оптової торгівлі.