Немає випадковості в тому, що місцем під створення індустріального парку обрано житловий мікрорайон Рясне. Через зупинення виробництв потужної колись промислової зони, куди наприкінці 1980-х років переїхали найбільші підприємства міста, мікрорайон опинився у вкрай важкому депресивному становищі. Колись успішні виробництва перетворилися на пустки, занедбано соціальну сферу. Тож немає труднощів із пошуком земельної ділянки — є де розбудовувати індустріальний парк, який не просто реанімує промисловий потенціал Львова, а й окреслить перспективу його розвитку на десятиліття, дасть змогу розв’язати гострі соціальні проблеми, передовсім щодо створення нових робочих місць, яких катастрофічно бракує.

Тож від розмов та проектів про наміри створити на території колишньої промзони індустріальний парк Львівська міська рада перейшла до справ. Першим пунктом стало проведення конкурсу з будівництва індустріального парку «Рясне-2». Конкурсна комісія одностайно визначила переможцем інвестиційного конкурсу ТзОВ «СіТі Парк Львів», філії голландської компанії «СТР».

«Компанія-переможець, якій місто доручило реалізацію такого масштабного і конче потрібного проекту, добре відома у Європі, — зауважив Львівський міський голова Андрій Садовий. — Це четвертий за потужністю європейський оператор, який володіє понад двома сотнями об’єктів індустріальної нерухомості класу А в Європі».

 Та перш ніж зробити остаточний вибір, львів’яни ознайомилися з потенціалом компанії. Зокрема у Словаччині та Чехії, де ця структура є одним із найбільших забудовників та власників індустріальних парків, з високим рівнем та культурою будівництва, співпрацює з потужними світовими промисловими виробниками. Про це розповіла начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Ольга Сивак. Попри те що, як наголосили у міськраді, компанія, як і майбутні виробники, не матиме ні податкових преференцій, ні політичних гарантій, тривають перемовини щодо розміщення виробництва у Львові. Однак які саме компанії готові перенести виробництво на український ринок, говорити зарано — йдеться про попередні домовленості. Проте представники інвесторів планують зосередити у львівському індустріальному парку підприємства кількох галузей: приладобудування, деревообробки та логістичні склади.

На понад 22 гектарах індустріального парку створять умови для роботи близько 30 нових підприємств з екологічно чистим виробництвом та логістичними центрами. Ця компанія планує інвестувати у будівництво 50 мільйонів євро, стільки само вкладуть майбутні орендарі. Після повноцінного запуску індустріальний парк генеруватиме близько 15 мільйонів євро податків до міського бюджету і створить 3 тисячі робочих місць.

А розпочне будівництво індустріального парку голландська компанія вже наступного року — до цього часу місто має виконати свої зобов’язання: прокласти до ділянки інженерні комунікації — мережі газо- та водопостачання, електроенергію. На це у міському бюджеті передбачено 10 мільйонів гривень.

 Як констатує Андрій Садовий, конкурс, що пройшов у Львові, — перший в Україні приклад прозорого визначення інвестора для такого потужного індустріального об’єкта. Україні надзвичайно потрібні успішні приклади зовнішніх інвестицій, щоб відродити економіку. Він радий, що цей процес починається зі Львова.