Державний комітет телебачення і радіомовлення провів моніторинг понад 100 офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади. І днями оприлюднив на своєму сайті (http://comin.kmu.gov.ua) результати у рубриці «Моніторинг сайтів ОВВ».

Представники цієї структури докладно проаналізували інформаційне наповнення офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у другому півріччі 2013-го. Оцінили рівень наповнення сайтів за характеристиками: наявність інформації, її повнота, актуальність, доступність, динаміка оновлення.

Проаналізовано 74 веб-сайти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, 27 сайтів місцевих органів виконавчої влади. За рівнем інформаційного наповнення найкращими серед сайтів центральних органів виконавчої влади стали офіційні веб-сайти адміністрації Державної прикордонної служби та Державного комітету телебачення і радіомовлення, а серед місцевих органів виконавчої влади до списку лідерів увійшли офіційні веб-сайти Запорізької й Сумської обласних державних адміністрацій. Одначе не обійшлося й без зауважень.

Актуальність новин є запорукою інформаційної прозорості державних структур. Фото Володимира ЗAЇКИ

Таких, як, наприклад, відсутність чи подання не в повному обсязі даних на Інтернет-сторінках деяких органів виконавчої влади, несвоєчасне оприлюднення чи оновлення інформації та розміщення матеріалів без зазначення дати (за таких обставин визначити рівень актуальності «новини» неможливо). Знайшло Держкомтелерадіо й інформацію, розташовану не в логічних розділах, що ускладнює її пошук, і засвідчує неякісне відпрацювання роботи пошукових систем.

Уже в коментарі «УК» заступник директора департаменту інформаційної політики — начальник відділу формування та розвитку інформаційного простору Держкомтелерадіо Ігор Радзієвський розповів: «Наш комітет постійно проводить моніторинг інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади і кожні півроку оприлюднює звіт. Він, до речі, здійснюється майже за тридцятьма параметрами. В такий спосіб ми оцінюємо рівень забезпечення так званого пасивного доступу громадян до інформації, якою володіють органи виконавчої влади і яку вони зобов’язані оприлюднювати відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації». Можна сказати, що моніторинг Держкомтелерадіо — це фактично інструмент самооцінки і самоконтролю виконавчої гілки влади на здатність бути відкритою та доступною для людей».

Він також повідомив, що спостерігається тенденція зростання інформаційної прозорості державних структур, представлених через офіційні веб-сайти.

А одна з головних проблем, на думку посадовця, полягає в тому, що лише окремі міністерства й відомства спромоглися запустити систему обліку публічної інформації. Одначе й вона не відповідає повною мірою вимогам згаданого закону, тож не є повноцінною. «За великим рахунком, в Україні система обліку публічної інформації не функціонує. Повноцінної системи обліку немає в жодного з органів виконавчої влади, — сказав Ігор Радзієвський. — Ми бачимо бажання влади ставати відкритішою та прозорішою. Що більше прозорості в державі, то більше громадського контролю та довіри громадян до влади».

Що ж потрібно для розв’язання цієї загальної проблеми? Величезні капіталовкладення, аби провести повну модернізацію Інтернет-сайтів. Опісля цього моніторингу Держкомтелерадіо запропонувало в аналітичній довідці органам виконавчої влади вжити заходів для усунення виявлених недоліків. Зокрема, більше приділяти уваги своїм веб-сайтам, постійно їх оновлювати та систематизувати, публікувати всю інформацію, оприлюднення якої вимагає закон. Тобто публікувати всі рішення органів виконавчої влади, додатково розміщувати на сайтах накази та дані, які мають стосунок, наприклад, до тендерних закупівель.