Проживаю на території радіологічного забруднення після аварії на ЧАЕС. Як і багато моїх односельців, отримую доплату за проживання в зоні обов’язкового відселення— 2 грн 10 коп. на місяць. Сума, звісно, просто смішна. У законі сказано, що гроші нам платять тому, що не можемо на забрудненій радіацією території тримати свій город та підсобне господарство, а отже, змушені всі продукти купувати. І навіть не з нашого регіону, а з інших, які значно дорожчають через витрати на транспортування. Але... що можна купити на 2 гривні на місяць? Цього не вистачить навіть на буханець хліба. Які вже тут вітаміни?

Проте нещодавно почув, що, можливо, місцева влада вводить нас в оману. Є припущення, що нам мають доплачувати по 2 гривні щодня протягом місяця. Хотів би уточнити, як все-таки правильно мають виплачувати гроші за проживання в зоні обов’язкового відселення? Також хочу дізнатися: хто саме встановлює норми цих виплат і чим при цьому послуговується?

Костянтин ТОКАРЧУК,
село Черче Вінницької обл.

Олена КРАВЧЕНКО,
директор Департаменту
соціального захисту
громадян, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи,
Мінсоцполітики:

— Відповідно до статті 37 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон) громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, виплачується щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства у розмірах, кратних розмірам мінімальної заробітної плати.

Частиною другою статті 95 Конституції визначено, що виключно Законом про Державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків, а стаття 63 Закону закріплює норму, якою стверджується, що фінансування витрат, пов’язаних з реалізацією цього Закону, здійснюється за рахунок держ- бюджету.

Кабінет Міністрів, керуючись вищезазначеними нормами, здійснює видатки на реалізацію положень Закону в межах асигнувань, затверджених Верховною Радою.

Відповідно до законів про державні бюджети, Кабінету Міністрів надавалося право встановлювати розміри соціальних виплат, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами (стаття 73 Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», стаття 71 Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік»  та стаття 70 Закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік»).

Паспортами бюджетних програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2011 році затверджено видатки з розрахунку розміру виплат відповідно до постанов Кабінету Міністрів.

Отже, проведення виплат певних видів компенсацій та допомоги здійснюється у розмірах, встановлених постановами Кабінету Міністрів.

Щомісячна грошова допомога громадянам, які проживають на території радіоекологічного забруднення, у зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, виплачується в розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів від 26 листопада 1996 року № 836 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і становить для громадян, які проживають на території зони гарантованого добровільного відселення, 2,10 гривні.

Поділяючи вашу стурбованість щодо розміру компенсаційних виплат, зазначу, що Мінсоцполітики постійно ініціює питання щодо збільшення обсягів бюджетних призначень, але, зважаючи на складну економічну ситуацію в державі, рівень фінансування за «чорнобильськими» програмами суттєво не збільшується.

Збільшення розмірів виплат і допомог, передбачених Законом, можливе лише за умови значного  фінансування з державного бюджету.