Понад 40 тисяч глядачів п’ятничного вечора у Сочі із завмиранням серця спостерігали за програмою відкриття XXІІ зимових Олімпійських ігор. Затамувавши подих, кожен з іноземців пильнував, аби не прогавити момент виходу своєї національної збірної. Українська олімпійська команда не стала винятком. Одначе майже годину глядачам довелося чекати на цей зворушливий епізод.

Наші атлети крокували доріжкою, фоном якій на кілька хвилин слугувала карта України, хоча й під кінець, адже починається назва нашої держави з великої «У». «The national team of Ukraine!» — почуливсіголосведучогопрограми. Оплески, а в декого навіть сльози на очах викликали відчуття підтримки. А глава нашої держави свій народ в особі цих 43 олімпійців підтримав неординарно, у порівнянні з іншими його сусідами у спеціальній ложі.

Протягом години на сусідньому з ним місці пролежав якийсь пакунок. Саме він перетворився на великий прапор держави, коли українців на спортивній арені огорнули яскраві спалахи світла. Жоден із президентів інших держав так затято не махав не те що прапором — навіть руками. Слава Україні! — так і хотілося закричати. Здалося, що глава Української держави у цих нетривалих, але напрочуд делікатних рухах величезного стяга передав із віп-ложі всю любов до наших спортсменів.

Наш державний символ став у Сочі об’єктом неабиякої уваги. Фото з сайту zn.ua

А за кілька годин до церемонії, яка дала старт зимовому спортивному дійству чотириріччя, Віктор Янукович проводив зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом та Президентом Швейцарської Конфедерації, чинним головою ОБСЄ Дідьє Буркхальтером.

Під час спілкування з Турбйорном Ягландом глава держави зазначив, що наша країна цінує увагу, яку Рада Європи приділяє їй, зокрема тим подіям, які відбуваються. Він висловив сподівання, що це сприятиме ефективному врегулюванню політичної кризи в нашій державі.

«Ми цінуємо те, що торік у грудні ви відреагували на ці події й відвідали Україну, щоб сприяти розв’язанню конфліктної ситуації, — передає слова Президента його прес-служба. — Ми також високо розцінюємо ваші заяви щодо ситуації в Україні як збалансовані й виважені, що, безперечно, сприяє пошуку шляхів мирного роз?в’язання внутрішньополітичної кризи».

Віктор Янукович підкреслив, що останнім часом було зроблено важливі кроки у цьому напрямку. Зокрема, скасовано дев’ять законодавчих актів, ухвалених 16 січня 2014 року, а також ухвалено закон, який передбачає звільнення від відповідальності осіб, підозрюваних або звинувачених у скоєнні злочинів, пов’язаних з участю в масових акціях протесту.

«Ми налаштовані на продовження конструктивних переговорів з опозицією для пошуку шляхів виходу з політичної кризи в межах правового поля», — резюмував Президент.

А Президентові Швейцарської Конфедерації, чинному голові ОБСЄ Віктор Янукович подякував за пропозицію щодо надання платформи ОБСЄ для сприяння внутрішньополітичному діалогу влади із представниками опозиції.

Він зазначив, що нині актуальне питання проведення конституційної реформи. «Її слід проводити у чіткому законодавчому полі. Для цього передбачається створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради», — розповів Дідьє Буркхальтеру Президент.

А потім наголосив, що до цієї роботи обов’язково залучать вітчизняних фахівців, експертів Ради Європи, представників Венеціанської комісії, Конституційної асамблеї та громадянського суспільства.

«Найчутливіші питання у разі необхідності буде винесено на всенародне обговорення», — підсумував Віктор Янукович.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»