І до цього часу в мікрорайоні Тернівка проживають понад три тисячі представників цієї національності. БолгариГостей зустрічають із сурвою. Фото автора — дружна громада, яка протягом всіх років зберігає свої традиції та культуру, мову та життєвий уклад. Так, скажімо, мешканці Тернівки вже традиційно відзначають свій справжній Новий рік тоді, коли наступає Новий рік за старим стилем.

Як розповіла завідуюча бібліотекою №16 Тетяна Скуратова, «коли змістився Новий рік, в Тернівці продовжували відзначати його саме в ніч з 13-го на 14-те. Причому зберігаючи всі ті атрибути святкування,  завезені з Болгарії. Тоді як сучасна Болгарія відзначає його 1 січня».

У місцевому будинку культури «Софія» днями відбулося справжнє новорічне свято для всієї громади та для тих, кого цікавлять болгарські звичаї. Всіх, хто входив до будинку, зустрічали молоді хлопці та дівчата зі словами: «Сурва! Сурва! Весела година» та торкалися кожного спеціальними гілочками — «сурвачками». «Сурва» означає і Новий рік і його основний болгарський символ. Це спеціально виготовлений оберіг з гілки кизилу, що є священним деревом для болгар. На нього навішуються бублики, монетки, кукурудза, виноград, часник, дзвіночки та інші предмети, кожен з яких має свою суть та значення. Часник відганяє від злих духів, монетки символізують достаток, кукурудза та бублики — багатий стіл, виноград  приваблює добрий врожай в наступному році.

Участь у святі брали дитячі художні колективи із сусідніх  областейПро особливості святкування болгарського Нового року розповіли вихованці вокального колективу «Чучелички», що в перекладі означає «жайворонки». Вони не тільки добре знають традиції, а й самі заспівали зі сцени народні колядки, розповіли, коли саме в болгарських селах ходять з колядками. Так, увечері 13 січня молоді парубки та хлопчики починають ходити по селу, вітаючи родичів та знайомих. У кожного в руках «сурвачка», якою треба доторкнутися до господарів, бажаючи їм здоров’я, щастя і достатку в новому році. Так вони колядують усю ніч. А коли наступного дня вийде сонце, до парубків приєднуються дівчата. І тоді свято вже стає набагато яскравішим, починаються народні гуляння, танці та народні забави.

Одна з місцевих господинь вчила, як готувати національну болгарську страву  баніцу. Без пирога із сиром чи бринзою не обходиться ані Новий рік, ані інші родинні свята. Своїм рецептом поділилася корінна представниця болгарської національності Ганна Миколаївна Стомат. Каже, нічого складного. Тісто готується з води, борошна та солі. А до начинки кладуть сир та бринзу, хтось додає прянощі та зелень, хтось  робить солодку баніцу. Головне — дуже тоненько розкачати тісто та потім розкладати начинку шар за шаром. Але, все одно, у кожної господині баніца виходить своя, оригінальна. На свято Ганна Миколаївна принесла власний витвір кулінарного мистецтва, солодку баніцу, яку щойно дістала з духовки. І розповіла, що в свій пиріг обов’язково запікає монетку. Кому вона дістанеться, того чекає щасливий рік.       

Серед гостей свята були представники болгарських діаспор та колективів з Миколаєва, Одеси, Херсона, Первомайська та Кіровограда. Також привітав усіх присутніх генеральний консул Республіки Болгарія в Одесі Стоян Горчивкін. Він висловив вдячність за те, що болгарська традиція жива.  «Все більше молодих жителів Тернівки, які мають болгарські корені, почали активно вивчати етнічну мову, — відзначив він. — У свою чергу, влада Болгарії вітає таку ініціативу і всебічно її підтримує шляхом проведення відповідних освітніх заходів для представників національності, які проживають за кордоном. Ще одним важливим чинником державної підтримки молоді є те, що вартість навчання у вищих навчальних закладах Болгарії однакова як для місцевих жителів, так і для болгар — громадян інших країн».