Президент України Володимир Зеленський і Президент Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав. Зустрічаючись із представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Віолою Амхерд у Берні,  Президент України наголосив, що цей саміт має наповнити необхідною енергією все, чого вже вдалося досягти, і визначити, що завершення війни повинне бути виключно справедливим, а відновлення сили міжнародного права — справді повним.

Володимир Зеленський, спілкуючись з  Віолою Амхерд, високо відзначив гуманітарну й фінансову допомогу від Швейцарії та сприяння у відбудові. Фото з сайту president.gov.ua

Не ігнорувати реальність

«Швейцарія готова організувати саміт. Ми домовилися, що поглиблено займатимемося цим питанням, щоб процес встановлення миру був успішним, і наші команди відразу почнуть цим займатися. Ми вже призначили особу, яка опікуватиметься цим питанням, — сказала Віола Амхерд. — Швейцарія і в майбутньому виступатиме за надійний і тривалий мир в Україні. Швейцарія рада тому, що може зробити внесок у це».

Володимир Зеленський подякував швейцарській стороні за принципову політичну підтримку України з першого дня повномасштабного вторгнення росії, приєднання до європейських санкційних пакетів, спільну роботу над реалізацією формули миру. Він акцентував, що позиція Швейцарії завжди має глобальне значення. Президент України високо відзначив гуманітарну й фінансову допомогу від Швейцарії та сприяння у відбудові.

«Нагальне питання — доля російських активів, які були заморожені в різних юрисдикціях світу. Світова більшість погоджується, що російська агресія — неспровокована та злочинна війна, яка не лише порушує цілі та принципи Статуту ООН і буквально кожну принципову норму міжнародного права. Використати активи росії та пов’язаних з нею осіб для захисту від російської ж агресії — це не лише ефективно як покарання агресора, а й цілком справедливо. Той, хто розв’язав цю війну, повинен сплатити найбільшу ціну за неї», — наголосив Володимир Зеленський.

Віола Амхерд звернула увагу, що в Берні відбулася вже третя двостороння зустріч президентів України та Швейцарії за останні три роки, що свідчить про посилення та поглиблення двосторонніх відносин. Вона зазначила, що Швейцарія приділяє велику увагу питанню відбудови України, що має стратегічне значення для стабільності всієї Європи.

«Політичним компасом відбудови слугують принципи Лугано, закладені на Конференції з питань відновлення України в липні 2022 року», — сказала вона.

За словами Президента Швейцарської Конфедерації, на підтримку України Швейцарія запланувала 1,5 мільярда швейцарських франків на період 2025—2028 років.

Віола Амхерд зауважила, що в питанні відновлення України один із ключових елементів — розмінування територій. Гуманітарне розмінування — передумова того, щоб переміщені особи поверталися в домівки, а сільськогосподарські угіддя знов обробляли.

«Якщо в такій великій країні-експортері, як Україна, збиратимуть менші врожаї, це матиме глобальні негативні наслідки», — наголосила Президент Швейцарії. Саме тому, за її словами, в жовтні 2024 року в Женеві відбудеться конференція з питань гуманітарного розмінування.

Віола Амхерд нагадала, що її країна долучилася до започаткованого з ініціативи Ради Європи Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, і належить до групи держав, що працюють над створенням спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

НАТО: наблизити членство

У Давосі Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Глава нашої держави подякував Генеральному секретареві НАТО за стійку підтримку від Альянсу в захисті від російського вторгнення.

Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг обговорили ситуацію на полі бою. Президент поінформував про масовані російські обстріли українських міст і громад, які відбулися останнім часом. Глава держави наголосив на важливості подальшого посилення української системи протиповітряної оборони. Сторони обговорили інші оборонні потреби України. Було відзначено важливість підписання двосторонньої Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Великою Британією в межах Спільної декларації G7, ухваленої на попередньому саміті НАТО у Вільнюсі. Президент розповів про продовження роботи над аналогічними документами з іншими партнерами й наголосив на важливості невідкладного підписання таких угод, які будуть чинними до вступу України в НАТО.

Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг обговорили підготовку наступного саміту Альянсу у Вашингтоні. Глава держави наголосив, що Україна очікує ухвалення рішень, які наблизять її членство в НАТО.

Парламентарі розуміють важливість взаємодії

У межах візиту до Швейцарської Конфедерації Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з головою Національної ради Федеральних зборів Швейцарії Еріком Нуссбаумером та головою Ради кантонів Євою Герцог, а також з головами партій і фракцій Федеральних зборів Швейцарії. Глава держави подякував за вагому підтримку від Швейцарської Конфедерації суверенітету й територіальної цілісності України, а також гуманітарну допомогу нашій країні в умовах повномасштабної агресії росії. Було наголошено, що Швейцарія стала першим майданчиком для проведення міжнародної конференції з питань відновлення України, яка відбулася 2022 року в Лугано. Президент поінформував швейцарських парламентарів про ситуацію на полі бою та відзначив важливість зусиль держав-партнерів задля захисту нашої країни. Глава держави наголосив на важливості участі Швейцарії у спеціальному міжнародному трибуналі щодо злочину агресії росії. Володимир Зеленський подякував за ухвалення потужної заяви швейцарського парламенту на початку повномасштабного російського вторгнення.

Співрозмовники відзначили важливість звернення Президента України до Федеральних зборів та народу Швейцарії, яке глава держави виголосив улітку 2023 року задля консолідації підтримки нашої країни. Глава нашої держави порушив питання про визнання Федеральними зборами Швейцарії Голодомору 1932—1933 років геноцидом українців.

Джерело: Офіс Президента 
NTRCNBDRF