Наймолодше місто на Полтавщині — Комсомольськ належить до тих перспективних міст України, що стрімко розвиваються. Статистика свідчить, що тут зростає якість життя й кількість городян, місто лідирує в області за багатьма основними економічними показниками, наприклад, за обсягом реалізованої продукції на душу населення. Тут немає безробіття й заборгованості із заробітної плати, яка в Комсомольську чи не найвища на Полтавщині. В місті активно розвиваються спорт, культура, медицина, модернізується житлово-комунальне господарство, а ветерани й пенсіонери гарантовано соціально захищені. Тут будується житло, стабільно функціонує громадський транспорт. Сюди активно залучаються іноземні інвестиції. Ці та інші позитивні чинники й спонукали нашого кореспондента зустрітися з Комсомольським міським головою, заслуженим працівником сфери послуг України Сергієм Супруном.

Міський голова Комсомольська Сергій СУПРУН.— Сергію Андрійовичу, по області рівень зареєстрованого безробіття — 2,8 %, по Україні — 1,8 %, а в Комсомольську він становить усього 0,4 %. Як вам вдалося забезпечити майже повну зайнятість населення в місті?

— Це заслуга всієї територіальної громади. У нас, як ви зазначили, наразі справно функціонують усі підрозділи міського господарства, місто живе повнокровним життям. До того ж на нашій території працюють кілька потужних підприємств, зокрема ВАТ «Полтавський гірничозбагачувальний комбінат» і ТОВ «Єристівський гірничозбагачувальний комбінат», які нарощують обсяги виробництва і потребують додаткової робочої сили.

— А яка в Комсомольську середня заробітна плата?

— Десь близько 4,5 тисячі гривень. Це на 47 % більше, ніж по області, і на 35 % більше, ніж по Україні. Розвивається у нас і малий бізнес. За дев’ять місяців надходження в міський бюджет від його діяльності зросли, порівняно з відповідним періодом минулого року, на п’ять відсотків.

— Якщо вже ми заговорили про виконання дохідної частини міського бюджету…

— Зрозумів. За десять місяців він виконаний на 103,2 %. В порівнянні з минулим роком доходи загального фонду без урахування трансфертів зросли, в гривневому обчисленні, на 7,8 мільйона гривень за рахунок збільшення надходження коштів від податку з доходів фізичних осіб. По видатках бюджет на цей час виконаний на 65 %. А тому в першу чергу бюджетні кошти спрямували на захищені статті — заробітну плату, харчування, медикаменти, енергоносії. Як я вже сказав, заборгованості із заробітної плати в бюджетних установах у нас немає, але поряд з цим маємо кредиторську заборгованість за іншими статтями. На початку жовтня вона становила близько 15 мільйонів гривень і викликана тимчасовими економічними труднощами державного масштабу.

— Вам пощастило, що вирішувати питання територіальної громади вам допомагає дружна і професійна команда депутатів Комсомольської міськради.

— Додам: команда однодумців, патріотів нашого міста. Цього року ми спільно провели дев’ять сесій міськради шостого скликання, на яких розглянули без одного 600 насущних питань. А постійний контакт наших депутатів із виборцями дає змогу невідкладно й оперативно розв’язувати проблеми, що хвилюють комсомольчан. Наприклад, було організовано обрізання сухих гілок дерев у мікрорайонах міста в цьому році, не допущено складування сміття в районі садового товариства «Урожай», висаджено зелені насадження на території міста та навчальних закладів, встановлено лавочки у дворах житлових будинків.

Нині на вулицях Комсомольська тихо і затишно, всі зайняті роботою. Фото надані Світланою ШЕРЕМЕТ

— А які у вас контакти з громадськістю?

— Інтереси інститутів громадянського суспільства в місті представляє громадська рада, створена при Комсомольській міській раді на початку року. Вона об’єднує представників 26 громадських організацій, і в її складі діє п’ять комітетів, які провели вже п’ять засідань, під час яких розглянули звернення жителів міста та навколишніх сіл. Зокрема щодо роботи ПАТ «АТП – 15347», стану автотранспортних шляхів, обговорили проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

У Комсомольську участь жителів мікрорайонів Піддубне, Низи, Золотнишине у вирішенні питань місцевого значення забезпечує орган самоорганізації населення — «Комітет мікрорайонів приватної забудови «Тріада - 21», на діяльність якого у 2013 році з міського бюджету виділено чверть мільйона гривень.

— Чи дбають депутати міськради про поліпшення побутових умов своїх виборців?

— Так. Наразі ми реалізуємо проект будівництва зовнішніх водопровідних та каналізаційних мереж у мікрорайонах приватної забудови Комсомольська. За весь період будівництва з міської скарбниці на це спрямовано близько 10,6 мільйона гривень, у тому числі 1,8 мільйона гривень цього року. За бюджетні кошти підвозимо двома шкільними автобусами учнів, які проживають у приватному секторі, до шкіл міста. Коштом Благодійного фонду ВАТ «Полтавський ГЗК» нещодавно закупили і надали продовольчі набори кільком сотням пенсіонерів… Це якщо коротко.

— Як повідомили в облдержадміністрації, з усіх районів комсомольчани найрідше звертаються до них за підтримкою, роз’ясненнями тощо. Чому?

 — Мабуть, тому, що всю необхідну від влади підтримку й допомогу отримують за місцем проживання. Це свідчить про довіру громадян до нас і є результатом налагодженої системної роботи з аналізу та узагальнення звернень громадян у Комсомольській міській раді та її виконавчому комітеті. Між іншим, за десять місяців до виконкому надійшло майже півтори тисячі звернень громадян, і понад 67 відсотків цих звернень вирішено позитивно, а на інші надано аргументовані пояснення.

— Наскільки складно в Комсомольську отримати житло?

— У черзі на отримання квартири у нас наразі перебувають 800 сімей та одиноких осіб, ще для тисячі людей актуальним є отримання хоча б кімнати в гуртожитку. Але за дев’ять місяців у Комсомольську прийнято в  експлуатацію на 65 % більше квадратних метрів житла, ніж торік.

— Перепрошую, а скільки прийняли торік?

— У 2012 році — 6372 квадратних метри житла, а в цьому  — 9348. Останнім часом у місті активно зводимо житлові висотні будинки. У квітні ТОВ «Єристівський гірничозбагачувальний комбінат»  увело в експлуатацію частину житлового будинку на вулиці Добровольського, 97, а до кінця року заселять його повністю. ТОВ «Укрсплав» уже в грудні планує здати в експлуатацію другу чергу будівництва житлового будинку на вулиці Першопрохідців, 5. Окрім того, у наступному році Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву планує ввести в експлуатацію першу чергу будівництва 10- поверхового житлового будинку за адресою Добровольського, 93. Тож черга бажаючих мати власний дах над головою зменшується. Городяни мають можливість придбати житло на пільгових умовах за державною програмою «Доступне житло», на умовах 30/70 або шляхом здешевлення вартості іпотечних кредитів, та «Програмою молодіжного кредитування».

Але ми не надіємося тільки на державу. Є в нас і власні напрацювання, завдяки яким фахівці бюджетної сфери міста можуть отримати додаткову підтримку з міського бюджету в розмірі від 20 до 50 відсотків. На реалізацію таких програм упродовж року з міської скарбниці виділено 420 тисяч гривень, що допомогло поліпшити житлові умови 38 родинам. Цього ж року за кошти Благодійного фонду Полтавського ГЗК 15 лікарів, які вкрай потрібні місту, забезпечено житлом на умовах оренди.

— А в якому стані житловий фонд, якому вже «надцять» років?

 — Ці об’єкти перебувають під постійним наглядом. На цей час у Комсомольську капітально відремонтовано 98 % покрівель будинків з м’якою покрівлею, виконано реконструкцію освітлення під’їздів із встановленням енергозберігаючих світильників у 40 % багатоквартирних будинків. Виконаний чималий обсяг робіт з капітальних ремонтів шиферних покрівель, модернізації ліфтів, герметизації міжпанельних швів будинків, капітального ремонту внутрішньобудинкових мереж. Окрім того, у поточному році ми оновили і доукомплектували контейнерні майданчики для збирання побутового сміття та сміттєкамери в будинках та біля них. Але ці конструктивні елементи не виправдали сподівань, тому роботи припинено. Наразі розробляємо новий проект зі встановлення надійніших конструкцій, що матимуть естетичний вигляд. У п’яти мікрорайонах міста на контейнерних майданчиках додатково встановлено 28 металевих євроконтейнерів та контейнерів для сміттєкамер на значну суму. Загалом у цьому році на такі роботи залучено близько два мільйони гривень бюджетних коштів.

—  У місті багато уваги приділяється благоустрою, підтриманню в належному технічному й санітарному стані тротуарів, вулиць. На це депутати не шкодують коштів. А що робите для молоді, дітей, матерів?

— Повірте, робимо все, що в наших можливостях, направляючи на заходи, з цим пов’язані, сотні тисяч гривень бюджетних і позабюджетних коштів. Уже цього року відділ у справах сім’ї і молоді провів «Міжнародні молодіжні муніципальні слухання — 2013», в яких узяли участь делегації молоді з міст-партнерів Жодіно (Білорусь), Комсомольськ (Івановська область, РФ), Орхей та Унгени (Молдова). У рамках міжнародного проекту «Центр глобального молодіжного партнерства» делегація учнів та представників адміністрацій загальноосвітніх закладів міста побували на Міжнародному фестивалі «Орхей — серце Молдови» в Республіці Молдова. Провели акцію «Милосердя» зі збору коштів на лікування дітей-інвалідів, під час якої зібрано майже 55 тисяч гривень. Надали матеріальну допомогу 12 сім’ям, у яких виховуються діти з особливими потребами. Дев’ятеро дітей із багатодітних родин оздоровили в Міжнародному дитячому центрі «Артек»… Окрім того, організовуємо і проводимо міжнародні молодіжні фольклорні фестивалі, спортивні заходи, підтримуємо бібліотеки, музичні школи. Щоб молоді люди мали можливість самореалізуватися, з користю проводити свій вільний час. Адже ми чудово розуміємо, що вони — наше майбутнє і майбутнє України.

 

 

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,  «Урядовий кур’єр»

Сергій СУПРУН. Народився у липні 1956 року в селі Артемівка Чутівського району на Полтавщині. На початку трудової діяльності працював шляховим робітником, водієм. Після закінчення у 1982 році Полтавського будівельно-інженерного інституту був майстром, старшим майстром, головним інженером житлово-комунального відділу Полтавського гірничозбагачувального комбінату. Очолював Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство міста Комсомольська. У 1994 році був обраний депутатом Комсомольської міськради. З липня 1994 року по 2007 рік — перший заступник Комсомольського міського голови, а з 26 червня 2007 року — Комсомольський міський голова. З листопада 2010 року — голова Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України. Заслужений працівник сфери послуг України.