Зателефонувавши у справах редакторові корсунь-шевченківської районної газети «Надросся» Людмилі Моренко, я наштовхнувся на відчай колеги, яка просила поради щодо виходу зі скрутної ситуації. Як виявилося, група агресивно налаштованих осіб брутально захопила редакцію однієї з найтиражніших в області районки. На спроби редактора з’ясувати обставини непрохані гості запропонували заслуженому журналістові України негайно… подати заяву на звільнення, інакше її «винесуть попід руки».

Подібний тиск на редакторів комунальних видань траплявся в Жашкові, Чигирині та інших районних центрах Черкащини.

Останнім часом, як зазначили учасники розширеного засідання секретаріату Черкаської обласної організації Національної спілки журналістів України, яке відбулося нещодавно, окремі групи, що називають себе представниками різних громадських структур, вриваються у приміщення редакцій газет (в «Урядовому кур’єрі» теж побували). При цьому грубо, із застосуванням сили, змушують переверстувати підготовлені до друку номери, щоб журналісти вміщували виключно пропоновані ними матеріали, друкували їх величезними накладами, лише з огляду на «вимоги революційної доцільності».

Зазнаючи за попередньої влади постійного тиску, журналісти сподівалися, що нинішні революційні зміни в країні нарешті дадуть вітчизняній пресі очікувану свободу слова і законність. Натомість на практиці редакційні колективи стикаються зі справжнім цензуруванням, новим відвертим тиском і залякуванням.

Присутні редактори заявили, що попри складну ситуацію, на місцях зуміли знайти спільну мову з політичними силами у своїх районах, закликали колег наслідувати такий приклад толерантності й порозуміння у суспільстві, яке журналісти разом з усіма прагнуть змінити на краще.

Працівники ЗМІ внесли конкретну пропозицію: залучити до захисту й посередництва у всіх таких конфліктах визнані авторитетні громадські організації, зокрема Українську спілку ветеранів Афганістану. Принаймні голова Черкаської обласної організації УСВА Олександр Рибченко запевнив, що ветерани Афганістану готові надати редакціям комунальних видань необхідну підтримку. Він наголосив, що в нинішніх активістів претензії, вочевидь, не стільки до журналістів, а до видань загалом — як «одного із підрозділів колишньої влади — інформаційного».

Тож редакціям слід враховувати всі обставини революційного оновлення і докладати зусиль, щоб вести діалог з усіма політичними силами. Секретаріат обласної організації НСЖУ, який став ініціатором скликання розширеного засідання з цієї проблеми, вирішив звернутися до керівних органів держави, області, районів, депутатів усіх рівнів та громадських активістів і вимагає зробити все необхідне для припинення насильства загалом і щодо журналістів зокрема.

На недавній прес-конференції новообраний голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко сказала: «Досить гратися в революцію, влаштовувати невмотивовані розправи, тиск. Треба разом негайно братися до будівництва нової стабільної демократичної України». Чи хтось думає інакше?