Футбол — командний вид спорту, однак у цьому заголовку немає помилки. Адже, при всій повазі до Михайла Івановича, його провина в тому, що сталося, очевидна. Адже, щоб згуртувати колектив з психологією переможця, на брак якого натякнув Фоменко після гри з північноірландцями, тобто команду, яка не боїться грати «першим номером», потрібен фахівець з великої літери. Тож і волаємо на французький манер так, щоб почули у національній федерації: «Шукайте Тренера!».

Приміром, вінгер збірної України Андрій Ярмоленко, який, на жаль, не зміг показати свої найкращі якості на цьому чемпіонаті, також спробував пояснити поразку команди, яка майже позбавила українців шансів на вихід до плей-оф.

«Елементарно не знаємо, що робити з такою обороною. Ми б’ємося об стінку, та й годі. Подивився, у нас 60 відсотків володіння м’ячем, а як зламати — не знаємо, — розводив руками той, на кого українці покладали великі сподівання. — Віддати ініціативу? Ми вже віддали в матчі з Німеччиною, і що? Там пропустили зі стандарту, тут знову не змогли зібратися. Особисто мені дуже соромно. Не знаю, як повернутися додому нормально. Такі надії були на цей турнір. Прикро, дуже прикро. Їдеш на Євро з одними очікуваннями, а пропускаєш то там два, то там два», — такі розмірковування одного з лідерів команди не додають оптимізму. Проте викликають запитання: «Андрію, невже тренери вам так нічого й не пояснили?»

А може, таки пояснювали. Приміром, головний тренер збірної України вважає, що основна причина поразки ?команди від збірної Північної Ірландії — саме невиконання футболістами установки на гру. Про що він і сказав на післяматчевій прес-конференції. «Головна причина — відсутність колективу на полі. Багато гравців не виконали настанови тренерського штабу. Це стосується як оборони, так і атаки. Північна Ірландія? В цьому сенсі жодних несподіванок — суперник з’явився нам таким, яким ми його і розбирали. Та й цифри говорять самі за себе: із 16-ти м’ячів, які вони забили у кваліфікації, дев’ять — зі стандартів. Натомість нам потрібно було грати краще  індивідуально», — пояснив поразку Фоменко.

Наставник команди також відповів на запитання про справжній рівень збірної України. І не покривив душею.  «Тут усе просто: про рівень команди свідчить місце, яке вона посіла. Я вже казав: якщо не виконувати всі вимоги і не відпрацьовувати на полі на всі сто, то буде й негативний результат», — вважає Фоменко, зазначивши, що психологічні проблеми виявилися непереборними.

Утім, аналізуючи перебіг відбірного циклу, зауважимо: ніхто тієї психології переможців команді й не прищеплював. Грати на утримання рахунку, сподіватися на осічку суперника — так можуть лише невпевнені в собі невдахи.

Зрештою маємо те, що маємо. Збірна України першою із 24 команд вилетіла з боротьби за вихід до плей-оф. Гірше нині почуваються хіба голландці, які не пройшли горнило відбору. На даний момент наша команда — найслабша, адже навіть ісландці вирвали нічию у Роналду і компанії, албанці лише на дев’яностій хвилині не встояли перед господарями турніру.

Після програшу німцям увесь навколофутбольний загал намагався підтримати нашу збірну. А ті півгодини  якісного футболу, які продемонстрували підопічні Михайла Фоменка, вселяли надію. Однак усе це виявилося  романтичним човном, який розбився об північноірландський побут.

Після стартової поразки від збірної Німеччини Михайло Фоменко зробив лише одну заміну — шанс проявити себе на вістрі атаки отримав Євген Селезньов. Тим часом  його колега по тренерському  цеху Майкл О’Ніл залишив на лаві запасних одразу п’ятьох виконавців, які розпочинали матч із Польщею. Серед них опинився і кращий бомбардир британської команди у відборі європейської першості — Лафферті.

Матч розпочався без розвідки, адже обом збірним втрачати було нічого. Вже на четвертій хвилині Даллас дальнім ударом перевірив пильність П’ятова, і наш воротар продемонстрував усім, що повністю готовий до активних дій суперників і шумового пресингу британських уболівальників. Україна відповіла атакою лівим флангом: Селезньову не вистачило кількох метрів, аби дотягнутися до прострільної передачі Шевчука.

Загалом половина першого тайму пройшла за низької командної швидкості під час побудови атак. Можна згадати прохід Ярмоленка і момент у Селезньова, якому не вистачило міліметрів, аби замкнути флангову передачу від партнера. Також пригадується постріл Ракицького з 35-ти метрів — чітко в руки МакГоверна. Північна Ірландія також не нехтувала атаками. Найбільшу небезпеку воротам П’ятова становили переважно стандарти, яким наш голкіпер до певного часу давав раду.

На початку другого тайму пішла справжня злива з градом, і це стало символічним для британців, які звикли до такої погоди. На 49-й хвилині МакОлі підключився до стандартного положення на дальній стійці й переправив м’яч у сітку воріт. Українці кинулися відіграватися, але МакГоверн впорався з ударом головою у виконанні Селезньова. На 58-й хвилині арбітр вирішив зупинити поєдинок через жахливі погодні умови, але й це не допомогло нашим футболістам опанувати себе.

На 71-й хвилині шанс зрівняти рахунок був у Коваленка. Віктор опинився першим на підборі після скидання головою Селезньова, але ударом з 18-ти метрів не влучив у верхній кут. В останні 15 хвилин гри «синьо-жовті» спробували влаштувати щось на кшталт останнього штурму. МакГоверн, зокрема, витягнув м’яч після дальнього удару Ярмоленка. Але проведенню швидкісних атак заважало вологе поле. Невдалими виявилися і кадрові зміни від нашого тренерського штабу. Майже всі питання зняв другий пропущений м’яч. А на чисту формальність останній матч у групі С, який збірна України проведе 21 червня проти команди Польщі, перетворився після нічиєї між німцями та поляками. Прикро. Однак шукатимемо…

План на гру не спрацював? А яким він був? Фото з сайту uefa.com

ТАБЛО «УК»

Євро-2016. Група С

Україна — Північна Ірландія — 0:2  Голи: МакОлі (49), МакГінн (90+6)

Німеччина — Польща — 0:0

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»