Реформувати Державну службу у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, посилити її та активно ухвалювати рішення, які дадуть змогу організувати потрібний соціальний захист цієї категорії громадян, запропонував Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи підсумки зустрічі з представниками ветеранських організацій. І хоч виконання їхніх пропозицій щодо створення окремого міністерства у справах ветеранів потребуватиме часу, «ані ветерани, ані проблеми ветеранів не можуть чекати».

«Найближчими тижнями ми могли б запропонувати реформу служби. Я запропонував внести узгоджену кандидатуру глави цієї служби», — зазначив Прем’єр. Він братиме активну участь у формуванні необхідних рішень, щоб розпочати роботу служби й перетворити її на потужну інституцію, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Далі уряд ухвалив рішення про спрямування додатково 500 мільйонів гривень на покриття фінансових збитків на державних шахтах, отже забезпечення можливості виплати зарплат шахтарям, а також рішення щодо коштів на забезпечення українців інсуліном. Рішення також представив Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман нагадав, що в п’ятницю в Україні відзначатимуть День працівників культури, із чим він їх сердечно привітав. Тож маємо повсякчас пам’ятати, що без її розвитку у країни не буде майбутнього.

Про розвиток української культури протягом 2018 року доповідав профільний міністр Євген Нищук. Він зазначив, що активно розвивається українська мистецька освіта, створюються мистецькі школи. Запрацювала Академія культурного лідера. Активно розвивається вітчизняний кінематограф. Протягом року відбулося 18 презентацій вітчизняних кінострічок, понад 70 перебувають у роботі. 2019-го із держбюджету буде спрямовано близько мільярда гривень на подальший його розвиток.

Євген Нищук наголосив, що Україна має багато талантів, тож розвиваємо вітчизняний театр, музику, літературу, дизайн тощо. І це наша ідентичність у світі, а тому обов’язково маємо це робити.

Лише інноваційний шлях розвитку виведе економіку на бажаний рівень. Фото Володимира ЗАЇКИ

Після доповіді урядовці схвалили перелік книжкової продукції до закупівлі для поповнення фондів публічних бібліотек. «Цей перелік підготували консолідовано фахівці з читачами, фаховими експертами. Тобто не покладаємося на чиновників з Міністерства культури. Це експерти, яким довіряє суспільство», — наголосив міністр культури.

Прем’єр зауважив, що передовою Україну зроблять креативність і запровадження інноваційних підходів у різних сферах життя. І серед них — розвиток електронного самоврядування і впровадження онлайн-сервісів.

Докладніше розповів міністр юстиції Павло Петренко. 7 листопада 2018 року набув чинності Закон України «Про електрон­ні довірчі послуги», який було ухвалено рівно рік тому. Цей закон — логічне продовження стратегічного курсу уряду на впровадження електронного урядування й справжнього онлайн-сервісу.

Закон дає широкий новий спектр ідентифікації та активності й спрямований на реформування національної нормативної бази у сфері електрон­ного цифрового підпису шляхом імплементації законодавства ЄС, розбудову єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг.

Документ визначає правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, зокрема транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у цій сфері, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади електронної ідентифікації.

Так урегульовуються відносини у сферах надання електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації. Запроваджуються такі механізми, як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна позначка часу, реєстрована електронна доставка, інтероперабельність тощо.

Закон полегшує транскордонне використання онлайн-послуг, створює умови для безпечної електронної ідентифікації й автентифікації, а також взаємного визнання ключових компонентів транскордонних цифрових послуг — таких, як електронна ідентифікація, електронні підписи, електрон­ні документи та послуги, визначає основні принципи державного регулювання у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.

Документ запроваджує адміністративну послугу з внесення юридичних та фізичних осіб — підприємців, які мають намір надавати електронні довірчі послуги (ЕДП), до довірчого списку, встановлено порядок ведення такого списку. Крім того, визначено процедуру незалежної оцінки відповідності для ЕДП і можливість використання цими особами національних і міжнародних стандартів.

Наприкінці засідання урядовці схвалили проект указу Президента про надання гуманітарної допомоги Єменській Республіці, Республіці Судан, Демократичній Республіці Конго, рішення про встановлення переліку держав з важкими кліматичними умовами або складною безпековою ситуацією та рішення про утворення територіальних органів Державної служби якості освіти. Затвердили порядок проведення обов’язкової евакуації окремих категорій населення в разі запровадження режиму воєнного стану.

Кабмін доручив Державній аудиторській службі перевірити впродовж десяти днів процес формування ціни на доставку пенсій працівниками Укрпошти. «Коли ми зрозуміємо вартість, то говоритимемо про те, як виходити із ситуації», — наголосив Прем’єр.