ТРАДИЦІЇ

На Благовіщення дівчата шукають первоцвіт і топчуть ряст

Березень, що минув,  традиційно підтвердив свій мінливий характер. Упродовж місяця зима чинила впертий спротив наступові весни. Снігопади, дощі, сонячні дні, ожеледиця,  шквальні вітри — ось повний набір погодних умов, що ми спостерігали.  Але весна невпинно вступає у свої права. Яким же буде квітень цього року? За народними прикметами і прогнозами синоптиків, стабільного потепління очікувати не слід.

Після Теплого Олекси, який «зводить зиму нінащо», відзначаємо вирішальну, третю, зустріч весни — Благовіщення (7). За давнім повір’ям, цього дня «Господь благословляє землю і все, суще на ній». «Благовіщення пройшло — сій, ори, хоч би й текло», — кажуть старі люди. Слід зауважити, що це свято з-поміж інших — суворого, аскетичного характеру. Дівчата коси не заплітали, на прядиво не дивилися. Гріх братися за будь-яку роботу. Цього дня існував гарний звичай — випускати з кліток на волю птахів — «щоб співали та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив». Ще років із десять тому таке дійство можна було спостерігати на столичному пташиному базарі, що на Куренівці. Купити за чималі гроші пташину і тут же випустити її на волю, мабуть, сьогодні не кожному по кишені… 

На Благовіщення дівчата шукають квітки первоцвіту. Котра знайде — доля пошле їй  щастя та вірного судженого. Існує ще й така давня прикмета: топтати ряст. Пам’ятаю, якось мені довелося на Благовіщення гостювати в селі Бране Поле на Київщині. Старенька матуся мого товариша, пригостивши нас сніданком, порадила перевірити на собі народну прикмету: «Прогуляйтесь до лісу і потопчіть ряст. Топчіть і примовляйте: «Топчу, топчу ряст, дай Боже, діждати і на той рік топтати!» Так ми й зробили. Відтоді минуло понад два десятки років. Уже й онуків маємо, а все, нівроку, топчемо.

Якщо на Благовіщення поля ще вкриті снігом — літо буде неврожайним; якщо йтиме дощ — добре вродить жито; вранці приморозок — на врожай овочів і баштанних. Якою буде погода на Благовіщення, такою й до кінця місяця.

Ще одне велике релігійне свято у квітні — Вербна неділя. Цього дня у Божих храмах святять вербу. Мені в дитинстві доводилося брати участь у традиційній веселій забаві: окропленими батюшкою святою водою гілочками верби дітвора хльоскала одне одного по спині, примовляючи: «Не я б’ю, верба б’є, здоров’я додає!» А після цього слід було з’їсти кілька вербових котиків — «щоб горло не боліло». Освячені гілки люди саджали біля криниць, на межах, біля ставків. Верби і тополі, калина — споконвічні символи українського села. До речі, наваром із вербових гілочок лікують лихоманку, простуду, а потовчене молоде листя добре загоює рани.

За народними прикметами, Вербний тиждень завше відзначається прохолодною погодою, дощами. Якщо ж упродовж тижня буде більше теплих сонячних днів, теплими будуть і Великодні свята, а влітку добре вродить яровина.

Теплі дощі у квітні, особливо впродовж Вербного тижня — провісники теплого літа і гарного врожаю. «Мокрий квітень, сухий май — на картоплю урожай», — стверджує народне прислів’я.  А старі люди засвідчують: «Що у квітні зав’яжеться і зійде, у червні-липні розквітне і дозріє, а в серпні-жовтні буде надворі — взимку знайдеш у коморі». Дай, Боже, щоб так воно й було.    

Перші квітки дали роботу бджілкам! Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

НАШ КАЛЕНДАР

1 квітня — День сміху, Міжнародний день птахів.

2 квітня — Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму.

4 квітня — Міжнародний день просвіти з питань небезпеки та допомоги в діяльності щодо розмінування.

7 квітня — День геолога, Всесвітній день здоров’я, Міжнародний день пам’яті про геноцид у Руанді,                                        Благовіщення Пресвятої Богородиці. 

11 квітня — День визволення в’язнів фашистських концтаборів.

12 квітня — День працівників ракетно-космічної галузі України, Всесвітній день авіації і космонавтики,                                      Міжнародний день польоту людини в космос.

18 квітня — День пам’яток історії та культури.

20 квітня — День довкілля.

22 квітня — Міжнародний день Землі.

23 квітня — Всесвітній день книги і авторського права.

25 квітня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на малярію.

26 квітня — День Чорнобильської трагедії, Міжнародний день інтелектуальної власності.

28 квітня — День охорони праці, Всесвітній день охорони праці, Всесвітній день поріднених міст, Вербна                                 неділя.

29 квітня — День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї.