ФАЛЬШИВІ ГРОШІ

 На Волині мистецтвознавча експертиза змусила контрабандистів розчаруватися

Так не стало сенсацією вилучення великої партії грошей Боспорського царства, що недавно відбулося на західному кордоні нашої держави. Тоді під час огляду потяга, що рухався в Європу, прикордонники в одній із схованок виявили пакунок із 333 монетами. Попередньо вони були ідентифіковані як гроші Боспорського царства.

Ця держава виникла близько 480 року до н. е. внаслідок об'єднання грецьких полісів, які на той час існували на західному та східному берегах Керченської протоки. Столицею Боспорського царства було місто Пантикапей, що розташовувалося на території сучасної Керчі. Період найбільшого економічного і культурного розквіту держави припав на 4 - 3 ст. до н. е. Тут вирощували велику кількість зерна і винограду, ловили рибу. Як свідчить Демосфен, тільки до Афін звідси щороку довозилося близько мільйона (!) пудів хліба.

Як відомо, любителі історії не жалкують грошей на придбання артефактів, пов'язаних з давниною. І нумізмати з Європи тут - не виняток. А саме для них, судячи з усього, й призначався "виловлений" на кордоні улов монет. Передбачливий контрабандист завчасно заховав їх під серветками у санвузлі одного з вагонів.

Можна було б і порадіти з того, що експонати, які мають історичну і культурну цінність, так і не покинули Україну. Але проведена експертиза їх змусила посміхнутися - монети з ликом Аполлона та луком зі стрілами виявилися... майстерно зробленими муляжами. При уважному вивченні їх експерти побачили, що сучасні фальшивомонетники таки залишили сліди підробки. Про що й було складено відповідний акт.

Як тут не згадати про те, що перші в світі монети було викарбовано на рубежі VІІІ-VІІ ст. до н. е. у малоазійській державі Лідія і практично тоді ж з'явилися і перші фальшивомонетники. Які - і це підтвердила волинська знахідка - не полишають спроб "загнати" довірливим шукачам старовини фальшивки й до нинішнього дня. І для яких й донині, як і тисячі років тому, не важливо, на чому саме заробляти - на чинних грошах чи вже нумізматичних артефактах...