Для кожного студента Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка найочікуваніша подія — «Журналістська весна» (після сесії, звісно). Я, як студентка вишу дуже люблю це свято. Це не просто фестиваль — це особливі дні для кожного. Адже за цей час студенти мають змогу побачити кумирів, поставити запитання, які їх цікавлять, зробити фото на пам’ять…

Пригадую фестиваль 2014 року. Тема тоді була пов’язана із революційними змінами у ЗМІ. Погодьтеся, тематика заманлива. Тоді провели багато різноманітних дійств, з-поміж яких відкриття фотовиставки, благодійний ярмарок. Головне у «Журналістській весні», мабуть, те, що це свято організовують самі студенти. Звісно, викладачі їм допомагають. Щороку створюють нову невелику команду спудеїв, яка береться реалізувати журналістське свято. Але стати членом цієї команди непросто: «чергу» слід займати ледь не за два роки. Багато часу потребує підготовка, адже потрібно ретельно продумати, що слід зробити, визначити концепцію, запросити гостей, розпланувати так, щоб їм було зручно, врахувати їхній графік.

До речі, у виші завжди відбуваються виставки: чи то фоторобіт, чи  картин. Тому кожен, хто потрапляє в хол першого поверху, має змогу роздивитися мистецтво зблизька. А якось тут розмістили величезну загадкову інсталяцію, яка розбурхала уяву студентів, — вони ходили й сперечались, що то є. 

Ще один позитивний момент участі студентів в організації — самостійний вибір гостей. Скажімо, 2014 року до Інституту журналістики завітали Андрій Куліков (телеведучий), Гліб Гусєв (заступник головного редактора EsquireUkraine), Катерина Бабкіна, Вікторія Черняхівська та інші відомі й успішні люди.

Приходили й представники проекту «Платформа». З ними бесіда була актуальною для тих, хто шукає роботу. Адже гості розповіли, які резюме можуть зацікавити роботодавця.

Нинішня «Журналістська весна-2016» уже набирає обертів. І хоч офіційне відкриття фестивалю за традицією буде  в останню суботу травня, тобто саме сьогодні, напередодні відбулися перші лекції з Марією Бурмакою, квест під назвою «Інститут журналістики об’єднує», театральні вистави, зустріч з головним редактором журналу Pink Уляною Бойко та перші світлини щасливих учасників і гостей фестивалю.

Фестиваль розподілено на секції, блоки. В Інституті журналістики є чотири напрями: журналістика та кіно- й телемистецтво, видавнича справа і редагування, реклама й зв’язки з громадськістю. Організатори враховують інтереси різних кафедр, що й зумовлює вибір гостей. Таким чином брати участь у заході можуть не тільки студенти, що навчаються за напрямом «журналістика».

Час «Журналістської весни» — це коли ви йдете зі своїми одногрупниками чи однокурсниками і перегукуєтесь: «Он, дивись! Ти бачив, хто пішов?», «Невже це він?» Особливо, коли ти першокурсник і для тебе ще все нове і феєричне. Ти завжди маєш змогу дізнатися щось цікаве від людей із досвідом. Цей фестиваль — не просто змога дізнатися ще більше інформації, а й прекрасний варіант для знайомства з новими людьми і цікавий спосіб розфарбувати будні ярмарками, концертами, танцями, акціями. Окрім того, щороку в кінці травня Інститут журналістики запрошує всіх своїх випускників на цей фестиваль. Це ще одна з причин, чому «Журналістська весна» — феєричне свято для всіх студентів, що навчаються зараз, і для тих, хто вже вилетів із гнізда своєї альма-матер.

Катерина СТОРОНЧАК
для «Урядового кур’єра»