ЗА СХІДНИМ КАЛЕНДАРЕМ

Символ року виготовили кулінари в поліській глибинці

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»,
(фото автора)

Оригінальний символ року — Змію, яка повноцінно вступить у свої права з 10 лютого, виготовили кулінари в поліській глибинці — містечку Березне на Рівненщині. У місцевих лісах частенько зустрічаються змії, а от щоб на ресторанному столі…

— Ми ще й організували своєрідний конкурс — потрібно було приготувати, прорекламувати і вигідно продати смачний символ року. Відбувалося це дійство прямісінько в ресторані «Случ», який, до речі, є дійсним членом престижної європейської мережі регіональної кулінарної спадщини, — розповідає голова правління Березнівського районного споживчого товариства Катерина Чухрай. — Кожен, хто був того дня в ресторані, прагнув «відхопити» найбільший шматок нашої Змії. Називали стартові ціни, а далі порції йшли з аукціону — в результаті вартість виробу зросла в кілька разів. П’ятиметрової змії, яка важила 20 кілограмів, вистачило на всіх!


Ярмаркували тут-таки, в ресторані.

Кооператори залюбки розкрили секрет, із чого ж зроблена смачна змія:  основою стала картопля з величезною кількістю яєць, хребет, звісно, був м’ясо-грибний, а луска — з маслин. Неповторну змію березнівчани «одягнули» у симпатичну корону з перцю.

 Хто скуштує березнівської змії, неодмінно буде щасливим.

До речі, березнівські кооператори — справжні законодавці кулінарної моди: наприкінці минулого року майстер-кухар Валентина Карповець з того ж таки ресторану «Случ» полонила всю Україну своїм смачним «Островом скарбів» на Всеукраїнському конкурсі кухарів, що проходив у Рівному. І, звісно ж, стала володаркою Гран-прі. Якби перепусткою до Євросоюзу була національна кухня, відзначила вона, Україна вже давно була б там на провідних ролях. Не знаю, як Україна, а поліське Березне — точно!