КОШТИ

Кожна сім’я в Україні з низьким рівнем доходів може отримати соціальну допомогу

Начальник відділу
вдосконалення надання пільг
Департаменту державної соціальної
допомоги Міністерства соціальної  політики
Віталій Музиченко  

 

                                   
Головний спеціаліст відділу соціальної 
допомоги малозабезпеченим сім’ям
Департаменту державної соціальної
допомоги Міністерства соціальної політики
Ганна Якуб 

 

Кожна сім’я в Україні може звернутися за соціальною допомогою і отримати її, якщо вона малозабезпечена і має низький рівень доходів.

Яка сьогодні процедура призначення допомоги нужденним? У яких випадках виплата надається та коли припиняється і з яких причин? На цю тему з читачами «УК» спілкувалися начальник відділу вдосконалення надання пільг Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій МУЗИЧЕНКО та головний спеціаліст відділу соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Ганна ЯКУБ.

Субсидію призначають  на сім’ю

—  Що таке державна соціальна допомога та кому вона призначається?

— Соціальну державну допомогу можна розподілити на декілька видів.

Перша — це державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям на оплату житлово-комунальних послуг, тобто житлова субсидія. Вона є одним з видів соціальної допомоги. З 1995 року в Україні діє Програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг. У 2010 році було прийнято рішення уряду про те, що субсидія надається у нових розмірах, тобто розмір оплати за житлово-комунальні послуги сім’ї, яка складається з непрацездатних осіб, не перевищує 10% доходу або 15% доходу для інших сімей. Субсидія надається в межах встановлених норм. Такий підхід дає змогу уникнути ситуації, коли одинока малозабезпечена людина проживає в трикімнатній квартирі площею, приміром, 150 кв. метрів, і ми за рахунок державних коштів надаємо субсидію на всю цю площу, або використовує електроенергії понад тисячу кіловат-годин і знову-таки отримує субсидію.

—  А субсидія надається на родину чи на окрему людину?

  Субсидія надається на сім’ю і розраховується з огляду на доходи всіх членів сім’ї, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. При цьому, крім доходів, враховують також і матеріальний стан сім’ї. Оскільки існують випадки, коли у власності сім’ї є декілька житлових помешкань, які вона здає в найм, або декілька автомобілів досить престижного класу, а сім’я звертається за субсидією. Тому при наданні субсидії зважають не лише на доходи сім’ї, а й на її матеріальний стан.

—  А як ви виявляєте неправдиві дані?

— По-перше, коли людина звертається за субсидією, вона заповнює заяву і декларацію (декларує свої доходи і майновий стан). При цьому в декларації така людина дає згоду на збирання інформації про неї щодо отриманих доходів та майнового стану. Існує низка нормативно-правових документів, відповідно до яких на місцевому рівні відбувається обмін інформацією між органами праці та соціального захисту населення і органами, які мають інформацію щодо доходів або інших майнових прав громадян, які звернулися за субсидією.

Зокрема, відбувається обмін інформацією з органами Державної податкової служби, передбачено обмін і з органами МВС, що стосується реєстрації автомобілів, у деяких випадках дані беремо і з БТІ. При отриманні від цих органів інформації, що людина не задекларувала окремі види своїх доходів або майновий стан, приймають рішення про призупинення субсидії, про що повідомляють людині, а потім відбувається з’ясування обставин.

—  У холодильник, як кажуть, не заглядають?

— Хочу нагадати, що житлова субсидія — це державна допомога, яка має бути адресною і надаватися передусім тим, хто її справді потребує.

Сьогодні ми маємо можливість оцінювати рівень добробуту сімей не тільки за задекларованими доходами, а також і з урахуванням майнового стану родин.

Нині визначено, що субсидія не призначається, якщо сім’я користується кількома автомобілями, має кілька квартир, здає їх в оренду або нещодавно придбала квартиру чи будинок, а також коли працездатні члени сім’ї не працюють і не шукають роботи.

Але передбачено можливість призначення субсидії і за таких умов, із розумінням того, що обставини в сім’ях можуть швидко змінюватися, що другий будинок може бути старою хатою в селі, непридатною для проживання, а два стареньких автомобілі просто не зняті з реєстрації через брак коштів.

Рішення про призначення субсидій у таких випадках приймають місцеві органи влади, які комісійно розглядають конкретні обставини, що склалися, по кожній справі. Для того, щоб ці рішення були об∂рунтованими, робиться обстеження матеріально - побутових умов проживання сім’ї, яка звернулася за призначенням субсидії, як виняток.

— А факт повернення допомоги, наданої державою?

— Бувають і такі випадки. Коли сім’я  отримала допомогу, на яку не мала права, вона її повертає. Те ж саме стосується не лише житлово-комунальних послуг, а й готівки на придбання твердого палива і скрапленого газу. Це інший вид субсидії, яка надається сім’ям, що проживають у будинках з пічним опаленням.

З субсидією та допомогою жити легше і веселіше. Фото з сайту boyarintseva.ru

Тетяна МЕЛЬНИК,  Київ:

— Скажіть, будь ласка, а коли субсидію не призначають?

— Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848  (зі змінами та доповненнями) затверджено Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Зазначеним Положенням чітко зазначено перелік випадків, коли субсидія не призначається. Найтиповіші такі: коли сім’я має кілька житлових приміщень і здає їх в оренду. Не призначається субсидія, якщо в складі сім’ї є працездатні особи, які не працюють. Тобто там, де є сумніви в матеріальному стані, грошовому забезпеченні, субсидія, як правило, не призначається. Але в будь-якому разі існують винятки. Передбачено створення комісій при місцевих органах самоврядування і місцевих державних адміністраціях, які розглядають питання призначення субсидії у виняткових випадках. Людина, яка на загальних підставах не може отримати субсидію, звертається з відповідною заявою до цієї комісії, а вона на підставі акта обстеження побутових умов проживання сім’ї та іншої інформації приймає рішення про призначення або непризначення субсидії.  Значна частина субсидій призначається такими комісіями, оскільки нюансів дуже багато у людей.

Веніамін ЗЛЕНКО,пенсіонер, Рівне: 

— Не раз читав у ЗМІ про монетизацію пільг. Малося на увазі й субсидію?

— Якщо говорити про монетизацію, то субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу надається лише готівкою. Тобто це монетизація в прямому значенні цього слова. При цьому вже кілька років пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються готівкою на підставі рішень місцевих органів влади. Таке право задекларовано їм у Бюджетному кодексі України.

Слід також зазначити, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 року №866 у Волинській області проводиться експеримент з надання пільг з оплати електроенергії в готівковій формі. Суть експерименту полягає в тому, що громадяни, які мають право на відповідні пільги, за заявочним принципом, тобто за вибором, можуть отримувати пільги або в безготівковій формі, як раніше, або в готівковій, відповідно до норм, визначених законодавством. Тобто їм платять еквівалент 75 чи 100 кіловат  залежно від умов, в яких проживає  сім’я. Експеримент триває з жовтня 2010 року. Наприкінці цього року ми проаналізуємо, скільки громадян звернулося, які суми витрачено, і вже є завдання уряду про те, щоб опрацювати можливість поширення дії експерименту на інші регіони.  Волинська область в цьому сенсі є специфічною, адже переважна її частина — сільська місцевість. Обсяги споживання електроенергії в селі й місті вельми відрізняються.

Тому робити висновок лише на основі цієї області, можливо, було б хибним. З Мінфіном ми також опрацьовували це питання, і було вирішено, що за підсумками  проведення експерименту прийматимемо зважене рішення.

Григорій НЕДАШКІВСЬКИЙ,  Житомир:

— Знаю родину, якій скасували допомогу. Йдеться  про малозабезпечену сім’ю, де жінка одна виховує двох дітей.

— Допомога може бути припинена в тому разі, якщо ця людина не задекларувала або не показала свій майновий стан чи доходи, що нам підтвердили органи, які мають на це право, — податкова,        БТІ або ДАІ, яка виявила, приміром, наявність автомобіля. Якщо жінка зможе довести, що ці органи помиляються, то їй поновлять допомогу, але треба розглядати ситуацію конкретно, враховуючи  обставини, які складаються в цій сім’ї, і зважаючи на те, на якій підставі це було зроблено.

— Вона повинна підійти до вас чи в своє управління?

— Вона обов’язково повинна йти в те управління, яке призначало допомогу, щоб з’ясувати, на підставі чого було припинено допомогу, чим це вмотивовано, з посиланням на які законодавчі акти. І далі вирішує це питання з управлінням. Усі довідки, заяви зберігаються там, на місці, і вона все вирішує за місцем проживання. Ми ж не можемо бачити, що там відбулося, яка її особова справа. Знову ж таки, законодавством передбачено, якщо заявник не згодний з рішенням управління, він має можливість оскаржити  його або  в інстанціях судового порядку, або в органах вищого порядку.

— Скажіть, а гроші заднім числом можуть повернути, якщо людина мала право їх отримувати?

— Річ у тому, що нараховують кошти з місяця, в якому подана заява. Якщо в цей період, за півроку (як правило, малозабезпеченій сім’ї будь-які виплати соціального характеру призначаються на півроку) виявлено порушення, які могли б впливати на розмір або взагалі на право, тоді управління призупиняє виплату до з’ясування цих обставин. Якщо з’ясовується, що ці дані помилкові або буває, що підприємство, на якому людина працювала, звітність подало трохи пізніше, то й інформація про доходи людини і податкової відрізняється. У такому разі допомога поновлюється. Весь цей період вона отримує її.

Олена МАКСИМОВА,Харків:

— Які сім’ї з дітьми мають право на допомогу?

— У нас є державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям і державна допомога сім’ям з дітьми. Державна допомога сім’ям з дітьми — це гарантована допомога, яка призначається навіть без доходу за наявності дітей в сім’ї, тобто у зв’язку з вагітністю і пологами, жінці, яка не працює або вона не є застрахованою особою, допомога при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на дитину одинокої матері, допомога при усиновленні тощо.

Вид допомоги можна обирати

Ірина  МЕЛЬНИК, Луцьк:

— Окресліть, які зараз параметри визначення малозабезпеченої сім’ї, тобто кому й скільки доплачують?

— Для визначення права на допомогу треба знати категорію членів сім’ї. З 1 жовтня рівень трохи піднявся, бо він прив’язаний до прожиткового мінімуму сім’ї. Так, для працездатної особи це 21 % прожиткового мінімуму,  для людей, які відносяться до цієї категорії, —  пенсіонерів, інвалідів, тобто тих, хто втратив працездатність, — 75 %, і на дітей — 50  % від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Для того, щоб визначити розмір, треба знати конкретний склад сім’ї.

— Приміром, у нас сім’я складається з чотирьох осіб, двоє дітей, з одним мати в декреті, батько підприємець, але його діяльність недохідна. Чи можемо  ми розраховувати на якусь допомогу, крім декретних на дитину 120 грн? Лише ліки призначають щомісяця аж на 180 гривень, тож нам тяжко зводити кінці з кінцями.

— По-перше, йдеться про різні види допомоги. Зокрема, мама може отримувати допомогу по догляду за дитиною до трьох років з урахуванням доходу. Ця допомога може бути їй призначена з урахуванням того, що у неї є дитина такого віку. Якщо ми говоримо про допомогу саме малозабезпеченим сім’ям, то це треба порахувати. Мамі і татові —  21 % прожиткового мінімуму як для працездатних осіб. Це на сьогодні становить 206,85 грн одному і другому члену сім’ї. Дитині до шести років —  50% прожиткового мінімуму, це 426,50 грн. Скільки старшій дитині?

— Десять років.

— Старшій дитині — 511 грн. Все підсумовується і рахується малозабезпеченість, але з врахуванням того, що мама отримує допомогу на другу дитину при народженні — 840 гривень. З двох років у неї буде 130 грн — це гарантований мінімум. Якщо вона напише заяву в управління із зазначенням допомоги по догляду за дитиною до трьох років з урахуванням доходів та надасть довідки про доходи за останні шість місяців, то може отримувати більше.

У чоловіка підприємництво — основне джерело доходів?

— Так, на жаль, основне.

— У зв’язку з набуттям чинності нового Податкового кодексу є специфічна звітність підприємців до Податкової інспекції. На сьогоднішній день ми враховуємо ці зміни і вносимо зміни до методики обчислення сукупного доходу. Але щоб сім’я мала право на будь-яку допомогу з урахуванням доходу, вона повинна звернутись до управління. Якщо один з членів сім’ї є підприємцем, він повинен вести книгу обліку витрат і доходів, яку він заповнює. З цією книгою він повинен прийти до управління і задекларувати свої доходи за останні півроку. Мати задекларує свої, і управління розгляне право на призначення допомоги чи як малозабезпеченій сім’ї, а швидше за все по догляду за дитиною до трьох років з урахуванням доходів. І мати отримуватиме не 130 гривень, як  тепер, а більше.

Такі випадки краще розглядати в конкретних умовах. Повинні бути чіткі дані, скільки дітей, до якої категорії належать дорослі члени сім’ї, які доходи мають. При цьому вже можна говорити конкретно, чи має ця сім’я право на допомогу, чи ні. Якщо має, то в якому розмірі.

—  Виходить, що їй можна обирати вид  соціальної допомоги?

— Обирати вона може, але буде різний розмір допомоги.

Бувають такі випадки, що надають два види допомоги .

— Про що йдеться?

  Для обчислення доходів і обчислення права на допомогу беруться доходи за минулі півроку, приміром,  звертається одинока мати, яка тільки-но народила дитину, не мала до того  ніяких доходів. Оскільки у неї за минулий період не було взагалі ніяких доходів, врахувати її будь- який дохід неможливо, бо у неї нічого не було. Коли вона прийде через півроку, у неї вже будуть доходи цих соціальних виплат. Це враховується при призначенні іншого виду допомоги.

Ольга БАРТАКОВА, Чернігів:

— Якщо у мене є двоє чотирнадцятирічних близнюків і старший син-студент, якому незабаром виповниться 18 років, чи матимемо  право на соціальну допомогу, якщо я мати-одиначка?

— Яку саме допомогу ви маєте на увазі —  як малозабезпеченій сім’ї?

— Так.

— Ви зможете отримувати допомогу, якщо дозволить дохід. А дитині, якій виповниться 18 і вона продовжуватиме навчатись у виші 1— 4 рівнів акредитації, теж буде надаватися допомога до 23 років.

—  А раніше начебто було до 18?

— Колись було до 18, а тепер до 23, якщо дитина навчається у вищому навчальному закладі на денній формі. Така ж сама норма введена і щодо багатодітних сімей.

Володимир КАВУН,  Київ:

— Якщо громадянин проживає у квартирі і не є її власником, чи може йому бути призначена субсидія?

— У Положенні щодо призначення субсидій ідеться, що субсидія призначається власнику, співвласнику житлового приміщення, який сплачує за житлово-комунальні послуги. Але при цьому існує норма, яка передбачає можливість призначення субсидії не власнику в тому разі, якщо на нього відкриті особові рахунки в організаціях і він буде сплачувати за житлово-комунальні послуги. Можливість призначення субсидії у вказаному випадку розглядають комісії при місцевих органах самоврядування і місцевих державних адміністраціях. Тобто потрібно звернутися з відповідною заявою до цієї комісії, підтвердити, що фактично ця людина оплачує житлово-комунальні послуги, і буде розглянута можливість щодо призначення житлової субсидії.

— Тобто це особливий порядок виходить?

— Так.

— А ви можете назвати від якого числа і номер цього положення?

  Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 року №1050.

Микола ГАВРИЛОВ,  Одеська обл.:

— Якщо бабуся, яка не працює, хоче доглядати неповнолітню дитину, чи буде їй зараховуватися стаж?

— Щодо стажу відповісти не можемо, це не в нашій компетенції. А от   отримувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку бабуся може, у разі якщо вона працездатного віку.

Інна КИСЛЕНКО, Донецька обл.:

— Якщо самотній жінці вже за 90 років, чи є якась додаткова допомога для неї?

— На сьогодні соціальна допомога призначається залежно від матеріального стану і грошового забезпечення людини. Якщо ця людина має низький рівень доходів і відповідний майновий стан, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення з відповідною заявою, щоб їй призначили, зокрема, субсидію на оплату житлово-комунальних послуг (у разі, якщо вона матиме право).

— Коли надається допомога одинокій матері?

— Одинока мати —  це жінка, яка не була одружена і згідно із сімейним кодексом батько записаний зі слів матері. Така особа отримує щомісячну допомогу. На сьогодні це 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку або до 50% залежно від доходів. Для тих, хто не має доходів, допомога може бути збільшена до 50 % при наявності довідок, які підтверджують, що в людини дуже малий дохід або його немає.

Як обчислюється дохід родини

Оксана ЛЕВЧЕНКО, Київ:

— Назвіть види державної допомоги, які існують нині.

— Їх чимало. Це допомога у зв’язку з вагітністю та пологами. Допомога при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомога на дітей одиноким матерям.

З січня 2009 року надається допомога при усиновленні дитини, і становить вона стільки, як при народженні першої дитини. До слова,  незалежно від того, скільки дітей усиновлено. Звернення по цю допомогу повинно бути не пізніше ніж через рік після набрання чинності рішення суду про усиновлення. Заява і буде датою звернення.

—  Вік дитини при усиновленні  не має значення?

— Не має значення вік дитини до 18 років. Також це стосується і допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням. Опіка —  до 16 років, після 16-ти — піклування.  Допомога у цьому разі становить на сьогоднішній день два прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку, за винятком, якщо на дитину призначена  пенсія,  аліменти стипендія,  або державна допомога, то ця сума відраховується. Тобто максимальний розмір допомоги —  два прожиткових мінімуми (зараз це 1704 грн на дитину до 6 років та 2044 грн  на дитину віком від 6 до 18 років).

— Якщо батьки перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні, а сім’я багатодітна, жити немає за що, як бути у такому разі?

— Призначається допомога, навіть якщо одна дитина. Якщо людина перебуває в центрі зайнятості як безробітна, значить вона докладає якихось зусиль для пошуку роботи і утримання своєї родини. Це є ознакою, що людина не працює, але щось у цьому плані намагається зробити. Якщо людина і не працює, і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, це може бути приводом для  відмови у допомозі, бо вона не сприяє своєму працевлаштуванню.

Якщо багатодітна сім’я малозабезпечена, то в положенні про призначення  допомоги є такий пункт, де знову-таки через комісію дозволяється призначати допомогу у разі, якщо обоє батьків багатодітної родини не працюють або якщо один з батьків або обоє мають важкі хвороби, але ще не мають інвалідності. Взагалі-то першим, хто повинен піклуватись про дітей, є мама і батько. Якщо вони не сприяють цьому, то певний період держава призначає допомогу, але згідно з  порядком призначення є випадки, коли держава може зменшувати рівень цієї допомоги, якщо батьки ніяким чином не впливають на матеріальний стан сім’ї. Якщо з року в рік немає ніяких впливів, тоді матеріальна допомога може зменшуватись у відсотковому еквіваленті при кожному наступному зверненні.  Зовсім залишити без існування сім’ю ми не можемо, але маємо при цьому спонукати батьків працювати.

Ірина ВАЩЕНКО,Житомирська обл.:

— Як обчислюється дохід сім’ї для призначення допомоги?

— Є методика, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну і Держстату, в якій докладно виписано, які види доходу враховуються, яким людям і як розраховуються. Методика дає відповідь на всі  питання.  Одне слово, всі доходи, які  мають систематичний характер виплат,  враховуються в грошовий дохід сім’ї.

— Що ще, крім заробітної плати?

— Пенсія, стипендія, компенсації, ті ж самі пільги.  Тільки там є свій певний механізм врахування при розрахунку певної допомоги.  Так-от, якщо ми розраховуємо малозабезпечену сім’ю  (а до того сім’я отримувала таку допомогу), то цей дохід ми не будемо враховувати. А якщо сім’я отримує допомогу на дитину  до трьох років і  звернулася по допомогу як  малозабезпечена сім’я, ми їй врахуємо допомогу до трьох років як одинокій мамі, а малозабезпеченість враховувати не будемо. Але якщо ви не можете знайти саму методику, то  зверніться до управління, там вам її покажуть, а також розкажуть, що вони врахують, а що ні.

Андрій МІРОШНИЧЕНКО,Суми: 

— Мій син вчиться у виші на денній формі навчання. Сукупний дохід сім’ї становить 2800  гривень. Чи має право наша дитина на соціальну допомогу? Якщо так, то до якого віку? Йому 19 років.

— Якщо дитина вчиться у виші, то до 23 років вона буде у складі сім’ї своїх батьків. Але в цьому разі ви не вважаєтесь малозабезпеченою сім’єю.

Пряму лінію підготувала  
і провела  Валентина КОКІНА,
 
«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Віталій Музиченко. Народився 1984 року в м.Жашкові Черкаської області. Закінчив  Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» за спеціальністю «соціальна робота».

Ганна Якуб. Народилася  1971 року в м. Києві. Закінчила Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» за спеціальністю «правознавство».

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.