СТРАТЕГІЯ

До кінця року міністерство планує погасити борги із зарплати й улаштувати всіх сиріт у родини в пілотних областях. Згодом — по всій країні

Соціальні виплати для певних категорій людей часто є чи не єдиним джерелом виживання. Отже, якщо гроші затримуються або не виплачуються взагалі, вони не можуть купити собі навіть найнеобхідніше — ліки та продукти харчування.

— На своїй Інтернет-сторінці у Фейсбуці я щодня читаю багато скарг на затримку соцвиплат і на чиновників, які на місцях нічого не роблять, — повідомила міністр соцполітики Наталія Королевська. — Але ж своєчасна виплата допомоги в регіонах — це відповідальність конкретних посадовців. Якщо десь стався форс-мажор, про це слід одразу просигналізувати  до міністерства та спільно терміново розв’язати проблему.

Міністр наголосила: якщо про ці проблеми вона й надалі дізнаватиметься лише зі ЗМІ чи Інтернету, на чиновників, які безвідповідально ставляться до своїх обов’язків, чекають жорсткі кадрові рішення.

Наталія Королевська поінформувала, що на соціальний захист громадян у 2013 році з державного та місцевих бюджетів, а також бюджету ПФ та фондів соцстрахування спрямовано 366 мільярдів гривень, або майже 25% ВВП. Проте мірилом ефективності надання соціальної допомоги, на переконання міністра, є думка громадян. А вони далеко не завжди задоволені.

Щоб змінити це, міністерство визначило п’ять стратегічних напрямків роботи, в основі яких — забезпечення рівних можливостей для людей отримувати належний соціальний захист.

Соцдопомогу платитимуть адресно

Перший напрямок — це ефективна допомога найбіднішим, яка зменшить соціальну несправедливість. На виплату їм допомоги у держбюджеті на цей рік закладено близько 55 мільярдів гривень. Але справедливість розподілу цих пільг нині сумнівна.  «Ну не повинна людина, яка має у власності дві квартири та три автомобілі, отримувати житлову субсидію або допомогу як малозабезпечена особа, чи інші пільги», — наголосила міністр. Розв’язати проблему має адресна соціальна підтримка, яка обов’язково враховуватиме рівень доходів громадян.

З іншого боку, нині 1,3 мільйона сімей в Україні отримують субсидію на послуги ЖКГ. Понад 300 тисяч пенсіонерів за законом мають право сплачувати за комунальні послуги не більше 10% від пенсії. Та є випадки, коли самотня літня людина живе у квартирі, метраж якої перевищує норму для отримання субсидії. І що ж  їй робити? Питання було врегульоване на законодавчому рівні. Ці люди, після перевірки умов проживання, за окремими заявами на місцевому рівні отримують дозвіл на субсидію.

Планується також спрощення самої процедури отримання дозволу на субсидію. Адже довідки швидко застарівають, люди витрачають багато часу, щоб їх поновити. Міністерство запропонувало уряду проект, за яким працюючі громадяни зможуть отримувати ці довідки за місцем роботи з огляду на свої доходи, а пенсіонери — звертаючись до ПФ. Наступний  крок, запланований на 2014 рік — надати громадянам можливість подавати заявку на отримання субсидії в письмовому або електронному вигляді, а відомства, які за це відповідають, самостійно її опрацьовуватимуть та надаватимуть дозвіл.

Люблячі тато і мама з’являться врешті у кожного сироти. Приклад покаже Дніпропетровщина. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Вінниччина  погасить борги із зарплати

Другий стратегічний напрямок — забезпечення ефективної зайнятості населення та вдосконалення пенсійного забезпечення.

Міністр назвала парадоксальною ситуацію, коли з 20 мільйонів працюючих  внески до ПФ та інших фондів сплачують лише 13,7 мільйона осіб. З них 2,4 мільйона отримують зарплату, нижчу за мінімальну, ще 3 мільйони — менше 2 тисяч гривень. Понад 6 мільйонів працівників з різних причин не сплачують єдиний соціальний внесок. А все це разом і є причиною великого дефіциту бюджету Пенсійного фонду. Міністр пояснила, що вдосконалення пенсійної системи, ліквідація дефіциту ПФ не можливі без запровадження нових підходів до забезпечення ефективної зайнятості, легалізації заробітної плати і трансформації системи оплати праці.

Посадовець наголосила, що не слід забувати і про проблему  погашення заборгованості із зарплати. За січень 2013 року вдалося скоротити існуючий в країні борг на 50 мільйонів гривень. Проте загальний борг ще дуже значний — 840 мільйонів гривень. І це  неприпустимо.

Наталія Королевська також розповіла, що Міністерство соціальної політики та Вінницька обласна державна адміністрація домовилися спільно реалізувати пілотний проект щодо погашення заборгованості із зарплати в області до кінця 2013 року.

Кожен сирота  знайде родину

Третій напрямок — посилення захисту найбільш уразливих категорій громадян. Так, щороку статусу дітей-сиріт набувають понад 14 тисяч хлопчиків і дівчаток. Тому служби у справах дітей, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, центри соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді повинні всіляко сприяти, аби усі ці діти знайшли нових тата й маму. Для цього слід посилити державну підтримку прийомних родин і ДБСТ. А ще — заохочувати соціально відповідальний бізнес допомагати державі у цій потрібній справі. Отже, на повну силу має запрацювати механізм приватно-державного партнерства у соціальній сфері.

Мінсоцполітики і Дніпропетровська обласна державна адміністрація домовилися про реалізацію проекту, за яким усі діти області, які нині мають статус сиріт, будуть обов’язково влаштовані у сімейні форми виховання. Наталія Королевська сподівається, що до кінця року проект буде успішно реалізований.

Міністр також поінформувала, що четвертий стратегічний напрямок для міністерства — активна взаємодія з громадськістю та соціальними партнерами. Адже ефективною будь-яка діяльність буде тільки тоді, коли відбуватиметься під щоденним контролем. Та зрозуміло, що чиновники не зможуть проконтролювати самі себе. Тому міністр наголосила на обов’язковій співпраці відомства з профспілками, роботодавцями та громадськістю.

Наталія Королевська зазначила, що всі ці напрямки закріплені трирічним планом дій Мінсоцполітики. Однак потрібно планувати соціальний розвиток держави і на майбутнє. Для цього при міністерстві створено Науково-експертну раду, яка і має розробити Концепцію соціального розвитку України на 2013—2023 роки. Саме це є  п’ятим стратегічним напрямом роботи очолюваного нею відомства.