Як відомо, проведення біржового аукціону з продажу п’яти відсотків акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» заплановано на 26 серпня цього року. Загалом цю подію схвально зустріли представники бізнес-кіл. Однак певні застереження в них викликає те, що організатором торгів з продажу державного пакета акцій ПАТ обрано Фондову біржу «Перспектива». На це вказує зокрема відкритий лист президента ТОВ «Інвестиційна компанія «Бізнес – Інвест» Сергія Гребенюка до голови Фонду держмайна України Ігоря Білоуса. 

Автор акцентує  на тому, що торік заступником голови ФДМУ, який був призначений на посаду ще за часів Януковича, організатором торгів з продажу державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» було обрано Фондову біржу «Перспектива». А представники інвестиційного середовища України звернули увагу на те, що в різних видах обов’язкової звітності учасників фондового ринку України інформацію про кінцевих власників «Перспективи» не розкрито. До того ж вона прихована за багатошаровою структурою великої кількості компаній з різними назвами, але з одними і тими самими адресами. Тому, на думку автора листа на її діяльність можуть мати вплив колишні високопосадовці часів Януковича. 

Варто зазначити, що ця біржа ніколи не брала участі у приватизації пакетів акцій стратегічно важливих підприємств. У 2013 та 2014 роках ФДМУ доручав їй продаж невеликих пакетів лише двох підприємств місцевого значення. Торги припинили через відсутність покупців. 

А про ділову репутацію біржі та виконання нею вимог чинного законодавства, як зазначає в листі президент ТОВ «Інвестиційна компанія «Бізнес–Інвест» Сергій Гребенюк, переконливо свідчить той факт, що рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 04. 08. 2015 року торги цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» були зупинені до 05. 12. 2015 року задля захисту інвесторів та держави. Голова НКЦБФР, коментуючи це рішення для ЗМІ, повідомив, що цінні папери Фондової біржі «Перспектива» «повністю відповідають ознакам фіктивності», оскільки, зокрема, «активи компанії складають сумнівні інструменти; недостатня кількість співробітників; низька заробітна плата у співробітників і ціни на папери біржі створювали штучно». 

У листі акцентовано  на тому, що дії Фондової біржі «Перспектива» на початковому етапі проведення торгів акціями ПАТ «Одеський припортовий завод» вже викликають чимало запитань. «Так, посадові особи біржі планують провести торги акціями ПАТ «Одеський припортовий завод» в електронній формі з віддаленим доступом, коли фактично покупці не будуть в одному місці. На думку Інвестиційної компанії «Бізнес-Інвест», це суперечить чинному законодавству та інформаційному оголошенню про проведення аукціону, зробленому ФДМУ, в якому зазначено про проведення торгів у приміщенні ФДМУ, де організатор торгів зобов’язаний забезпечити робочі місця для представників кожного учасника торгів», – зазначає Сергій Гребенюк. 

На думку автора відкритого листа, електронна форма торгів має численні технічні ризики: втрати інтернет-сигналу в процесі торгів, маніпулювання результатами в інформаційній мережі тощо. 

«Тому електронна форма є неприйнятною для проведення торгів такої важливості, як продаж державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод», що є одним із найважливіших об’єктів приватизації у 2015 році. Оскільки результати цього аукціону мають величезне значення для формування інвестиційного іміджу України і не можуть ставитися в залежність від ризикових інструментів гравців з неоднозначною репутацією», – наголошує президент «Бізнес-Інвесту». 

На завершення автор відкритого листа звернувся до голови ФДМУ з проханням взяти під особистий контроль і забезпечити прозоре та професійне проведення біржового аукціону з продажу 5% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод»  відповідно до норм чинного законодавства. А також гарантувати рівний доступ усіх інвесторів до процедури торгів в оголошеному місці їх проведення і провести службову перевірку обставин обрання Фондової біржі «Перспектива» організатором торгів з продажу державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод». І як підсумок, надати принципову оцінку діловій репутації Фондової біржі «Перспектива» та визначитися щодо можливості виконання нею функції організатора торгів з продажу державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» з огляду на рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від четвертого серпня 2015 року.

Ігор МІЩЕНКО
для «Урядового кур’єра».