ГОДИНА УРЯДУ

Дмитро Табачник вважає розмови про скорочення шкіл з українською мовою навчання політичною інсинуацією

Він повідомив, що міністерство звернулося до голів облдержадміністрацій Луганської та Донецької областей з листами-клопотаннями, в яких наголошено: при ухваленні рішень про ліквідацію та реорганізацію навчальних закладів слід забезпечити належні умови для навчання та виховання учнів, зокрема зберегти мову навчання. Дмитро Табачник підкреслив: "Ніяких списків щодо закриття шкіл і їх об'єднання міністерство не готувало і не могло це робити, щоб не порушувати законодавство".

За його словами, очолюване ним відомство за 20 років незалежності не закрило і не відкрило жодної школи, оскільки, відповідно до законодавства, не має на це права і повноважень. Таке право мають тільки органи місцевої влади. Дмитро Табачник заявив, що у 2010 році рішеннями місцевих органів влади було закрито 115 середніх загальноосвітніх закладів, повідомляє УНІАН.

Урядовець також зазначив, що у 2010 році Кабінет Міністрів відновив виконання державної цільової програми "Шкільний автобус": було закуплено 112 шкільних автобусів та направлено до сільських шкіл. Крім того, 58 машин вдалося закупити за кошти Світового банку.

"У цьому році Кабмін передбачив кошти на виконання програми "Шкільний автобус", які дозволяють забезпечити закупівлю автобусів для середніх сільських шкіл - майже 250 штук, та 16 автобусів для дітей з особливими потребами", - додав міністр.

Нині в Україні нараховується 605 шкіл, де навчаються від 1 до 10 дітей. Тому Дмитро Табачник звернувся до органів місцевого самоврядування, аби під час реорганізації даних шкіл зробити усе можливе для нормального підвезення до закладів як дітей з інших сіл, так і педагогів.

Говорячи про реформу вищої освіти, міністр повідомив, що було створено експертну групу з опрацювання нових пропозицій до відповідного законопроекту. До її складу увійшли зокрема ректори Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Києво-Могилянської академії, представники профспілок та роботодавці. Дмитро Табачник зазначив, що у 32-х статтях запропонованого законопроекту радикально розширюється автономія вищих навчальних закладів.

Також урядовець зазначив, що цього року майже 40% абітурієнтів вступить у виші за державні кошти. За його словами, держзамовлення буде збільшуватися на інженерні та технічні спеціальності, а от на економістів та юристів - скорочуватиметься.