НОВАЦІЯ

У селі Маяки, що в Біляївському районі неподалік Одеси, нещодавно з’явився «будиночок шерифа» 

Так називають опорні пункти нового зразка, в яких розташовані й службові приміщення, і житло дільничного міліціонера. 

Заступник начальника Головного управління МВС в Одеській області — начальник міліції громадської безпеки полковник Дмитро Фучеджі вважає такий підхід абсолютно виправданим: «Міліціонер у цьому разі ближчий до людей, він живе тут постійно, а не «набігами», раз на 2—3 дні приїжджаючи з райцентру. Тож інформацією володіє значно повніше».

«Дільничний міліціонер, як і дільничний лікар, — переконаний полковник Фучеджі, — має перебувати у своєму селі цілодобово, адже проблема може виникнути і о першій ночі, і о другій. Люди повинні знати, куди звертатися по допомогу».

Дмитро Фучеджі каже, що ідея «будиночка шерифа» не нова. Програма з їх спорудження з’явилася ще 2004 року, проте вповні втілити її за браком фінансів не вдавалося. Цього року обласна рада знайшла кошти на «будиночок шерифа» у Маяках в рамках реалізації програми «Безпечна Одещина».

Для подружжя Слівінських "будиночок шерифа" став приємним сюрпризом. Фото автора

Господаря для нього обирали за такими параметрами: це мала бути молода людина з належною фаховою підготовкою, неодмінно сімейна і з бажанням працювати дільничним саме у цьому селі.

Господарем нового будиночка став старший лейтенант Біляївського райвідділу міліції Сергій Слівінський. Йому 26 років, у міліції працює із 2007-го. Новосілля святкував разом із дружиною та маленькою донькою. До того сім’я жила у батьків Сергія. Будиночок, до якого вони перебралися, крім службових приміщень та гаража, має 3 житлові кімнати і всі побутові зручності.

Дружина Ольга каже, що про нову квартиру дізналися буквально за кілька днів до новосілля, і звістка ця була приємним сюрпризом. Сергій у цьому селі раніше не працював, але людей знає: розташоване ж бо воно всього кілометрів за 10 від райцентру. Каже, що ця ділянка роботи не складніша, ніж інші, «коли як слід ставитися до своїх обов’язків».

Сільський голова Маяків Ігор Войцехівський на кримінальні проблеми надто не нарікає, але певен, що після появи «будиночка шерифа» їх стане ще менше. Специфіка села в тому, що воно розташоване над жвавою трасою — за добу тут проходить до 4 тис. автівок. Тож споруджений при дорозі опорний пункт цілком може стати у пригоді не тільки жителям села, а й численним проїжджим.

Голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук каже, що згодом такі опорні пункти мають з’явитися в усіх великих селах Одещини. Уже до кінця серпня в рамках програми «Безпечна Одещина» для патрулювання міста Одеси буде придбано 45 нових міліцейських «джипів» — на кшталт того, який отримав у користування і маякський «шериф» Сергій Слівінський.