ПРОГНОЗ

У цьому,  принаймні, запевняє керівництво Мінекономрозвитку

Макроекономічні показники за дев’ять місяців року можна вважати позитивними. Таку думку в ході брифінгу, що передував прямій телефонній лінії уряду, висловив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Бандуров.  

Зростання можна відзначити за всіма основними напрямками. Так, за словами фахівця, валовий внутрішній продукт за означений період пішов угору на 5,3%, індекс промислового виробництва додав 8,6%, тішать темпи розвитку машинобудування і сільськогосподарського виробництва — 20,4% і 13,7% відповідно.  

Цей позитивний, як висловився високопосадовець, тренд уряду став можливим як завдяки зовнішнім чинникам (зростанням цін на сировину), так і діям владної команди, що спрямовані на стимулювання внутрішнього попиту. І він матиме продовження наступного року. Скажімо, до Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік закладено два сценарії можливого розвитку подій: оптимістичний і песимістичний. Перший передбачає розвиток економіки на 6,5%, другий — на 5%. 

  

Цієї осені можна не вагаючись закуповувати вітамінний продукт. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

У свою чергу «Урядовий кур’єр» поцікавився приземленішим, але від того не менш актуальним питанням, яке цієї осені цікавить усіх громадян: стабільністю цін на основні види продуктів харчування, особливо сезонні. У відповідь ми почули такі запевнення: «Цінова ситуація на ринку овочів є результатом не стільки сезонного фактора і гарного врожаю, скільки збалансованих і продуманих дій Кабінету Міністрів,— відзвітував Володимир Бандуров. — Це стимулювання вирощування овочів і фруктів в Україні, запровадження інфраструктури в агропромисловому комплексі, підтримка, зокрема бюджетна, будівництва овочесховищ».

Це істотно пом’якшило вплив на інфляцію. Торік стрибок цін на продукти харчування, зокрема овочі, істотно позначився на інфляційній статистиці. Цього року за 9 місяців крива інфляції зупинилася на позначці 4,2%, тоді як за аналогічний період торік вона сягала 7,4%. За результатами року уряд очікує інфляцію на рівні 8,9%.

«І на сьогодні немає жодних підстав, аби згодом очікувати підвищення цін на продуктову групу товарів загалом і на овочі зокрема, як це було торік, — резюмував заступник міністра. — Хоча у світі такі ціни зростають, що є найбільшим стрибком за останні двадцять років».