Частина українців нині шукає кращої долі на Заході. Натомість наша країна з кожним роком приваблює дедалі більше мігрантів, передусім з держав «третього світу» та пострадянських країн. Експерти відзначають, що потоки мігрантів в Україну й надалі зростатимуть. Адже сучасний світ нестабільний, і люди бігтимуть подалі від негараздів у стабільніші країни, зокрема й у нашу.

Передбачаючи це, Україна намагається створити ефективну систему управління міграційними потоками та міграційною політикою загалом. Зокрема Законом «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» передбачено впровадження біометричних документів, у тому числі й для мігрантів, а також створення бази даних осіб без громадянства. Це має сприяти впорядкуванню міграційних потоків усередині держави.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, від початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 6 тисяч звернень із питань міграції, громадянства, паспортизації. Більшість із них стосувалася імміграції й перебування в Україні. Зокрема заявників цікавили набуття громадянства, посвідки на тимчасове/постійне проживання тощо.

Так, жителька Донецької області звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо отримання посвідки на постійне проживання в Україні її сестрі, громадянці Російської Федерації. Жінка скаржилася, що протягом майже двох років це питання чомусь не вирішено. Заявниця просила пришвидшити видачу потрібного документа. Головне управління Державної міграційної служби України в Донецькій області громадянці України повідомило, що посвідку на постійне проживання в Україні її родичці оформлено, і порекомендувало сестрі звернутися особисто до Слов’янського МВ ГУ ДМС України в Донецькій області для її отримання.

Ще одна заявниця, громадянка Республіки Молдова, зателефонувала на урядову «гарячу лінію» для отримання посвідки на постійне проживання в Україні. Жінка запевнила, що потрібні документи вона подала ще навесні цього року до Малиновського районного управління Державної міграційної служби у м. Одесі для отримання посвідки на проживання, проте так її і не отримала. Жінка прохала посприяти їй у цьому. Головне управління Державної міграційної служби в Одеській області громадянці невдовзі повідомило про надання їй дозволу на імміграцію в Україну, а також надало детальні роз’яснення щодо оформлення посвідки на постійне проживання.

Із 21 по 27 листопада 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 203 044 дзвінки, а також 1099 звернень зареєстровано через інтернет. Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

 Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.
Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.
Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.
Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua