СПІВПРАЦЯ

Віктор Янукович зустрівся з головою Європейської комісії «За демократію через право» 

«За останні три роки Венеціанська комісія 14 разів надавала свої висновки і рекомендації у сфері здійснення конституційно-правових реформ в Україні», — сказав Віктор Янукович під час зустрічі з Джанні Букіккіо. Він зазначив, що Україна ніколи не залишає без уваги будь-які зауваження чи пропозиції Венеціанської комісії. «Ми вдячні за таке ставлення до України і за робочі партнерські стосунки», — додав глава держави та подякував за підтримку діяльності Конституційної асамблеї.

У свою чергу Джанні Букіккіо наголосив, що Україна за останні 20 років зробила багато кроків уперед. Водночас він додав, що нас попереду очікує ще багато роботи. «Мої побажання — рухатися крок за кроком, не чекати всього повного проекту Конституції. Є деякі сфери, які потребують негайної дії, одна з них — судова система», — сказав він.

А Віктор Янукович зазначив, що найближчим часом на державному рівні буде затверджено Концепцію розвитку місцевого самоврядування, визначено пріоритетні напрями реформування цієї сфери. Глава держави підкреслив, що реформа місцевого самоврядування має стати спільною справою, відповідальність за яку повинні взяти на себе органи державної влади, місцевого самоврядування, бізнес і громадянське суспільство.

Україна сподівається і на тісну співпрацю з Венеціанською комісією на кожному етапі конституційного процесу. За словами Віктора Януковича, оновлена Конституція України має бути орієнтована на утвердження людини як найвищої цінності суспільства і держави.

Віктор Янукович і Джанні Букіккіо обговорювали конституційну реформу. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Він зазначив, що серед пріоритетів роботи Конституційної асамблеї — посилення конституційних гарантій прав людини та громадянина, у тому числі реального забезпечення ефективного та незалежного судового захисту прав і свобод, забезпечення ефективності механізму організації державної влади.

Віктор Янукович нагадав, що до Конституційної асамблеї, створеної у травні 2012 року, не увійшли представники опозиційних сил. «Але ми дотримуємося такого принципу, що двері завжди відчинені. Я при кожній нагоді запрошую представників опозиційних сил брати участь у Конституційній асамблеї», — сказав він.

Глава держави підкреслив, що, за рекомендаціями Венеціанської комісії, Конституційна асамблея функціонує як самостійний і незалежний орган.

«Конституційна реформа повинна врахувати всі питання судової реформи», — сказав глава держави. За його словами, на сьогодні практично все, що можна було врегулювати законами України, врегульовано. «Залишилась тільки та частина, яка повинна бути врегульована в Конституції», — зазначив Віктор Янукович.

Президент наголосив, що при підготовці конституційних змін, пов’язаних із питаннями правосуддя, орієнтиром для України є рекомендації Венеціанської комісії. «В основу ефективної судової системи ми закладаємо європейські підходи доступу до судової професії, пропонуємо реальні механізми закріплення гарантій незалежності суддів, утвердження дієвого та ефективного суддівського самоврядування», — підкреслив він.

Віктор Янукович висловив сподівання, що вже найближчим часом Конституційна асамблея надасть конкретні пропозиції, відповідний законопроект для внесення змін до Конституції у частині правосуддя. «Ми, безумовно, ці пропозиції невідкладно направимо на експертизу до Венеціанської комісії», — сказав Президент.

Говорячи про реформування правоохоронних органів, Віктор Янукович відзначив, що Україна досягла на цьому шляху помітного прогресу. Глава держави нагадав, що 20 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, який запроваджує змагальну модель кримінального провадження за кращими європейськими стандартами та забезпечує процесуальну рівність учасників процесу.

Важливим, за словами Президента, також було ухвалення у вересні минулого року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності прокуратури», який суттєво обмежив повноваження відомства. Зокрема, як зазначив Віктор Янукович, прокурори позбавлені права видавати обов’язкові для виконання акти прокурорського реагування — протести і приписи, а також здійснювати нагляд за дотриманням законів без призначення прокурорської перевірки. Також законом ліквідовано військову прокуратуру, додав Президент.

«Однак не слід сприймати ці зміни як кінцевий результат реформи прокуратури. Ми беремо до уваги рекомендації Венеціанської комісії, і впевнений, що в питанні ролі та повноважень прокуратури в Україні ми знайдемо необхідне компромісне рішення», — передає слова глави держави його прес-служба.