Зовсім дитячі й більш зрілі, завзяті й втомлені обличчя, втім, із твердою вірою в очах дивляться на численних відвідувачів із більшості світлин — учора у приміщенні міжнародного аеропорту «Бориспіль» відбулося відкриття фотовиставки «Революція Гідності. Майбутнє творять вільні люди», присвяченої трагічним подіям на Майдані. Адже два роки тому саме цими днями на головній площі країни звичайні українці віддавали життя за свободу й гідне майбуття своїх дітей.

Просто у зоні відправлення міжнародних рейсів термінала D на стендах представлено майже півсотні світлин відомих українських фотокореспондентів Владислава Соделя, Олександра Козаченка, Андрія Дубчака, Олега Петрасюка та інших, які впродовж трьох місяців знімали буремні події на Майдані. Тож тепер усі небайдужі пасажири, а особливо іноземці, можуть без зайвих слів на власні очі побачити красномовні кадри, де вже навіки застигла новітня історія України.

Саме пісні підтримували дух наших патріотів. Фото Володимира ЗАЇКИ

«Дуже емоційні роботи, — англійською діляться враженнями з «УК» пані Марія та пан Андре, які саме чекали на рейс до Нью-Йорка. — Знаємо про Революцію гідності й поважаємо вибір вашого народу. З фото дивляться відважні люди, які пережили небезпеку і страх. Їм було дуже холодно, але віра зігрівала їхні серця». Історичні світлини під музичний супровід синьо-жовтого фортепіано, яке теж було на Майдані, зацікавлювали дедалі більше пасажирів різних національностей. 

«Це вже друга презентація у межах нашого мистецького проекту «Галерея національної гідності». Першою експонували виставку художниці Марії Приймаченко, — розповідає «УК» в. о. генерального директора ДП МА «Бориспіль» Євген Дихне. — Насправді такі заходи ознайомлюють насамперед іноземних пасажирів з історією нашої країни — з людьми, якими повинні гордитися. Виставка, присвячена другій річниці Майдану, для нас має особливе значення, оскільки аеропорт ще з часів революції й досі надає допомогу всім пораненим. Ми співпрацюємо з різними громадськими організаціями, й сьогодні допомагаємо відправляти поранених на лікування до Німеччини, Литви, інших країн. Під час масових розстрілів у центрі столиці ми допомагали переправляти за кордон найтяжчих поранених, щоб урятувати їхнє життя. Тоді працівники аеропорту в терміналі F забезпечували якнайшвидше оформлення та переправлення цих хворих».

Мужні чоловіки ризикували життям на Майдані, а тепер — на війні. фото Володимира ЗАЇКИ

Тож усі охочі впродовж двох місяців зможуть ознайомитися зі своєрідною платформою історичної пам’яті у приміщенні головних повітряних воріт країни. За словами керівника аеропорту, згодом із зони вильоту виставку перемістять до режимної зони, де у пасажирів, які вже пройшли паспортний контроль, буде більше часу перейнятися фотороботами. А поки що світлини споглядали не лише пасажири, а й музиканти й письменники, школярі й українські бійці, які завітали на відкриття.

«Ці світлини нагадують нам, що вже не можна відступати, — каже боєць батальйону «Донбас» Дмитро. — Адже Майдан не закінчився, тож справа людей, які віддали свої життя заради кращого майбутнього нашого народу, не завершена. Головне, щоб про це пам’ятали всі, хто нині при владі».