ЕТИКА ЗАСМАГИ

Над цим питанням мало хто замислюється, коли йдеться про омріяну смугляву шкіру. А дарма…

Море. Пляж. Засмага. Безперечно, саме цей синонімічний ряд переважна більшість наших співвітчизників асоціює з літом. Та проблема лиш у тім, що завершити його можна діагнозом: Опік. Фотодерматоз. Меланома. Рак шкіри. Дика картина. Чи не так? Звісно, два останні наслідки «вдалого» відпочинку стосуються не всіх, а багато хто про «набуте» просто не здогадується. Та правило одне: коли маєш справу з прийняттям сонячних ванн, потрібна елементарна обізнаність щодо впливу ультрафіолетового опромінення на шкіру…

Допоможе власна тінь

Головним фактором природного фотозахисту людини є меланін. Його кількісний вміст в організмі визначають колір волосся та очей, а якість майбутньої засмаги — спадкові чинники шкіри. Чим вона світліша, тим менш стійка до ультрафіолетової дії. Крім цього, українці належать до європеоїдного фототипу. А це значить, що вони можуть із легкістю «згоріти». Тож піддавати свою шкіру сонячному промінню абсолютно не варто блондинам. До речі, брюнетам також не слід на свій страх та ризик засмагати під прямими променями. В цьому контексті йдеться про те, що лікарі рекомендують будь-кому, незалежно від місця відпочинку, обов’язково дотримуватися правил, які складалися століттями від початку існування наукової дерматології. Найголовніше з них — засмагати до 10 ранку та після 17 вечора, бо вдень прямі сонячні промені палять шкіру, послаблюючи людський імунітет та знижуючи природні захисні процеси в організмі.

Тож не дивуйтеся, коли після загоряння (у період, коли сонце в зеніті) відчуватимете жар, а увечері не звинувачуйте нікого крім себе за нестерпний біль та відразливі пухирі на тілі. Деякі відпочивальники тішать себе ілюзіями, що буцімто ці небезпечні сім годин краще пересидіти у воді. Натомість від кількох лікарів я почула категоричне «ні» — вода практично не затримує опромінення. Врятуватися від впливу ультрафіолету допоможе тільки одяг з натуральних тканин, панама, окуляри, рясне змащування фотозахисними кремами кожні дві години й обов’язкове перебування під тентом.

Оминути вплив сонячної активності допоможе й власна тінь — головне уважно придивитись: якщо вона менша за зріст людини, то є шанс отримати сильний опік. І навпаки — якщо довша, то гайда смаглявіти без вагань.

Стрес для організму

Ультрафіолет, як і будь-яке інше явище, має два боки медалі. Таке опромінення може пригнічувати реакції імунної системи, тим самим активувати вірус герпесу, навіть спровокувати виникнення раку шкіри. Та ж меланома розвивається на відкритих ділянках тіла, що підпали під надлишковий вплив сонячного світла (в Україні, за статистичними даними, кожної осені у 5 тисяч засмаглих встановлюють такий діагноз). Тож у групі ризику саме ті, хто має світлу шкіру, яка майже не виробляє меланіну — не засмагає, а червоніє. Серед таких людей найбільша й кількість хворих на рак шкіри.

З іншого боку, для людей із шкірними захворюваннями на кшталт псоріазу, екземи та різних проявів дерматиту сонячні та морські ванни — ідеальний засіб посилення імунітету. Існує навіть відповідна наука — геліотерапія. Згідно з нею, перед виходом на сонце слід пройти період адаптації, бо зміна клімату, режиму дня та харчування, безумовно, є стресом для організму. Не можна також засмагати на повний шлунок чи натщесерце — наші ж співвітчизники після вдалого обіду полюбляють поспати під сонцем. А перед цим, як правило посьорбати холодного пива та смачно закурити цигарку… Дерматологи жахаються! Такі клієнти першими потрапляють до лікарень із пригрівами, сонячними ударами та інсультами. Що стосується дітей, то до 1,5 року малюків не можна взагалі вивозити на курорти — тільки після трьох вважається нормою засмагати.

Наступити на ті самі граблі

Треба зрозуміти одне: якщо ще 20 років тому сонце було корисним, а побронзовілий колір тіла вважався запорукою міцного здоров’я, свідчив про посилення імунітету на цілий рік, то нині воно жорстоке і нещадне. Одне слово, для шкіри дозоване сонячне опромінення — друг і цілитель, удень — ворог та винищувач. Однак щороку українці незалежно від віку, соціального статусу, професії, рівня освіти наступають на ті самі граблі. Вони абсолютно не реагують на застереження лікарів і зовсім не зважають на сумні факти щодо зростання показників захворювання на шкірні хвороби. Отримуючи опіки у перший день, не змащують себе захисними засобами, а готуються до наступних сонячних ванн. Представниці ж прекрасної статі втрачають глузд від уявної моди на бронзову смагу і перед майбутнім курортом відвідують солярій. До речі, у Австрії минулого року вже заборонили їх використання. У нас це має попит нині і використовується безконтрольно.

Для розширення своїх знань непогано поглянути й на карту світу: африканці віддають перевагу світлим тонам, індуси не знімають з голови чалми та носять білий одяг. Таке вбрання постійно на в’єтнамцях, жителях Бірми, Малайзії тощо. Ці народи розуміють — темний колір «притягає» сонце й сильніше нагрівається, коли світлий створює уявну тінь. А погоничі верблюдів у пустелі Калахара свідомо п’ють чай каркаде — пелюстки суданської рози, який гарно втамовує спрагу.

То що ж головне, бути здоровим чи красивим? Кожен, певна річ, вирішує сам. Але, якщо природу свого тіла не обдуриш, то навіщо його силувати зайвим впливом ультрафіолету, а згодом в’янути від жахливих наслідків такої штучної краси?!

БЛІЦІНТЕРВ'Ю

Заслужений лікар України,
координатор всесвітньої програми
«Євромеланома»
в нашій державі Ольга БОГОМОЛЕЦЬ:

«Раджу пишатися шляхетною білизною шкіри»

«УК» звернувся до головного лікаря Інституту дерматології та косметології за рекомендаціями, які будуть у нагоді як людям, котрі заполонили береги Дніпра та інших річок, так і майбутнім відпочивальникам, які вже пакують валізи до моря.

— Ольго Вадимівно, які загрози українцям несе сонячне опромінення?

— Нині найбільшу загрозу становить не стільки збільшення активності сонця чи підвищення температури, скільки зміна спектра ультрафіолетового сонячного випромінювання, яке через витончення озонового шару стало більш мутагенним. Звичайно, зранку негативний вплив сонячного випромінювання нижчий за денний, проте людям, які перебувають в групі ризику — з І та ІІ типами шкіри, світлими очима, тим, хто мав два та більше сонячних опіків за життя, а також тим, у кого є великі родимки чи їх значна кількість, треба захищати відкриті ділянки шкіри одягом.

— Ви неодноразово казали, що родимки не слід заліплювати пластирем, бо утворюється термальний ефект.

— Не треба обирати між поганим та дуже поганим. Людям, в яких є великі родимки, треба взагалі уникати засмагання. Бо в будь-якому разі — з пластирем чи без — під дією температури та сонячного випромінювання наслідки можуть бути важкими. Ризик виникнення меланоми можна зменшити, лише уникаючи потрапляння ультрафіолету на шкіру.

Що стосується лікування шкірних хвороб, які потребують сонячних ванн, то у європейських країнах пацієнти дають підписку про згоду на такі процедури та про те, що усвідомлюють ризик виникнення онкологічних захворювань шкіри.

— А шкідливі звички на спеці можуть це спровокувати?

— Безпосередньо вживання спиртних напоїв під сонцем не впливає на розвиток онкологічних захворювань шкіри, але в поєднанні з ультрафіолетом та сонячними опіками вони викликають значне навантаження на серцево-судинну систему, що збільшує ризик інфаркту та інсульту.

— Дайте пораду читачам «УК», як бути здоровим та мати гарний колір шкіри.

— Є речі, які неможливо суміщати. Тому кожен повинен визначитися, що для нього важливіше — бронзовий колір шкіри на короткий проміжок часу, чи власне здоров’я та життя, а також молодість на довгі роки.

Будь-яке засмагання — у солярії чи на пляжі — не тільки збільшує ризик онкологічних захворювань, а й призводить до передчасного старіння шкіри. Починають з’являтися зморшки, пігментні плями, родимки, шкіра товстішає і втрачає свою молодість та еластичність. Тому всім, хто хоче бути здоровим, молодим та красивим на довгі роки, раджу якнайменше засмагати та пишатися шляхетною білизною шкіри.

ПРЯМА МОВА

Завідувач кафедри дерматології та венерології
Національного медичного університету ім. О. Богомольця
Віктор СТЕПАНЕНКО:

«Потрібно засмагати дозовано»

— Ультрафіолетові промені справді корисні для організму: вони сприяють виробленню вітамінів А і D, що підвищують рівень захисних сил організму. Але все повинно бути в міру, дозовано. Шкіра є важливим імунним, надзвичайно чутливим органом, який протистоїть злоякісним новоутворенням, дзеркалом стану всього нашого організму. Тож з нею потрібно поводитись, як із коханою жінкою.

На жаль, опіки від надмірного сонячного опромінення передбачити неможливо. Купатися — вода практично його не затримує. Більше рухатись — також не врятує, бо коли вітряна погода і немає прямих променів сонця, то можна навіть отримати опік першого ступеня. У таких ситуаціях є відповідні медичні препарати, дуже непогано діє кефір та усі кисломолочні продукти. Вони заспокоюють шкіру, сприяють нормалізації кислотно-лужного балансу.

Водночас аби шкіра не пересушувалася, слід користуватися зволожуючими кремами,  і щоб запобігти зневодненню організму — випивати мінімум 2 — 3 літри води. А щоб після 10 години не ховатись у готельний номер, кожна людина повинна обирати на свій розсуд фотозахисний крем із ступенем захисту від 30 до 100. Ступінь 30 — 50 дає змогу промінню проникати в шкіру помірно й поступово. 100 — потрібно наносити на родимки. Та все-таки засмагати вдень під пекельним сонцем — це просто бути ворогом своєму організму.