У столиці відкрився тиждень китайсько-українського культурного обміну «Один пояс – один шлях». Як зазначив під час прес-конференції, організованої з цього приводу, посол КНР в Україні Ду Вей, вперше в історії відносин наших двох країн такий масштабний захід відбувається не за урядової підтримки, а завдяки ініціативі громадських організацій двох країн. Під час тижня китайсько-українського культурного обміну, який проходить в Українському домі, кияни та гості столиці можуть ознайомитися з секретами традиційної китайської медицини, дізнатися про історію китайської порцеляни, чайного мистецтва, шовку. У межах заходів відбудеться Всеукраїнський відбірний тур міжнародного конкурсу знавців китайської мови серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів «Китайський міст» і перший міжнародний форум між Китаєм і Україною «Один пояс — один шлях, об’єднання річок Янцзи й Дніпра».

Китайці мають щирі серця і відкриті душі. Фото з сайту trust.ua

Як сказав посол Китаю, культура —  це той міст, який може надійно та швидко поєднати різні країни та народи. Тут також не останню роль відіграють туристичні обміни між Пекіном і Києвом. За словами дипломата, у 2016 році Україну відвідали близько 20 тисяч китайських туристів, що становить одну десяту від потоку китайських туристів у світі. Посол переконаний, що до України може приїжджати більше гостей з Китаю. Але для цього українські туроператори мають активніше освоювати ринок Піднебесної, бо, як слушно вказав Ду Вей, у КНР більше знають про Рим, ніж про Київ. Окрім того, переконаний він, збільшенню потоку туристів помітно сприяє візова лібералізація. «Я хочу чітко висловити нашу позицію: китайська сторона готова в будь-який час за принципом рівності та взаємовигоди вжити нових заходів для зручності обміну людьми між нашими країнами, зокрема запровадити безвізовий режим», —  заявив посол Китаю.

Значний інтерес до українського ринку, зокрема до сфери транспорту, енергетики та сільського господарства, мають і китайські інвестори. Проте, як констатував Ду Вей, їхній інтерес залишається поки що лише наміром. «Для реалізації цих інвестицій ще необхідно вирішити низку питань, і найголовніше серед них — гарантування безпеки інвестицій», – сказав він.

За інформацією посла, на разі сума китайських інвестицій в економіку України становить понад 7 мільярдів доларів. Він також повідомив, що експерти обох країн вивчають можливі перспективи запровадження зони вільної торгівлі між Китаєм та Україною. «Якщо в української сторони буде якась пропозиція, китайська сторона готова її вислухати», — зазначив він, додавши, що на сьогодні Китай посідає друге місце за обсягом товарообороту в Україні.

Китай — країна-член Ради Безпеки ООН і впливовий гравець у сучасній геополітиці. За словами посла КНР, у Пекіні уважно спостерігають за подіями на сході України. Китайський дипломат назвав збройну агресію Росії «українською кризою» і наголосив, що від конфлікту на Донбасі «потерпають дві сторони». Він також заявив, що і Україна, і Росія є для Китаю дружніми країнами і стратегічними партнерами. «У питанні кризи в Україні китайський уряд дотримується позиції справедливості та об’єктивності, і ми виступаємо за врегулювання питання мирним шляхом», —  наголосив Ду Вей. Він також зазначив, що китайський уряд підтримує міжнародні зусилля сторін з урегулювання «української кризи» і готовий зі свого боку всіляко допомагати цьому процесу.