Голова правління  Національного
депозитарію України 
Сергій РУМПА

Згідно з ухваленим в 2012 році Законом «Про депозитарну діяльність», на базі Національного депозитарію України (НДУ) буде створено єдиний в країні Центральний депозитарій. Завдання цієї установи — захист прав власності на цінні папери. Нині ці функції в Україні розпорошені між трьома депозитаріями. Це вищезгаданий НДУ і його основний конкурент — Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП), якому депозитарний закон відводить функцію центрального розрахункового центру. Та депозитарій Національного банку України, який є структурним підрозділом НБУ і здійснює обслуговування  розміщення та обігу державних цінних паперів.

Згідно з прогнозами голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Дмитра Тевелєва, Національний депозитарій і Розрахунковий центр почнуть повноцінно функціонувати в жовтні цього року. Тому ключове завдання на цей рік — зробити так, щоб якісно, прозоро, зручно і недорого запрацював Центральний депозитарій. Про процес переведення глобальних сертифікатів з ВДЦП в НДУ, підсумки роботи і взаємини з іноземними депозитаріями наша розмова з головою правління Національного депозитарію України Сергієм РУМПОЮ.

—  Минулий рік був дуже насиченим для національної депозитарної системи. Як оцінюєте його значення у справі розвитку інфраструктури фондового ринку?

— Він став переломним у питанні реформування національної депозитарної системи. Нарешті набув чинності Закон України «Про депозитарну систему», з приводу положень якого протягом року було багато дискусій.

Тепер потрібно докласти максимум зусиль, щоб у належному вигляді й у потрібні терміни привести у відповідність діяльність депозитарію. Це нелегкий процес, але ми з радістю беремо в ньому участь, оскільки НДУ завжди прагнув до вдосконалення депозитарної діяльності.

— Напевно, найголовнішим для вас посилом цього закону є те, що НДУ стає центральним депозитарієм?

— Для нас буде величезною честю отримати статус центрального депозитарію. Упевнений, що його надійна команда, технологічний потенціал та міжнародний досвід допоможуть у створенні Центрального депозитарію (ЦД) високого рівня, яким можна буде по праву пишатися.

Крім створення ЦД, цей закон спрямований на реформування депозитарної системи загалом. Він містить безліч змін, позитивний ефект від яких, як мені здається, не змусить себе довго чекати.

 —  Як відомо, Нацдепозитарій  презентував ЗУ «Про депозитарну систему України» на засіданні Асоціації європейських центральних депозитаріїв, членом якої ви є. Як вона пройшла?

— Справді, 21 лютого в Парижі спеціальна сесія Ради директорів ECSDA почалася з доповіді НДУ, присвяченій цьому Закону. Ми представили неофіційний переклад закону англійською мовою, а у презентації спиралися на його основні постулати та інфраструктурні зміни, які він передбачає.

Іноземні колеги сприйняли документ позитивно. Не було негативних зауважень. Ми успішно відповіли на запитання учасників заходу, які були щиро зацікавлені в нашій презентації. Серед них були представники ЦД Німеччини, Австрії, Франції, Польщі, Великобританії та Ірландії, Естонії, Іспанії тощо. Закордонні колеги позитивно поставилися до реформи, адже тепер депозитарна система України буде побудована за знайомою європейцям моделлю, що істотно полегшить процес взаємодії з нами.

—  Чи продовжуєте налагоджувати співпрацю з іноземними депозитаріями?

— Торік ми встановили кореспондентські відносини ще з двома депозитаріями. 22 лютого 2012 НДУ і Небанківська кредитна організація ЗАТ «Національний розрахунковий депозитарій» (НКО ЗАТ «НРД») підписали меморандум про співпрацю та договір про відкриття і ведення ним власного кореспондентського рахунку депо в НДУ. Як відомо, ЗАТ «НРД» отримало статус Центрального депозитарію Російської Федерації. Тобто тепер українські інвестори мають доступ до російських ринків капіталу. А торік 10 липня встановили кореспондентські відносини з Республіканським унітарним підприємством «Республіканський центральний депозитарій цінних паперів» (Білорусь, РУП «РЦДЦП»). Згідно з угодою з ним, 20 липня для НДУ було відкрито кореспондентський рахунок «депо» ЛОРО, який дасть змогу здійснювати облік прав власності на цінні папери білоруських емітентів для українських інвесторів і відповідні операції з ними.

Останньою подією у процесі розвитку корвідносин стало підписання договору з НКО ЗАТ «НРД» на відкриття рахунку «депо» в цінних паперах НДУ. Так, НДУ встановив кореспондентські відносини з Clearstream Banking Luxembourg, OeKB (Центральний депозитарій цінних паперів Австрії), РУП «РЦДЦБ» (Центральний депозитарій Білорусі), а також із п’ятьма російським депозитаріями: ЗАТ «НРД», Росбанк, ІНФІНІТУМ, Депозитарно-клірингова компанія і Центральний московський депозитарій.

—  Чи був минулий рік активним з точки зору міжнародної діяльності вашої установи?

— Національний депозитарій як член Асоціації національних агентств з кодифікації цінних паперів (ANNA), Асоціації центральних депозитаріїв Євразії (SWIFT), Асоціації центральних депозитаріїв Європи, Міжнародної асоціації з питань обслуговування цінних паперів бере активну участь у їхній діяльності.

Членство в міжнародних організаціях надає можливість відповідати міжнародним стандартам депозитарної діяльності, а також бути в курсі останніх новацій. Крім того, представники НДУ брали участь у ділових зустрічах з Deutsche Boerse AG, Eurex, Eurex Clearing, Clearstream Banking Frankfurt та Clearstream Banking Luxembourg. У 2012 році співробітники НДУ проходили стажування в міжнародному центральному депозитарії цінних паперів Clearstream, який входить до групи Deutsche Borse. Ми постійно обмінюємося з іноземними депозитаріями досвідом.

Депозитарії цінних паперів тяжіють до об’єднання через глобалізацію

—  Уже почався процес переведення глобальних сертифікатів з ВДЦП в НДУ?

— Так, на нашому сайті міститься інформація про передані глобальні сертифікати (ГС). Зараз таких вже понад 1000. Передача глобальних сертифікатів іде за планом. Дані із системи обліку ВДЦП перекачуються в систему обліку НДУ, яка створена для швидкості відкриття рахунків та зарахування на них паперів.

Проте цей процес ускладнюють кілька чинників. По-перше, емітенти, які не отримали код або у яких він неправильний, повинні будуть отримати код, інакше НДУ не прийме на зберігання їхній глобальний сертифікат. В Україні саме НДУ є Національним нумерувальним агентством. І в діяльності у частині кодифікації ми керуємося директивами ANNA.

По-друге, не всі зберігачі цінних паперів уклали з НДУ договори. Це особливо важливо в період зборів акціонерів. Зберігачі несуть відповідальність за своїх клієнтів, і щоб передача ГС була можлива, їм необхідно укласти з нами договір. Крім того, дуже важливо, щоб зберігачі щодня виходили на зв’язок з НДУ.

По-третє, емітентам також слід укласти з нами договори, а також оновити документи, пов’язані з ідентифікацією клієнта. Передача ГС повинна завершитися до жовтня цього року.

—  Нацдепозитарій бере участь у розробці нормативних актів, пов’язаних з депозитарною діяльністю і опублікованим законом?

— Звичайно. Наші співробітники працюють майже в усіх комітета НКЦПФР з розробки нормативних актів. Вони шановані професіонали, думка яких компетентна.

—  Які плани в НДУ на 2013 рік?

— Наше головне завдання на цей рік — створення Центрального депозитарію на базі НДУ. При цьому наша поточна діяльність повинна здійснюватися в звичайному режимі, щоб не постраждали швидкість та якість надання послуг. З огляду на навантаження, яке зростає, плануємо продовжувати навчання персоналу, розширювати канали комунікацій, щоб завжди бути на зв’язку із клієнтами, щоб жодне питання не залишалося без відповіді.

Триває активна робота з удосконалення програмного продукту, з розробки нових моделей взаємодії з партнерами тощо. Триває запуск системи електронного документообігу, який дасть змогу взаємодіяти з емітентами в електронному вигляді. Щиро сподіваємося, що наші клієнти будуть задоволені нашою роботою.

Вікторія Ковальова,
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК» 

 

Сергій РУМПА. Народився в 1974 році в Луганську. Профільну освіту здобув у Донецькому держуніверситеті за спеціальністю «Облік і аудит» (1999 рік). Працював провідним спеціалістом аудиторської фірми «Діком-Аудит» (1999—2001 роки), заступником головного бухгалтера інвесткомпанії «Керамет Інвест» (2001—2002), а також очолював ТОВ «Об’єднана реєстраційна компанія» (2002—2011). Із січня 2011-го почав роботу в НКЦПФР: спочатку на посаді завсектором координації діяльності територіальних органів, а потім її начальником Донецького територіального управління. На загальних зборах акціонерів Національного депозитарію України 27 квітня 2011 р. його обрано головою правління НДУ.

ДОВІДКА «УК»

Національний депозитарій України створено навесні 1999 року відповідно до Закону «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні». Виключними його функціями, згідно із законом, є стандартизація, кодифікація і встановлення відносин з іноземними депозитаріями. Тривалий час Нацдепозитарій не здійснює комерційної діяльності, проте в 2006 році, коли держава допомогла довести його капітал до 30 мільйонів гривень із збереженням за собою частки 86%, він став повнофункціональним.

У результаті збільшення 2012 року статутного капіталу до 103,2 мільйона гривень Нацбанк став власником 25% акцій НДУ, його Пенсійний фонд — 10,979%, державний Ощадбанк — 25% мінус 1 акція, державний Укрексімбанк — 9,98%, а пряма частка держави зменшилася до 25%.

Минулий рік Нацдепозитарій  закінчив із прибутком 1 мільйон 412 тисяч гривень, що в 21 раз більше, ніж аналогічний показник 2011 року.

У березні 2012-го обсяг депозитарних активів НДУ становив 277 мільярдів гривень. Кількість рахунків у цінних паперах емітентів збільшилася на 16% — до 4726, зберігачів — на 8% — до 326.