СОЦІУМ

Міністерство соціальної політики постійно працює над удосконаленням мережі установ і закладів соціального обслуговування, форм та методів соціальної роботи з особами похилого віку

За словами директора Департаменту соціальних послуг Мінсоцполітики Ірини Тарабукіної, крім стаціонарної форми соціального обслуговування осіб похилого віку, інвалідів та інших непрацездатних громадян, ведеться обслуговування за місцем проживання через мережу 737 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які діють у кожному адміністративно-територіальному районі, в містах України, у районах великих міст.

Для підтримання життєдіяльності та соціальної активності вказаних категорій громадян у складі територіальних центрів діють відділення соціальної допомоги вдома. Соціальні працівники відділення надають соціально-побутові послуги самотнім непрацездатним громадянам, які згідно з висновком лікаря про стан здоров’я, потребують сторонньої допомоги в побуті.

Соціальний працівник і нагодує, і вислухає дідуся. Фото з сайту bigpicture.ru

У відділеннях соціально-побутової адаптації забезпечується виконання комплексу заходів, спрямованих на відновлення знань, умінь та навичок з орієнтування у домашніх умовах, ведення домашнього господарства, із самообслуговування, поведінки у суспільстві тощо (побутова реабілітація), працетерапія; організація дозвілля і відпочинку (лекції, бесіди, зустрічі, екскурсії, створення самодіяльних художніх колективів, гуртків тощо); за потреби надання консультацій фахівцями різних спеціальностей.

У відділенні соціально-медичних послуг проводиться комплекс оздоровчих заходів, консультації лікаря та інших спеціалістів, організовується дозвілля.

Великою популярністю користується відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, де організовано можна отримати низку швацьких, кравецьких, перукарських послуг, послуг з ремонту вікон, дверей, квартир (будинків), санвузлів, дахів, парканів, побутової техніки, радіоапаратури, холодильників, взуття, послуг із заготівлі та завезення палива, розпилювання дров тощо.

Працюють також стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання.

Протягом минулого року в терцентрах майже 2 млн громадян отримали соціальні послуги, зазначила посадовець.

Для максимального задоволення потреб громадян, проводиться робота з розвитку нових видів соціальних послуг та інноваційних форм соціальної роботи. Приміром, майже 5 тис. осіб в 16 областях залучені до навчання за різними напрямками в «Університетах третього віку», в 15 – створені транспортні служби, через які особам похилого віку та інвалідам надаються транспортні послуги, у семи областях створено мультидисциплінарні команди, які забезпечують комплексне надання соціальних послуг, у трьох областях проводиться соціальне обслуговування вдома осіб з психічними розладами.

А тим, хто доглядає недієздатних громадян, зазначила директор департаменту, надається державна допомога. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 29.04.04 р. №558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» непрацюючим фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, що за висновком лікарів потребують постійної сторонньої допомоги в домашніх умовах, надається щомісячна компенсаційна виплата.

Протягом 2011 року зазначену компенсаційну виплату отримувало понад 90 тис. осіб, повідомила І.Тарабукіна.