ПРЯМИЙ ЗВ'ЯЗОК

У річницю від дня інавгурації Президента Віктора Януковича українці отримали змогу поставити йому запитання особисто

Практика "ходіння президента у народ" у світі не нова. Тим більше, що завдяки стрімкому розвитку технічних можливостей це можна зробити порівняно легко. Так, Президент США Барак Обама відповідав в он-лайн режимі на запитання своїх виборців, надіслані на сайт Білого Дому (найпопулярнішими були питання про стан економіки). Наприкінці минулого року у формі відеоконференції з росіянами, які переймалися проблемами соціального захисту і ситуацією на ринку праці, спілкувався Президент РФ Дмитро Медведєв. Протягом трьох годин спілкувався з народом і Президент Грузії Михайло Саакашвілі (людей турбували грузинсько-російські відносини). А зовсім нещодавно у прямому ефірі вислуховував своїх співвітчизників Президент Франції Ніколя Саркозі, відповідаючи переважно на запитання про зростання безробіття.

Турботи і жалі простих людей, незалежно від країн проживання, дуже подібні. Тож серед запитань, які ставились учора Віктору Януковичу в прямому ефірі і які надійшли через Інтернет, найпопулярнішими були ті, що зачіпали тему пенсійної реформи, економічного стану країни, роботи органів державної і місцевої влади та медичних установ. 

ВІЧ-НА-ВІЧ З ПРЕЗИДЕНТОМ

"У нас спільний один інтерес -
щоб Україна була сильною, незалежною державою"

 

 Учора Віктор Янукович у прямому ефірі протягом чотирьох годин замість запланованих трьох відповідав на численні запитання українців

 

За словами Глави президентської адміністрації Сергія Льовочкіна, новий формат спілкування Президента з громадянами у прямому ефірі є продовженням політики відкритості влади. Найбільше запитань надійшло з Донецької області - 11%, з Києва та Дніпропетровської області - 9%. Не виявили особливої зацікавленості до спілкування з Президентом мешканці Рівненської, Тернопільської, Закарпатської, Волинської та Чернівецької областей. Звідти надійшло близько 1% запитань. Найменше українці переймалися проблемами, пов'язаними з трактуванням історії, міжнародною політикою і культурою. Сергій Льовочкін наголосив, що той, хто не встиг отримати відповідь під час прямого ефіру, обов'язково отримає її після завершення телепроекту.

Розмова по щирості

"Наша розмова - це мій звіт перед народом, підбиття підсумків роботи, моєї особисто та моєї команди, і я буду щирим, як завжди", - пообіцяв Віктор Янукович на початку спілкування з українцями. За його словами, рік його керівництва країною пішов на те, щоб передусім навести порядок в структурі державного управління. "Наразі Президент, уряд, парламент і місцеві органи влади працюють, як єдиний ланцюг", - наголосив глава держави. До своїх досягнень він відніс зростання економіки (більше 4%) і виробництва (близько 11%), а також подолання дефіциту бюджету (який на початку 2010 року становив 15%).

"Знаю, як зараз нелегко жити малозабезпеченим верствам населення, особливо пенсіонерам, - сказав Віктор Янукович. - Я знаю, що важко жити тим людям, які не знайшли собі достойних робочих місць". Для того, щоб ситуація змінилася на краще, треба запроваджувати у країні масштабні реформи. За словами Президента, зміни, які розпочала його команда, спрямовані на те, щоб підняти конкурентоспроможність нашої держави у світі. "Це означає, що ми повинні підняти конкурентоздатність нашої вітчизняної продукції, 60% якої ми експортуємо за межі країни", - сказав Віктор Янукович. Він наголосив, що надзвичайно важливо підтримувати відповідність цін на споживчі товари до рівня заробітної плати та пенсій. "Ми зобов'язані забезпечити належний соціальний захист усім, хто його потребує", - наголосив Президент.

Народжуйте і не поспішайте на пенсію

Саме запитання соціального характеру були поставлені Віктору Януковичу одними з перших, зокрема стурбованість щодо підвищення пенсійного віку для жінок прозвучала з Кіровограда. Президент пояснив, що проведення пенсійної реформи у країні пояснюється передусім тим, що система, яка існувала досі, застаріла. Цим зумовлений і той чинник, що Пенсійний фонд не забезпечував потреб пенсіонерів, а його дефіцит становив 40 млрд грн. І хоча цей дефіцит за рік вдалося скоротити вдвічі, це однаково не дає можливість виконати обіцянку влади - підняти пенсії. "Я поставив завдання вже цього року підняти мінімальну пенсію до 1320 грн, - сказав Віктор Янукович. - Як уряд впорається з цим завданням - ми побачимо, але я сподіваюся, що він його виконає".

Президент пояснив, що пенсійна реформа базуватиметься на справедливому підході до нарахування пенсій. "Адже не може бути такого, щоб один пенсіонер отримував пенсію 50 тис. грн, а інший - 600 - 700 грн, - сказав він. - Такого підходу у жодній країні світу немає". Проте, як пояснив глава держави, нараховувати і виплачувати гідну пенсію держава не зможе, якщо не підвищити пенсійний вік. "Я за те, щоб ми з року в рік потихеньку піднімали пенсійний вік для жінок, а згодом і для чоловіків, і така тенденція існує скрізь у світі, - сказав Віктор Янукович. - І той, хто каже, що цього можна не робити, грає в популізм". Президент розуміє, як непросто ставляться українці до рішення про підвищення пенсійного віку, але наголосив, що іншого шляху у нас просто не існує.

Одне з найпопулярніших запитань, що надійшло до Президента і яке озвучила молода мама-студентка, було підвищення виплат по народженні дитини. "Ви ще дуже молода жінка, і таких, як ви, в країні багато, - звернувся до неї Президент. - Народжуйте дітей, а ми створюватимемо всі умови, щоб ви були щасливими матерями і щоб ваші діти жили в затишку". Він нагадав про недавнє рішення стосовно підвищення виплати з народження дитини: на першу дитину - 25 тисяч гривень, на другу - до 50 тисяч, на третю - до 100 тисяч гривень. "Вже у цьому році з 1 січня ці виплати наближатимуться до цієї суми", - пообіцяв глава держави.

Що турбує регіони

Природно, що з міста Хмельницького, де розташований один з найбільших речових ринків у Європі, прозвучали запитання від підприємців, яких турбують умови ведення малого бізнесу і деякі аспекти нового Податкового кодексу. Віктор Янукович наголосив, що вже з квітня 2011-го для малого і середнього бізнесу розпочнуться податкові канікули, які триватимуть до 2016 року. З 1 квітня також відбудеться зниження податку на прибуток з 25% до 23%, а в подальшому, починаючи з 2014 року, він буде знижуватися до 16%. "Податковий кодекс був прийнятий завдяки тій відвертій дискусії, яка відбулася в суспільстві, - нагадав Президент. - Якщо ми побачимо, що він приносить не такий результат, як очікувалося, у нас з вами буде можливість документ поправити".

Запитання про модернізацію українських шахт і реформування вугледобувної галузі пролунало з Донецької області, від працівників шахти Новогродівська. Віктор Янукович наголосив, що державна політика однозначно буде спрямована на збільшення видобутку вугілля. "Якщо сьогодні ми видобуваємо близько 67 - 68 мільйонів тонн на рік, то наше завдання на майбутнє - 100 -105 мільйонів тонн", - сказав Президент. Для цього не обійтися без високопродуктивного шахтного устаткування і, звичайно, без будівництва нових лав. "Україна використовуватиме свої можливості видобутку вугілля, а наша вугільна промисловість матиме перспективу", - наголосив глава держави.

Висока ціна за низьку якість

З кол-центру "Укртелекому", куди надходили телефонні дзвінки від громадян, прозвучало болюче для більшості з нас питання про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. За словами Президента, головна проблема полягає у тому, що собівартість цих послуг різна в кожному місті, в кожному регіоні України. "А житлово-комунальні тарифи в перспективі повинні бути однакові для всіх громадян", -зауважив Віктор Янукович. Він наголосив, що вже давав завдання місцевим керівникам, головам обладміністрацій, Прем'єру розробити єдину сітку з формування тарифів для всієї країни. "Зараз треба думати, як компенсувати підприємствам житлово-комунального господарства різницю, щоб вони могли нормально працювати, - сказав Президент. - Ще є час запропонувати цю систему, яку ми повинні втілити в життя до кінця року".

На думку журналістів, котрі були присутні в студії, окремо варто говорити про якість послуг від ЖКГ, які незабаром будуть так дорого обходитися пересічному українцю. На думку Президента, проблема вітчизняного ЖКГ полягає передусім у тому, що за 20 років не проводилося його серйозного оновлення і модернізації. "А ви знаєте того, хто міг би одразу і скрізь у країні поміняти труби?" - поставив риторичне запитання Віктор Янукович. На його думку, треба передусім навести порядок у водовідведенні, очищенні промислових і побутових викидів. Він також наголосив, що уряд повинен звернути увагу на програму якості питної води, яку Президент триматиме під особистим контролем. Віктор Янукович запевнив, що уряд працює над істотним поліпшенням стану ЖКГ, залучаючи до цього найкращий світовий досвід і відповідні фінансові ресурси.

Курс на національну єдність

Жителів Львова цікавило багато питань як соціального, так і політичного характеру. Однак Президентові поставили, напевно, найгостріше - воно стосувалося єдності України. Українці заходу та сходу - різні, вони мають різні погляди і на історію, і на політичну ситуацію. Чи не варто деякий час пожити окремо? На це щонайменше некоректне запитання Віктор Янукович відповів гідно: "Я переконаний, що ми приречені жити разом на нашій чудовій українській землі". За словами Президента, він зробить усе, аби Україна була єдиною державою, а українці - єдиним народом.

Він переконаний: те, що ми різні, - це не недолік, а багатство країни. І тому не треба шукати ідеологічні розбіжності, а варто знайти відповідь на те, як жити разом у майбутньому. "Сьогодні це питання до молодого покоління, яке живе зараз і житиме далі. Ми повинні зробити все для них, щоб вони жили в єдиній країні, в якій пануватимуть спільні національні інтереси. А у нас спільний інтерес один - щоб Україна була сильною, незалежною державою, щоб нас поважали в світі, і ми цим пишалися", - наголосив Президент.

Він також висловив своє ставлення до Голодомору. Віктор Янукович сказав, що це був геноцид з боку влади на чолі зі Сталіним проти багатьох людей, які проживали у сільській місцевості. І це стосувалося як України, так і Білорусі, Казахстану та Кубані.

А відповідаючи на запитання студентки з Одеси про можливе набуття російською мовою статусу другої державної, Президент ще раз наголосив: треба шукати те, що об'єднує, і не акцентувати увагу на розбіжностях. Студентці ж він порекомендував вчити українську. "Ми живемо на українській землі, тому маємо з повагою ставитися до української мови, культури та звичаїв", - наголосив Віктор Янукович.

Тему продовжило запитання журналістів відносно фактів, пов'язаних з намаганням місцевих органів влади у деяких регіонах оптимізувати систему шкільної освіти за рахунок закриття україномовних шкіл. Віктор Янукович запевнив, що припинить тенденцію закриття шкіл з українською мовою викладання, додавши: дано доручення про розгляд на належному рівні таких випадків.

Антикорупційні закони обов'язково приймуть

Журналістка телеканалу ІCTV поцікавилася, які просування у боротьбі з корупцією. Адже, за її словами, антикорупційні заяви - жорсткі, а от гучних викриттів фактично немає.

Віктор Янукович поінформував, що нині відкрито понад 3 тис. кримінальних справ за скоєння корупційних діянь. Це в рази більше, ніж у минулі роки, але недостатньо. Головне завдання на найближче майбутнє - створити ефективну систему боротьби з корупцією. Однак Віктор Янукович констатував, що сьогодні є значний супротив цій політиці з боку бюрократів та корупціонерів. Тому Президент наголосив: аби подолати корупцію, необхідно, щоб навколо цього процесу згуртувалося все українське суспільство. Адже від корупційних діянь 5-10% людей страждає більшість населення країни. Корупціонери крадуть бюджетні гроші, які мали б піти на виплату пенсій та заробітних плат.

Він повідомив, що перші антикорупційні кроки вже зроблено. Так, набирає обертів процес дерегуляції економіки - скасовується близько 90% видів ліцензій на різні види діяльності, тобто нечесним чиновникам просто не буде за що вимагати хабара. Продовжується й адміністративна реформа: значно скорочено апарат Президента, а також кількість працівників Кабінету Міністрів. На черзі - місцеві органи влади. Глава держави переконаний, що зменшення кількості чиновників позитивно вплине на зниження рівня корупції.

Але першочерговим кроком має стати прийняття пакета антикорупційного законодавства. Президент сказав, що не має повноважень тиснути на депутатів Верховної Ради, однак наголосив: "Антикорупційний пакет законів буде прийнятий у Верховній Раді у цьому півріччі та почне працювати ще до кінця цієї сесії парламенту. Я вам даю гарантію. Це мій закон, я його підписав і спрямував до парламенту. І він буде розглянутий як першочерговий".

Екологічним доплатам - бути

Жителі великих міст, таких як Київ та Кривий Ріг, поцікавилися у Президента, коли буде розв'язано проблеми із забрудненням промислових районів міст та прийнято закон про екологічні доплати. Віктор Янукович спрогнозував, що документ буде прийнято в цьому півріччі. Глава держави вважає екологічне забруднення колосальною проблемою. Звертаючись до жителів Кривого Рогу, Президент сказав, що особисто відчув, як важко дихати у місті. І хоча профспілкам Криворіжсталі вдалося змусити власників підприємства інвестувати близько 1 млрд грн в очищення викидів у повітря, навколо міста функціонує кілька гірничозбагачувальних комбінатів, які негативно впливають на екологію, а отже і здоров'я населення.

Віктор Янукович запевнив, що у найближчому майбутньому держава здійснюватиме екологічні доплати для жителів Криворізького басейну, Донбасу, Дніпропетровська, Алчевська, Маріуполя та інших промислових куточків країни.

Держава захистить сиріт

Ще одним соціально значущим стало запитання про підвищення захищеності дітей-сиріт. "Мені вдалося дещо зробити в житті для того, щоб державна система у цьому напрямку була правильно побудована, і щоб діти-сироти мали змогу знайти своє місце у житті, могли захистити себе у ньому, виросли здоровими, отримали освіту, а також створили сім'ї", -сказав Президент, відповідаючи на запитання отця Лонгіна з села Банчени на Буковині, який опікується 252 дітьми-сиротами.

Президент повідомив, що дав персональні завдання всім головам ОДА організувати опікунські ради, які б взяли під крило дитячі будинки, а також створити в кожній області дитбудинок, де діти мали б змогу проходити медичне обстеження та оздоровлення не рідше одного разу на рік.

"Ще раз наголошую: в кожній області має бути створений хоча б один зразковий дитячий будинок. Це - на совісті кожного регіону. І якщо до кінця року такі дитячі будинки не будуть створені (а я стежитиму за тим, як виконуватиметься це завдання), то я цих байдужих керівників звільню, і вони ніколи не будуть працювати у владі. Це - стовідсотково", -підкреслив Президент.

Він також висловив переконання, що для гідного розвитку і виховання дітей-сиріт держава має забезпечити 100% фінансування їхньої освіти: "Обдаровані діти повинні навчатися у вищих навчальних закладах... Ми маємо створити умови для отримання будь-якої професії, освіти та стовідсоткового працевлаштування".

За потребою і за заслугами

На електронну пошту агентства УНІАН надходило в середньому по два запитання щохвилини. Найактивнішими були жителі Київської, Донецької і Дніпропетровської областей. Переважно вони порушували проблеми виживання в Україні. Конкретніше, йшлося про забезпечення житлом, зокрема соціальним.

"Підхід держави у забезпеченні соціальним житлом буде диференційованим, - запевнив Віктор Янукович. - До збудованого за рахунок бюджетних коштів, підхід буде такий, який дасть змогу людині його придбати". Ціни будуть дуже низькими, а в окремих випадках - навіть за рахунок держави, продовжив Президент. Ми створимо такі умови. Але це будуть окремі випадки.

Рік у рік держава вирішуватиме, наскільки дозволятиме виконувати цю програму її кишеня. І влада обов'язково створюватиме умови для молодіжного житлобудівництва і впровадження іпотечних програм.

Торкнувся Президент і судових переслідувань у випадках корупції, порушення законодавства, допущених у попередні періоди. Йдеться насамперед про справи, порушені за результатами перевірок міжнародного аудиту. Натомість Президент поставив запитання і зі свого боку: чи відомо скільки представників нової влади нині перебувають під слідством? Так от, подібних прикладів чимало. І буде дедалі більше, наголосив Віктор Янукович. Адже ще не розглянуто результати торішніх аудитів. І жодної політики тут бути не може.

А будь-які відповідальні посади глава держави оцінює з точки зору професіоналізму: "Якщо у людини є проблеми із цим, вона не працюватиме. Пасинків і синків біля себе я не тримаю", -запевнив він.

Містам допоможе спеціальний фонд

Харків'ян цікавила підготовка міста до Євро - 2012. Дорожні затори, розвиток масового спорту і загартування дитячого здоров'я - такі теми звучали з вулиці Плехановської.

У відповідь глава держави позитивно висловився про місто і його жителів, бо це "трудова інтелігенція, з якою завжди було і є про що поговорити". На вулицях багато молоді і дітей. Втім, немає такого міста, де б ці проблеми було розв'язано повністю. У цьому, переконаний Віктор Янукович, невдовзі допоможе створення Фонду регіонального розвитку. В ідеалі, він надаватиме кредити на розвиток міст під мінімальні відсотки і на зворотній основі. Бо те, що виділялося для цього після 2007 року - близько одного мільярда гривень, є дрібницями, якими навіть дірок не залатаєш.

Тому треба наводити порядок у містах. Якщо десь влада не в змозі справлятися - держава їй допоможе. Якщо "тягнуть", кошти слід не забирати, а спрямовувати на розвиток. Житлово-комунальне господарство, екологія, дороги, умови життя наших людей - все сьогодні залежить від того, як країна зможе це організувати.

"Тут, звичайно, дуже важливо, щоб була підтримка. Я дуже хочу, щоб ми об'єдналися навколо цих змін у нашій країні, з розумінням до них ставилися", - звернувся Президент до співгромадян, додавши, що результати реформ будуть відчутними не одразу, а трохи згодом. Але вони будуть невідворотними.

Увага - здоров'ю

Зберегти оптимальні ціни на медикаменти, надаючи підтримку вітчизняним виробникам, - у цьому Президент вбачає шлях до стабілізації ринку. Найближчим часом він має намір провести зустріч з керівниками провідних підприємств, результати якої буде оприлюднено. Триває також і робота з імпортерами. Загалом, уряд відпрацьовує плани забезпечення країни доступними ліками. Так само, як і розробляє цільову програму вдосконалення діяльності й доступності для населення "швидкої допомоги".

Буде в Україні і сучасний дитячий онкоцентр. "Ми використовуватимемо найсучасніші технології, які зараз є в світі. Над цим питанням зараз працює велика робоча група, -сказав Президент, додавши: - Ми готові спрямувати на розв'язання цієї проблеми серйозні кошти, зокрема великі інвестиційні та спонсорські".

Депутати мають відповідати

Що робити з народними депутатами, які самі порушують Конституцію, вимагаючи дотримання її норм від пересічних громадян? Це запитання від ведучих у студії було спричинено тим, що лише 20 обранців відвідували всі засідання минулої сесії, а 17, навпаки, не були у стінах парламенту жодного разу.

"Допоки ми не прив'яжемо депутатів до округів, - відповів Президент, - практика ця триватиме й надалі. Колишня зміна виборчого закону була помилкою". Тобто депутати втратили можливість і мотивацію бувати в регіонах. На думку глави держави, пропорційність мажоритарної і партійної систем повинна бути, щонайменше, на рівні 50 на 50. "Не буду проти й стовідсоткової мажоритарної системи", - підкреслив Віктор Янукович. Лише тоді вдасться підвищити відповідальність як депутатів, так і ефективність роботи самої Верховної Ради.

Скорочення на користь чиновникам

11 тисяч запитань зареєстровано в агентстві "Інтерфакс-Україна". Значна їх частка стосувалася адмінреформи і долі скорочених держслужбовців.

Глава держави радився з керівниками облдержадміністрацій щодо успішної реалізації адмінреформи, боротьби з корупцією, підвищення рівня фаховості й мотивації для роботи у тих чиновників, які залишаться працювати після скорочення.

"Ми дійшли висновку, що будь-яке скорочення штату в місцевих адміністраціях - чи обласних, чи районних - повинно відбуватися за принципом: від третини до половини вивільнених коштів має бути спрямовано на підвищення заробітної плати тим, хто залишився працювати. Іншу половину спрямовуватимуть до держбюджету на підвищення зарплат і пенсій у бюджетному секторі", - повідомив Віктор Янукович.

Якщо ж сьогодні не підвищити платню чиновникам і не створити гідних умов та мотивації для їхньої роботи, влада сама підштовхуватиме людей до корупційних дій.

Земля буде товаром

А одного з фермерів селища Покутня, розташованого поблизу Умані на Черкащині, цікавила земля як товар для селян. Про це Президент уже говорив неодноразово: земельна реформа в Україні перезріла давно. Вона врегулює ринок землі, правила користування нею, підвищить економічну складову агропромислового комплексу і відкриє шлях іноземним інвестиціям у галузь.

І селянин, і товаровиробник займатиме на ринку належне місце, запевнив Президент, бо завершення земельної реформи нині чекають не лише селяни, а й інвестори. Тому затягувати із цим не можна. "Скоріш за все (це моя точка зору) ми практично це побачимо найближчим часом. У нас є всі можливості, щоб у 2011 - 2012 роках ми змогли підійти до вирішення цих питань, і щоб у 2012 році почав функціонувати ринок землі в Україні", - резюмував глава держави. Президент, окрім того, вважає невід'ємною складовою земельної реформи створення в Україні земельного банку.

Віктор Янукович також пообіцяв співбесіднику особисто зустрітися й поспілкуватися про проблеми ведення фермерського господарства, і взяти із собою всіх, від кого залежить напрацювання відповідного законодавства.

ВІД РЕДАКЦІЇ

Під час спілкування з країною прозвучало ще багато запитань. Однак за браком місця на шпальтах, не всі вони увійшли до газетного матеріалу. Та при цьому від спілкування Президента з країною маємо винести головну ідею: громадянам слід об'єднатися навколо реформ і основоположних аспектів життєдіяльності держави. Лише в такому разі на Україну очікує успіх у всіх починаннях.
 

Вікторія ВЛAСЕНКO,
Юрій МЕДУНИЦЯ,
  Вадим ПРOЦИШИН