Нещодавно пам’ятний знак на честь бійців спецпідрозділу «Ягуар» Національної гвардії урочисто відкрили у Харківській облдержадміністрації. Воїни цього підрозділу, який базується у райцентрі Калинівка на Вінниччині, будучи вірними присязі, за 17 хвилин поклали край так званій Харківській народній республіці.

«Ці мужні хлопці в зародку придушили проект так званої Харківської народної республіки, — сказав під час урочистого відкриття меморіальної дошки Президент Петро Порошенко. — Саме тут, у приміщенні Харківської облдержадміністрації, бійці українського «Ягуара» завдали смертельного удару кремлівському ведмедю-шатуну, який шукав і, на щастя, не зміг знайти нору на Слобожанщині».

Харків —  потужний науковий і промисловий центр України, і якби «ХНР» відбулася, хто знає, як далі б розгорталися події. Зауважимо, що деякі спецнази чи то не встигли прибути на місце, чи то відмовилися виконати наказ. Але бійці «Ягуара» самі без жодного пострілу вигнали сепаратистів з адміністративного приміщення. Майор Артем Грушко  піднявся на дах облдержадміністрації і зняв звідти російський прапор, якому не місце на українській землі.

«За особисті заслуги у захисті територіальної цілісності Української держави, мужність і високий професіоналізм, виявлені у протидії проявам сепаратизму в Харківській області у квітні 2014 року» орденами «За мужність» нагороджені: старший прапорщик Валентин Бжезицький, майор Артем Грушко, підполковник Валентин Сірак та молодший лейтенант Олександр Война (зліва направо). Фото надане спецпідрозділом «Ягуар»

Зламали хребет «ХНР»

Перш ніж зустрітися з ягуарівцями, я зайшов в інтернет. Вікіпедія зазначає, що на період воєнних дій — це штурмовий загін. Сьогодні бійці підрозділу служать в АТО. Молодший лейтенант Олександр Война теж мав бути на сході з побратимами, однак під час бойових дій був поранений і проходить реабілітацію. «Одужаю і знову поїду захищати Україну», — сказав він.

Олександр показує орден «За мужність». «Це — і за Харків, і за Дебальцеве», — зауважує та згадує про зачистку приміщення ОДА.

З його слів, увечері 7 квітня 2014 року за командою вони сіли в автобуси   й вирушили в цілковиту невідомість. Вночі прибули до Харкова й попрямували до будинку облдержадміністрації. «Біля нього були натовпи людей, вже було зрозуміло, що приміщення взяли проросійські сепаратисти. Близько 6-ї години ранку нам дали  команду зачистити будівлю. Майже 200 наших бійців зайшли в Харківську ОДА і без жодного пострілу очистили її від сепаратистів. Затримали майже 70 осіб, яких було виведено з приміщення у двір  й покладено обличчями на землю. Потім їх передали відповідним органам», — розповідає він.

Складність операції полягала в тому, що бійці не знали розташування кімнат, не знали, що очікувати за дверима. А могло бути різне. Вхід і вихід було заблоковано шинами та різними предметами. На поверхах теж. Але ці методи сепаратистам не допомогли.

«Коли ми зайшли всередину, вони зрозуміли, що чинити опір немає сенсу. Звісно, дехто намагався   або швидко втік. Кричали: «Чого ви прийшли сюди? Це наша земля і ми з нею будемо робити те, що хочемо». Але ми працювали злагоджено і швидко. За 16—17 хвилин приміщення звільнили від сепаратистів», — згадує боєць.

Перед штурмом припускали, що в будівлі ОДА можуть бути «зелені чоловічки». Але їх там не виявилося: були місцеві або завезені з інших регіонів країни. Начальник відділення роботи з особовим складом спецпідрозділу «Ягуар» підполковник Сергій Крижанівський тоді очолював одну з груп. Він розповідає, що успіх операції забезпечила раптовість її проведення, а також фактор часу. На той момент сепаратисти ще не встигли підтягнути у будівлю озброєних бойовиків. Про те, що вони мали бути, свідчили чималі запаси продуктів і медикаментів. Бійці захопили «сепарів» зненацька, дехто ще спав. «Якщо перед тобою військовий у повній екіпіровці, зі зброєю в руках, то ти сто разів подумаєш, чи йти на нього з ножем чи гвинтівкою. На це я звернув увагу ще тоді, коли ми підбиралися до центрального входу. Наша група заходила саме в такий спосіб. Ті, хто там стояв і щось вигукував, з появою озброєних людей розлетілися, як горобці», — зазначив він.

Земля наша — українська

Тож бійці «Ягуара» зберегли мир  не лише у Харкові, а й у країні для мільйонів людей, багатьом повернули впевненість у державі, засвідчивши, що з сепаратизмом треба і можна ефективно боротися. «Цей день став ключовим моментом. Якби сепаратисти захопили Харків, то чи була б вільною Україна?», — розмірковує Олександр Война.

За великим рахунком спецпідрозділ, який створено за незалежної України, зробив те, що мав зробити за своїм призначенням. А втім, не все так просто, адже деякі спецпідрозділи, які мали діяти разом із ним, чомусь не з’явилися. А далі сталося щось зовсім незрозуміле. «Коли ми завершили операцію, прибув харківський «Беркут» і з претензіями до нас: «Чого ви приїхали, це наша земля, їдьте на Вінниччину і там наводьте порядки, а ми тут самі розберемося», — згадує Олександр Война. Може, харківські «беркутята» розраховували на якийсь інший розвиток ситуації?

«Коли ми закінчили роботу і зібралися у внутрішньому дворику, першим прилетів «Беркут», — розповідає Сергій Крижанівський. — Сталося те, на що ми не сподівалися. Дехто з «беркутівців» почав із претензії: «Чого ви сюди приїхали?». Ніби ми не військові, ніби вони не розуміли, що ми виконуємо команду. А потім пішли погрози: «Ми вас звідси не випустимо». Тож довелося ситуацію вирішувати за участі вищого командування.

Після завершення операції зі звільнення від сепаратистів Харківської ОДА бійці спецпідрозділу «Ягуар» відбули не на місце постійної дислокації, а вирушили на Донбас, де українська земля потребувала і досі потребує допомоги вірних своїх синів. 

ДОВІДКА «УК»

Військову частину 3028 спеціального призначення «Ягуар» було створено у перші роки незалежної України. За 22 роки її існування особовим складом зроблено вагомий внесок у забезпечення правопорядку. Окремим рядком історії частини є участь 37 військовослужбовців у миротворчих місіях. У 2007 році особовий склад «Ягуара» брав участь у змаганнях із професійної підготовки у Франції, де серед шести країн світу посів перше місце. Під час Маршу Незалежності 24.08.2015 року глава держави Петро Порошенко вручив військовій частині бойовий прапор з відзнакою Президента — стрічкою «За мужність і відвагу» до бойового знамена. За період проведення АТО загинули п’ять військовослужбовців частини, 22 зазнали поранень різного ступеня тяжкості, державними орденами й медалями нагороджено 46 військовослужбовців.