ВАКАНСІЇ

Роботодавці шукають слюсарів, натомість знаходять юристів та економістів

Днями в Київському палаці дітей та юнацтва відбулася національна всеукраїнська виставка «Освіта. Робота. Підприємництво». Відвідавши її, «Урядовий кур’єр» з’ясував, що українці залюбки їдуть навчатися й працювати за кордон, проте нехтують робітничими професіями, які пропонують вітчизняні підприємства. Натомість роботодавці охочих освоїти професію, наприклад, фрезерувальника готові навчати за власні кошти й платити достойну зарплату. Ось тільки молодь продовжує вступати на юридичні й економічні факультети, забуваючи, що таких спеціалістів на ринку праці забагато.

По роботу —   з музикою

При вході до палацу гостей зустрічав святковий оркестр, налаштовуючи своєю музикою на мажорний лад. Сама виставка розташувалась на двох його поверхах: на першому розмістилися стенди ВНЗ, гостинно закликаючи всіх охочих вступати до студентських лав, а на другому дислокувались роботодавці, які пропонували вакансії. Цікавилася молодь і навчанням у профтехучилищах, уважно вислуховуючи їхніх представників. Дехто цікавився можливістю навчання за кордоном. 

— Найпопулярніші країни для вивчення англійської мови — Великобританія й Мальта, — розповідає менеджер однієї з освітніх компаній Маргарита Кононенко. — Ті, кого цікавить не тільки вивчення мови, а й навчання, віддають перевагу США, Канаді, Австралії. Ідеться про абітурієнтів із заможних родин. Хоч найпопулярніші серед українців виші Німеччини та Франції, куди можна вступити безкоштовно. 

Завітав на виставку і перший заступник голови державної служби молоді та спорту Сергій Глущенко.

— Сподіваюся, що відвідувачі зроблять правильний вибір навчальних закладів, а також  роботи, — сказав зокрема він.

Молодь, яка освоїла робітничу професію, на вагу золота. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Перебірлива молодь

Проте відвідувачі до цієї поради дослухалися лише частково. Оскільки на першому поверсі «кипіла справа», то на другому було спокійно. Тут переважно сиділи та сумували, виглядаючи претендентів на вакансії. А їм було що запропонувати випускникам.

— Нам потрібні спеціалісти на посади: майстер водопровідно-каналізаційного господарства, машиніст компресорних установок, слюсар з ремонту та експлуатації підземних газопроводів,  — розповідає провідний інженер з виробничого навчання ПАТ «Завод «Ленінська кузня» Людмила Дяченко. — І це ще не весь перелік вакансій. Середній рівень зарплати — приблизно 2 тис. грн. Для початківця це непогані гроші. Ми із задоволенням приймаємо на роботу випускників профільних профтехучилищ.

Ось тільки біля стенда Людмили Дяченко ми не побачили натовпу. А ті, хто проходив повз, запитували, чи не потрібні заводу юристи й економісти. Охочих стати звичайними робітниками ми не помітили. І це попри те, що за хорошим слюсарем роботодавці в чергу шикуються. До того ж, не можна сказати, що вони заробляють геть мізерні гроші. Кваліфікований робітник сьогодні може заробити 6—8 тис. грн. Та й на роботу їх готові приймати без досвіду, і старші колеги навчать усього молоде покоління. Головне, щоб було кого навчати.

Так, і на заводі «Антонов» шукають фрезерувальника, слюсаря-складальника і складальника-клепальника літальних апаратів із зарплатою від 4 тис. грн.

— Молодь не особливо цікавлять робітничі професії, а от старші люди, навпаки, підходять і розпитують, що і як, — каже інспектор відділу кадрів заводу «Антонов» Сабіна Євтимова. — Молодь хоч і підходить до стенда, здебільшого цікавиться, чи нема у нас вакансії юриста чи маркетолога.

Немов підслухавши нашу розмову, до стенда «Антонова» підійшла дівчина і запитала, чи не шукають тут маркетолога.

— Я торік закінчила політехнічний університет, факультет міжнародного права, й досі не можу знайти роботу, — скаржиться відвідувачка виставки Світлана Іванова. — Проте одну вакансію тут знайшла.

Біля стенда заводу ім. Петровського теж було порожньо. Проте інспектор відділу кадрів цього підприємства розповіла, що у них здебільшого працюють або пенсіонери, або зовсім молоді люди, а робітників середнього віку зовсім немає. І хоч початківцям тут готові платити лише 700-800 грн, згодом зарплата помітно зростає. Цей роботодавець готовий запропонувати молодим спеціалістам стабільну зарплату, спецодяг і навіть, якщо потрібно, молоко за шкідливість.

А біля стенда компанії, яка займається працевлаштуванням за кордоном, було на диво людно. Усім зацікавленим тут розповідали, що нині є робота в Арабських Еміратах. Щоправда, працевлаштувати вони можуть офіціантів, барменів, фітнес-тренерів і лише тих, кому ще не виповнилось 30 років. Заробітна плата для таких юних працівників становить у середньому $500—800. Проте роботодавець обіцяє безкоштовний переліт, харчування (часто одноразове) і проживання. Деякі роботодавці раз на рік також заплатять за переліт у відпустку додому. Також із працівником укладають контракт.