РЕПОРТАЖ

На Луганщині пройшов VІ фестиваль "Стежками Лемківщини"

...Лемко Йосип Найдук цього року вперше приїхав на Луганщину.

- Мене вразили люди на ватрі в Лутугинському районі. Так гостинно зустрічали! - зізнається Йосип Михайлович. - Багато стареньких хотіли розповісти, як дітьми були депортовані сюди з батьками. Про те, як було важко. Й про те, що рідні пісні забути неможливо.

Заслужений артист України Йосип Найдук у селі Переможному, де традиційно шостий рік поспіль проходив фестиваль "Стежками Лемківщини", не тільки співав для одноплемінників, а й представив моно-виставу.

- Під час зйомок у Карпатах фільму "Острів любові" я зустрів дідуся,- розповів зі сцени Йосип Михайлович. - Стою біля колиби й бачу: хтось ходить в чорному вбранні. Запитую: що ви тут робите? "Ой, пане, не питайте. Я тут згадую свою молодість", - каже старенький. І почув я від нього таку історію: "Ще не було мені ще й 17-ти, як старші люди їхали до Канади, та забрали мене із собою. Дівчині своїй Оленці сказав, що заробить якусь сотку доларів та повернеться. Ти мене чекай! А в Канаді давали непротоптані гаї. Отут вирубуйте та будуйте. Так і минуле життя. Рубав та будував. Оленка чекала 72 роки та померла". Старий повернувся. Він заробив для неї на гарний хрест...

Прониклива тиша зависла над майданом у центрі села Переможне, коли артист студії імені O. Довженка читав свій монолог. Кожний гість фестивалю, що зібрав й об'єднав представників розпорошеного народу, згадував власну історію. За словами голови Луганського обласного товариства українців, депортованих з Польщі, "Ватра" Петра Ясінчака, у краї зараз мешкає близько 3 тисяч лемків. Після Другої світової війни (1944-1947 роки), влада переселила польських лемків в Україну - деяких завезли на Донбас.

Проведення лемківського фестивалю на Луганщині свідчить про толерантне ставлення та дружні стосунки між представниками численних національностей, що мешкають у краї. Село Переможне для його проведення було вибрано невипадково: це одне з найбільших місць компактного проживання лемків на території краю. Такі заходи допомагають підтримати відродження та збереження своєрідної культури лемків, що нині проживають на Донбасі.

От і цього разу народні умільці представили свої роботи з вишивки, художнього розпису, обробки металу, плетіння із соломки та гончарного мистецтва. Біля каплички на площі села Переможне відбулося богослужіння та покладання квітів до пам'ятного знаку, присвяченого 60-й річниці примусового переселення етнічних українців-лемків з території Польщі до України в 1944 -1946 рр. А також запалили ватру - особливе багаття, котре є символом лемківського свята. На другий день учасники фестивалю зібралися в обласному краєзнавчому музеї на презентацію книжки "Депортація українців з Польщі на Луганщину у 1944-1946 роках (слідами архівних документів)".