РИЗИКИ

Комерційні банки, переживши суттєвий відтік грошей з депозитів у вересні-жовтні, заявили про збільшення прибутків за ними

 Як українцю захиститися від фінансових ризиків теперішнього часу? Як відтермінувати, а можливо, і нівелювати негаразди, які можуть виникнути в економіці країни? Ці питання на сьогодні є доволі важливими практично для кожної родини. Адже проблеми, які накопичилися у фінансово-економічному секторі України, вже давно стали відчувати прості люди, які, «підігріті» різними повідомленнями у ЗМІ про можливий в недалекому майбутньому початок другої хвилі кризи, масово почали забирати свої гривневі (а також і валютні) депозитні вклади із комерційних банків.

Крива падіння вражає

Так, відомою є цифра: у вересні цього року депозитний портфель фізичних осіб, за даними Нацбанку, зменшився на 2,7 млрд грн. При цьому населення менш активно несло в банки і валюту. Так, якщо в червні обсяг валютних вкладів збільшився на 419,8 млн, у липні - на 176,9 млн, у серпні - на 247,4 млн, то у вересні - лише на 13,5 млн грн.

За даними все того ж Нацбанку, значна частина коштів, вилучених з банківської системи, йшла на валютний ринок, а також, як це завжди робили наші люди - «консервувалася в банках». У вересні населення придбало в комбанках валюти на 2 млрд дол. більше, ніж продало у серпні (негативне сальдо становило 824 млн дол.).

Тепер можна зрозуміти встановлення нових правил гри від головного фінансового відомства країни на роздрібному ринку обміну валют. Саме через «паспортизацію» купівлі валюти, на думку директора департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександра Дубихвіста, країна  вже «зекономила» чи не 500 млн дол. США. Тобто саме на таку суму населення за 20 днів жовтня купило менше «зелених», ніж за аналогічний період вересня. Для людей це нововведення асоціюється із дрібною та принизливою процедурою (бо в європейських країнах такої практики не існує), а для держави, відтак, це економія доларів, які не пішли «під подушку», і не були вивезені за кордон. Таким чином, у підсумку НБУ переймається саме долею пересічних українців.

Хоча, приміром, голова Всеукраїнського фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник вважає складні процеси обміну валют, які склалися в Україні, не інакше, як непорозумінням, і закликає банкірів та підприємців лікувати не наслідки, а причини. «Певна річ, що банки зараз переживають складний період, інвестування із зовнішніх джерел для цих установ виявляється непростим питанням. Інвестор не йде в Україну, бо дуже боїться проявів рейдерства, які останнім часом захопили нашу державу. Але й ліків проти цих хвороб у нас чимало, враховуючи, що загалом ситуація в країні, як кажуть, лишається під контролем: рівень інфляції тримається, дефіцит бюджету є цілком нормальним», — наголошує він.

Доларова «панчоха» розбухне

Банкіри хочуть вплинути на психологію

Для заспокоєння людей та повернення їхньої довіри до комерційних банків та банківської системи загалом, керівники цих установ пропонують лише один «пряник» — поступове підвищення відсотків за депозитними ставками.

Так, голова правління АТ «Укрсоцбанк»  Борис Тимонькін  зазначає, що до цього моменту відсоткові ставки за депозитами знаходилися на рівні, нижчому за історичний мінімум. «Так, ці показники, я думаю, ми повинні підвищувати, і напевно, в терміновому порядку. Думаю, що ставки за річними вкладами у гривні цілком можуть становити 15-16%. Це має справити своєрідний психологічний вплив на потенційних вкладників», — резюмував він.

Безперечно, це нововведення стане чималим «подарунком» для пересічних людей від комерційних банків. Але чи понесуть вони свої заощаджені гривні у найближче відділення, коли їх трусить від очікуваної другої хвилі кризи?!

Яким буде курс?

НБУ також пропонує людям не дивитися на депозити, як на лише один з видів вкладання грошей на зберігання та примноження. Так, за словами О. Дубихвіста, сьогодні його відомство планує випускати цінні папери, забезпеченням за якими буде золото. Як відомо, нещодавно Нацбанк отримав на баланс майновий комплекс державного геологічного підприємства «Північгеологія», що займається розвідкою та видобутком золота. За даними цієї компанії, розвідані запаси цього металу перевищують 3000 тонн.

Тому сьогодні Нацбанк воліє перетворити цей благородний метал на монетарний інструмент. Все це, як пояснюють керівники НБУ, дасть змогу істотно збільшити валютні резерви країни і створити ринок цінних паперів, забезпечених золотом, які стануть доступними приватними особам, а  також інвестиційним компаніям і корпораціям. Як стало відомо, Нацбанк планує випускати два види таких «золотих» цінних паперів. З’явитися вони можуть наприкінці цього року, а реалізовуватися будуть через комерційні банки, біржі та власне через НБУ.

Водночас банкіри впевнені, що сьогодні треба відмовитися від практики утримання курсу долара в країні. «Немає потреби казати, що такий курс сьогодні є штучним. Наша економіка і люди від цього значною мірою програють», — вважає голова правління банку «Фінанси та Кредит» Володимир Хливнюк. Втім, можна вважати це твердження доволі спірним, адже людям передусім треба мати спокій на ринку обміну валют. Можливо, вже і досить експериментів, які ми всі мали можливість бачити останніми роками.