Коло сільського клубу лежала мінометна міна. Цій знахідці ми дуже зраділи, бо було нам лише по 7 років. Тож взяли її та йшли в балку... зайців полювати. Відразу за селом нам трапився дядько Петро: на День Перемоги він дозволяв торкнутися до нагород, які сяяли на його піджаку. Але тепер, побачивши нас із цією «рушницею», він чомусь аж зблід. Неквапливо фронтовик підійшов упритул до старшого та якось ловко взяв міну в свої руки. А потім сказав таке, що нас вітром здуло.

Цей випадок кінця 60-х років минулого століття згадався у зв’язку з такою новиною. У будинку вінницького колекціонера працівники міліції та УСБ виявили в дитячій кімнаті під ліжком електродетонатори, гвинтівки та патрони, а у серванті іншої кімнати — гранату Ф-1. Ось такі собі іграшки! Втім, це далеко не весь арсенал. Ще у домогосподарстві вони знайшли і вилучили пістолет ТТ, «маузер», револьвер системи «наган», перероблений для стрільби патронами калібру 9 мм пістолет «Форт 12 Г», 2 гвинтівки Мосіна, 2 пневматичні рушниці, рушницю невстановленого зразка з оптичним пристроєм, карабін СВТ-40, 26 мінометних снарядів різного калібру, 119 гранатометних снарядів та 1095 патронів до різної зброї. Цей арсенал 39-річний автослюсар у вільний від роботи час знайшов на полі або вийняв із річки. Цікаво, що ні дружина, ні теща у його хобі не бачать нічого поганого.

«Чорні» археологи — давно не дивина. По телевізору їх показують як романтиків або заробітчан. Масштаби цього «романтизму» навряд чи можна назвати безпечними для суспільства. У вінницького «колекціонера» є багато друзів із різних куточків країни, які займаються пошуком раритетної зброї та вибухівки часів Другої світової війни. З ними він спілкується Інтернетом, обмінюється знахідками. Іншими словами, є ринок цієї зброї.  Вона нібито безпечна, бо самі «копачі» в домашніх умовах роблять її небоєздатною. Тож, може, їхня «спеціалізація»  — так собі — хобі, як, скажімо, гриби збирати. Ось висять у будинках на килимах шаблі. Холодна зброя, а сприймається як прикраса інтер’єру. Але якщо копнути трішки глибше за «чорних» археологів, то картина вийде не вельми приваблива. Якщо є інструкція, як у домашніх умовах зробити зброю і боєприпаси безпечними, то цілком можливо, що є інструкція, як повернути їм боєздатність. Якщо там, де проходила лінія фронту, є зброя, то можуть бути й останки тих, хто тримав її... Але, на жаль, сьогодні у вільний від роботи час на місці боїв шукають те, що продається.