СОЦМЕРЕЖІ

Передчуття близьких свят не вплинуло на діловий характер спілкування Миколи Азарова у Фейсбуці

Кожне місто повинно мати генеральний план свого розвитку. Це завдання поставив уряд, і питання має бути вирішено найближчим часом. Таку заяву зробив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час традиційного спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

Микола Азаров пояснив, що генеральний план розвитку міста є документом, який чітко визначає промислові зони, зони відпочинку, розміщення торгових центрів, транспортну комунікацію і багато іншого.

«Це велика і серйозна науково-дослідна робота, і після прийняття такого генплану дискусія про те, чи треба будувати, чи не треба будувати, була б безпредметною, тому що розміщення в генплані будь-якого об'єкта має бути науково обгрунтованим», — написав Микола Азаров.

Він також вважає, що генеральні плани великих міст повинні затверджуватися на найвищому рівні — урядом. Це в першу чергу захистить місто від спонтанної та необгрунтованої забудови, а також дасть змогу забезпечувати містобудівні плани ресурсами. Микола Азаров додав, що перед ухваленням генплану передбачається громадське обговорення.

«Зараз робота із створення генпланів ведеться. Звичайно, все це великі витрати, і багато керівників міст виправдовуються тим, що у них немає на це грошей. Відсутність генпланів дає змогу досить по-волюнтаристському приймати рішення, — заявив Прем'єр-міністр. — Але після прийняття генплан має бути законом, керівництвом до дії».

Якби такий генплан існував, наприклад, у Києві, то не вийшло б так, що на шляху проведення нової Окружної дороги вся земля була вже роздана під котеджі та інше будівництво, зазначив глава уряду. «Я можу наводити й інші приклади. Ви порушили дуже важливе питання, яке обов'язково повинне бути найближчим часом вирішене», — додав він.

Не плутайте грішне з праведним

Серед іншого Микола Азаров торкнувся теми наступних свят, але в незвичному ракурсі. Він вважає незаконними рішення тих обласних рад, які перейменували День Перемоги у День скорботи, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Хочу сказати однозначно: я вважаю, що обласні ради приймають абсолютно незаконні рішення. Більше того, аморальні рішення. Називати велике свято День Перемоги днем скорботи — це ображати пам'ять антифашистів, воїнів-союзників, які, по суті, дозволили, зокрема, і цим депутатам користуватися світом і демократією», — заявив глава уряду.

Він назвав ці місцеві ради надзвичайно заполітизованими: «Замість вирішення життєво важливих насущних питань вони, по суті, провокують у країні нетерпимість, ворожнечу, і час уже б виборцям, які обирають таких депутатів, поставити собі запитання: чи правильно я роблю, голосуючи за ці політичні сили?»

Микола Азаров запевнив: такі рішення буде оскаржено. І звернув увагу на те, що Конституція України визначила порядок скасування незаконних рішень місцевих органів влади. «Цей порядок діятиме, і, безумовно, у влади достатньо можливостей захистити Конституцію і законодавство України», — запевнив Прем’єр.

Приклад патріотизму

Іншим актуальним нині питанням є пожежна безпека. Останнім часом уряду вдалося істотно поліпшити цей показник у країні, заявив Микола Азаров. «За останні три роки нам вдалося запобігати масштабним пожежам у спекотні, сухі періоди. Точно так само ми будемо діяти і в цьому році. Такі рішення вже прийнято, ведеться моніторинг пожежонебезпеки території України, і якщо буде потрібно, то буде закрито доступ у ліси, на пожежонебезпечні точки висуватимуться спеціальні мобільні підрозділи. Усе, що необхідно, робиться і буде робитися», — запевнив глава уряду.

У дні пам’яті про Чорнобильську катастрофу можна стверджувати, що будівництво об'єкта «Укриття» буде закінчене вже найближчим часом. Микола Азаров нагадав, що в річницю трагедії на ЧАЕС він узяв участь у вшануванні пам'яті загиблих у цій аварії. «Того дня мій ранок почався з покладання квітів до пам'ятника Жертвам Чорнобильської катастрофи. Президент відвідав будівництво об'єкта «Укриття» на Чорнобильській станції, — сказав Микола Азаров. — Нарешті з'явилася впевненість, що цей великий і масштабний проект ми завершимо найближчим часом».

Глава уряду зазначив, що подвиг Чорнобиля — це те, що змушує думати про необхідність виховання патріотичних почуттів у молоді, оскільки без патріотизму, почуття любові до своєї країни важко уявити собі ліквідацію такої масштабної і великої аварії. «І це завдання ми вирішуємо, і будемо вирішувати разом із чорнобильцями», — пообіцяв Прем'єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»