ПРИВИД ДЕФОЛТУ

Чи допоможе збільшення стабілізаційного фонду розв’язати проблеми єврозони?

Днями члени нижньої палати німецького парламенту зі значною перевагою проголосували за збільшення до 440 мільярдів євро фонду фінансової допомоги країнам  єврозони. І хоч деякі представники правлячої коаліції напередодні висловлювалися проти збільшення видатків, канцлер Німеччини Ангела Меркель  наполягала на своєму. Зважаючи на результат, вона таки вміє переконувати.

Пані Меркель  зокрема вважає, що голосування демонструє рішучість Німеччини у намаганні врятувати євро і гроші німецьких платників податків,  витрачені на подолання кризи в інших країнах, не будуть витрачені марно.

Щоправда, на тлі  ескалації  в  Країні оливок та побоювань, що борговий зашморг торкнеться інших держав, збільшення фонду фінансової допомоги експерти вже називають неадекватним. А в самій  Греції, де перебувають представники Європейської комісії, Європейського центробанку та Міжнародного валютного фонду, — щодень нові протести проти заходів жорсткої економії.

А митці традиційно палять рукописи... Фото з сайту daylife.com

Приміром, грецькі протестувальники збудували символічні шибениці для чиновників. Доки депутати голосували за ще один непопулярний крок — новий податок на нерухомість, — невдоволені зібралися під будівлею парламенту в Афінах.

Поліція застосувала проти натовпу сльозогінний газ, а згодом провела… власну акцію протесту в центрі столиці. Проти нових заходів економії виступили навіть податківці та співробітники міністерства фінансів, оголосивши 48-годинний страйк. Також припинили роботу водії автобусів та машиністи метро. Хвилю гніву, викликану  ухваленням закону про новий податок на нерухомість, підтримали і дрібні підприємці — власники магазинчиків і кафе: вони і так потерпають від різкого скорочення числа клієнтів.

Водночас  заступник міністра фінансів Греції Філіппос Сахінідіс заявив, що влада країни має кошти, щоб утримати країну на плаву, лише до жовтня. Між тим, грецький прем’єр-міністр Георгіос Папандреу вкотре пообіцяв, що уряд його країни здійснить додаткові заходи зі скорочення витрат, щоб уникнути дефолту і зберегти членство в єврозоні.

Влада Греції нещодавно пообіцяла продати держактиви на 50 млрд євро до 2015 року, щоб відповідати умовам кредитної програми ЄС і МВФ. На продаж буде виставлено аеропорт Афін, два порти, головна телефонна компанія країни, платні дороги і низка інших активів.