Перше в цьому році засідання Національної ради реформ мусить поставити крапку в довготривалій історії парламентсько-урядової кризи. Формування коаліції та обрання нового уряду створюють передумови для пришвидшення реформ у країні та розв’язання надскладних завдань, чого очікують і наше суспільство, і закордонні партнери.

«Лише надзвичайно високий рівень командності, солідарності, відчуття ліктя гарантують нам успіх у впровадженні тих реформ, про які ми багато говоримо. І нарешті, я впевнений, почнемо втілювати їх у життя, щоб подолати згаяний час і надолужити відставання від графіка», — оптимістично заявив Президент Петро Порошенко. Таким чином, процес узгодження та ухвалення рішень між урядом і Верховною Радою істотно прискориться.

Ключові закони голосуватимуть швидко

Секретаріат Національної ради підготував помісячний План дій з реформ на 2016 рік і потижневий План першочергових кроків з реформування, розрахований на найближчі сто днів. Основні напрями реформ пропонується сконцентрувати на дерегуляції. Це не лише поліпшення інвестиційного клімату і умов ведення бізнесу, а й рішучість у боротьбі з корупцією, так звана нульова толерантність до цього явища. Сприятиме цьому також удосконалення системи державних закупівель, зокрема її електронна складова. Неабияку антикорупційну складову має реформа управління державною власністю, а також судова реформа, що сприятиме зокрема й поліпшенню інвестиційного клімату.

Багато сподівань покладається на реформу децентралізації, яка не обмежується самими конституційними змінами. Загалом у цій царині слід ухвалити понад 500 законів і нормативних актів, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Своєї черги чекає і реформування фінансового сектору, розроблене за участі партнерів з Євросоюзу та США, а також подальше реформування енергетики та підвищення енергоефективності. Окремо йдеться про охорону здоров’я, освіти, аграрного сектору.

Певний позитив Президент вбачає у забезпеченні підвищення ефективності електронного урядування, тому ці заходи потребують якісного продовження. А на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони глава держави анонсував розгляд стратегічного бюлетеня, який визначить аспекти реформування системи нацбезпеки і оборони.

«Упевнений, що стратегічні закони ми маємо швидко проголосувати. Сподіваюсь, перші закони, спрямовані на покращення співпраці з Міжнародним валютним фондом і виконання зобов’язань по меморандуму з МВФ ми зможемо побачити уже цього четверга на порядку денному сесії парламенту», — однозначно висловився глава держави.

На митниці наведуть лад

Погоджується з ним і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який переконаний, що всі гілки влади зобов’язані спільно провести реформи в країні, створивши якісний клімат для життя своїх громадян. На його думку, нині порядок денний реформ, яких потребує країна, досить глибокий і змістовний: «Фактично, треба реформувати майже усі сфери життя». А їхня реалізація має бути невід’ємною від потреб людей, які прагнуть зрозуміти дії влади.

Окрім означених Президентом перетворень, Володимир Гройсман наполягає на внутрішній реформі безпосередньо Кабінету Міністрів. Особливо на шляху від зародження ідеї до її впровадження у нормативних документах. Тому всі рішення зі сфери своїх повноважень уряд ухвалюватиме швидко, запевнив його очільник.

«Бажано, щоб ми напрацьовували рішення не в назвах законів, а спільно напрацьовували механізми вирішення тих чи інших питань, а потім їх описували в законах. Це має бути спільним продуктом парламенту й урядовців», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ

Курс на європейську інтеграцію та подальшу співпрацю з МВФ залишається незмінним для нового уряду. А серед пріоритетів Володимир Гройсман виокремив забезпечення прозорої роботи митниці та подолання свавілля контролюючих органів стосовно бізнесу, що зменшить тиск влади на громадян. Адже виконання деяких процедур на митниці в ручному режимі неприпустиме.

«Ми швидко там наведемо порядок і зробимо облік таким чином, щоб для людей було абсолютно зрозуміло, які товари переміщуються, яка у них митна вартість, як потрібно реагувати на контрабанду, а як — на недоплати, — продовжив Прем’єр. — У всіх буде можливість себе реалізувати справами, а не просто у розмовах».

Уряд також жорстко реагуватиме на будь-які спроби зловживань контролюючих органів. Якщо представники державних органів тероризуватимуть підприємства, глава уряду пообіцяв давати цьому «жорсткий бій». Володимир Гройсман особисто запрошуватиме їх на засідання уряду, аби вся країна бачила обличчя тих, хто тероризує вітчизняних виробників.

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків анонсував на наступний тиждень засідання Нацради реформ щодо енергоефективності, повідомляє УНІАН. Крім того, цей орган уже направив новому уряду рекомендації на перші 100 днів роботи й пропозиції щодо реформи Кабінету Міністрів. До кінця травня перед Верховною Радою стоїть завдання ухвалити 24 законопроекти для отримання 1,7 мільярда доларів траншу від МВФ, 1 мільярда доларів кредитних гарантій від США і 105 мільйонів євро від ЄС.