СТАТУС-КВО

Українську гідрометслужбу можуть вилучити зі складу Всесвітньої метеорологічної організації

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук

Відомо, що в спорті рекорди фіксуються досить рідко. Але цього не скажеш про кліматичні рекорди. Лише в одному Києві минулого року, за даними Центральної геофізичної обсерваторії, зафіксовано 34 температурних рекорди. Окрім того, були й інші, зокрема висоти снігового покриву. Так, 3 лютого температура повітря вперше з 1881 р. опустилася до мінус 26,8оС. До слова, це значення виявилося найнижчим для всього 2012 року.

Через півтора місяця зафіксовано зовсім інший рекорд: 18 березня температура сягнула літнього значення 20,8оС. Наприкінці квітня, точніше — в останній день цього місяця, зафіксовано 30,2о С.

Торік багатьох киян порадувало літо, і не лише календарне, в якому три місяці. Існує поняття метеорологічного літа, тобто такого, коли середня добова температура вища за 15оС. Відповідний період у Києві виявився найтривалішим за весь час спостережень: він розпочався 25 квітня і закінчився 7 жовтня. Тривалість попереднього найбільш тривалого літа (у 1936 р.) була перевершена на цілих два тижні.

Пощастило тим, хто мав відпустку в липні, адже цього місяця температура була на 4,4о С вища за норму (вона становить 19,3о С).

Між іншим, у кого не спитай: «Якою була середня температура липня?» — більшість скаже, що вона була значно вища. На це є дві причини. Перша та, що ми, звичайно, дивимося на термометр удень (а не вночі), коли температура досить висока. Інша причина полягає в тому, що останніми роками температура влітку і справді підвищилася.

В середині грудня висота снігу сягнула рекордних 54 сантиметри. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Найвища температура минулого року виміряна

7 липня: вона становила 34,7о С. Тут до абсолютного рекорду, який зафіксовано в 1936 р., далекувато, адже він становить 39,4о С.

Дуже теплий був і листопад — на 3оС теплішим за норму. Власне, теплим був і початок грудня, аж поки в другій декаді не прийшла багатосніжна зима. Більше того, ще ніколи за весь період спостережень не було такого, щоб у грудні, а саме  13-го і 14-го числа, висота снігу досягла 54 см. Для боротьби зі снігом було залучено навіть військових.

Можливо, саме цей факт — участь військових у боротьбі зі снігом —  виявився вирішальним у тому, що й гідрометслужбу наприкінці 2012 року підпорядкували до Міністерства оборони. При цьому вкотре понижено її статус: нині немає навіть такого поняття, як «державна гідрометслужба». Відповідно у такої важливої державної інституції немає навіть своєї власної печатки.

Остання інформація друкується під великим секретом: не можна, аби про неї довідалися за кордоном. Адже коли дізнаються, українську гідрометслужбу можуть вилучити зі складу Всесвітньої метеорологічної організації, в якій вона перебуває із середини XX cт.