ГРАНІТ НАУКИ

Дедалі більше майбутніх фахівців пов’язують свою конкурентоспроможність зі здобуттям диплома міжнародного й українського зразка

 

У всі часи університетському люду не сиділося на місці: жага пошуку нових знань спонукала їх долати тисячі кілометрів, щоб у храмах науки  інших країн удосконалювати свої навички і вміння. Тож і нині, мабуть, не знайти жодного українського вишу, який має історію, де б окремим напрямком не значилася міжнародна діяльність.

Скажімо, Національний університет біоресурсів і природокористування  уклав меморандуми про взаємовизнання систем освіти з університетами штатів Айова, Луїзіана, міста Чикаго (США), Гентським університетом (Бельгія), Берлінським ім. Гумбольдта, німецькими вишами прикладних наук Вайєнштефан та Анхальт, Вагенінген (Нідерланди). Тож щороку 600-800 студентів та молодих учених  виїздять сюди на навчання та стажування.

Нещодавно ректор університету академік Дмитро Мельничук знову побував у США, де було пролонговано меморандум з Айовським університетом. Американські колеги, до речі, зазначили, що це єдиний з пострадянських вишів, який отримав від них таке визнання.

— Якщо раніше значна частина наших студентів, які вибороли право навчатися за кордоном, залишалися там у пошуках кращої долі, то нині картина істотно змінилася, — каже Дмитро Мельничук. — Сьогодні більшість із них, закінчивши провідні університети Європи, США, Японії, з котрими у нас підписані угоди про співпрацю, повертаються в Україну і пов’язують своє майбутнє саме з нею. І це не може не радувати!..

Тим часом серед найпопулярніших у студентському середовищі так звані програми подвійних дипломів. Це коли студенти виїжджають на навчання до університетів-партнерів і успішно захищають там магістерські роботи перед міжнародними екзаменаційними комісіями. Сьогодні такі дипломи вже є в понад 40 молодих фахівців.

Так, в  Університеті Вагенінген (Нідерланди), який, за даними відомих рейтингових агентств, є одним з лідерів серед європейських вишів у сфері наук про життя, навчалася  магістр факультету аграрного менеджменту Тетяна Галаєва.

— Вагенінген — це невеличке місто, — розповідає  Тетяна. — Ледь не половина його жителів — студенти та співробітники тамтешнього університету і винахідницького центру, тож і атмосфера там панує особлива: хочеться вчитися! А ще — мандрувати світом і спілкуватися з зарубіжними ровесниками, що ми успішно й робили…

Її одноліток, студент факультету інженерії агробіосистем Назарій Шкурупій, успішно навчається в Токійському аграрному університеті, де здобувають освіту студенти з усього світу. Хлопець об’їздив Японію, багато спілкувався з місцевими жителями, знайомлячи їх з нашою батьківщиною. Тож недаремно саме він представляв українську діаспору в Японії на VІ Всесвітньому форумі українців.

Можливо, саме така діяльність молодого  покоління стане запорукою майбутнього миру і спокою у світі.  

ВІТАННЯ

Шановні друзі!

Від імені уряду України сердечно вітаю Вас з Днем студента і бажаю усій студентській спільноті бути на рівні високих вимог сучасного життя.

На сьогодні студентство стало невід’ємною частиною суспільства. Ви берете активну участь у формуванні нових соціально-економічних відносин, опановуєте європейський та світовий інформаційний простір.

Доля Українського народу нерозривно пов’язана із студентством, яке активно і сумлінно засвоює світовий науково-культурний досвід і втілює в життя отримані знання та навички. Саме тому уряд вважає розвиток вищої освіти одним із пріоритетів гуманітарного розвитку держави.

Майбутнє належить Вам — молодим, сповненим життєвої енергії людям. Ви вже сьогодні робите реальний внесок у справу державотворення, побудови демократичної процвітаючої України.

Переконаний, що сплине незначний час і Ваш досвід та професіоналізм визначатимуть долю всієї держави, утвердять її у світовому співтоваристві як правову і заможну країну.

Бажаю Вам щастя, здоров’я, наснаги у навчанні!

З повагою

Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ