Робоча поїздка Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на Харківщину мала хоч і вузьке, але цілком конкретне спрямування, що особливо актуально в контексті проголошеної урядом мети — досягнення повної енергонезалежності нашої країни. І неабияку роль у цьому покликане відігравати Газопромислове управління «Шебелинкагазвидобування». Саме там побував глава уряду, взявши участь в урочистому запуску бурової установки пошукової свердловини №900 Шебелинського газового родовища.

«Уряд, який я очолюю, і я особисто докладемо всіх зусиль, щоб Україна була енергонезалежною, енергоефективною, економічно сильною, і ми будь-які проблеми, які є, подолаємо», — підкреслив Володимир Гройсман. За його словами, нині вдалося зупинити процес знищення газовидобувної галузі, який тривав щонайменше з 2007 по 2013 роки, коли ПАТ «Укргазвидобування» балансувало на межі знищення. 

Так, активізовано видачу дозволів на розвідку — цього року їх видано 14 проти одного за попередні сім років. Розпочато й розробку верхнього горизонту Шебелинського газового родовища. Фахівці оптимістично оцінюють обсяги запасів газу на цьому родовищі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Нова бурова додає оптимізму. Фото з сайту kmu.gov.ua

«Наше завдання — на сім мільярдів кубометрів газу за п’ять років наростити власний видобуток. Не платити кошти, валюту для того, щоб імпортувати, а   виробляти власний український газ. Це значно зміцнить позиції щодо енергонезалежності і національної безпеки, зробивши нас конкурентними, і головне, що ми зможемо тоді достатньо якісно проходити опалювальні сезони», — конкретизував Прем’єр.

На його думку, нафтогазовий сектор був традиційно корупційним. Тепер уряд наводить лад, ліквідовуючи корупційні схеми, докладає зусиль до збільшення власного видобування українського газу та забезпечує публічність цього процесу. Звичайно, такі дії подобаються не всім. «Ті, хто заробляв на цьому сотні мільйонів доларів і мільярди, цим не задоволені. І тому ми будемо мати багато розмов навколо цього», — зауважив Володимир Гройсман.

Завдяки таким крокам завдання вийти до 2020 року на повне забезпечення України природним газом власного видобутку цілком реальне. У цьому він запевнив трудовий колектив ГПУ «Шебелинкагазвидобування» під час урочистих зборів з нагоди 60-річчя створення підприємства та Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

«Для України дуже важливо не імпортувати газ, а використовувати власний. Він у нас є. Але для цього треба було прибрати чимало корупційних схем, які були в ціноутворенні, потрібно було дати змогу державному підприємству «Укргазвидобування» розвиватися, модернізуватися, — заявив Володимир Гройсман. — І сьогодні ми з вами розпочинаємо нову історію наступних десятиріч, коли вашими руками, вашим розумом, вашою працею Україна стане енергонезалежною державою».

І одним із підтверджень модернізації, оновлення, збільшення видобутку вітчизняного газу стало започаткування процесу буріння ще однієї свердловини.

З нагоди професійного свята та ювілею підприємства Прем’єр вручив багатьом його працівникам почесні нагороди Кабінету Міністрів, а також запевнив колектив у стовідсотковій підтримці уряду на шляху побудови  демократичної, економічно сильної, прекрасної європейської держави.

Втім, самими лише врочистостями глава уряду не обмежився. Нарада з обговорення заходів щодо підготовки нормативно-правових актів, спрямованих на розвиток газовидобувної галузі та нарощування видобутку, стала логічним продовженням програми робочої поїздки. 

«Наше завдання сьогодні — сформувати стратегічний концептуальний погляд на те, як ми йдемо до 2020 року, як забезпечимо нашу енергонезалежність, як інвестуватимемо у видобуток українського газу, як заохотимо місцеві органи влади й територіальні громади до співучасті у видобутку газу», — поділився планами Володимир Гройсман.

Наступним кроком стане операційний план, який буде невід’ємною частиною цієї концепції. Законодавчу базу формуватимемо в чіткій співпраці з Верховною Радою. Уряд же вбачає одним із своїх пріоритетів стимулювання нарощення власного видобутку газу в Україні: «Це можливо робити тоді, коли ми чітко уявляємо, які перед нами стоять завдання, які маємо можливості і ресурси».

Прем’єр-міністр зауважив, що уряд вжив заходів для подолання корупції у газовій сфері та відмови від його імпорту, запровадивши ринкову ціну на газ в Україні, стимулюючи видобуток і зменшення споживання.

 

«Позиція уряду була такою: ринкова ціна, публічна, зрозуміла, як вона формується. Друга позиція — створення нормальних умов для збільшення видобутку газу державним компаніям, зокрема «Укргазвидобуванню». Причому ми не проти приватних компаній, але чесних приватних, — заявив Володимир Гройсман. — І наше завдання на 2020 рік — вийти з тим, щоб ми, з одного боку, зменшили споживання газу завдяки енергоефективності, енергоефективним заходам, і ми бачимо потенціал, а з другого боку, наростили власний видобуток таким чином, щоб не виводили валюту за кордон і не купували там, а могли давати собі раду самостійно».

Михайло ЮРЧЕНКО
  для «Урядового кур’єра»