ЧИСТОТА ДОВКІЛЛЯ

Жителі Юр'ївського району Дніпропетровщини відтепер мають усі шанси позбутися стихійних сміттєзвалищ. Тут відкривається перший у районі паспортизований полігон твердих побутових відходів (ТПВ). Для його будівництва в 2010 році з обласного бюджету виділено 1,2 млн грн. Як повідомляє прес-служба Дніпропетровської облдержадміністрації, новий полігон обслуговуватиме три сільських ради - Юр'ївську, Жемчужинську та Варварівську. Це 12 сіл, де мешкає понад 4,5 тис. жителів. Полігон площею в 3,3 га відповідає всім природоохоронним та санітарним нормам. Термін накопичення відходів на ньому розрахований на 25 років.

- Ми ліквідуємо стихійні сміттєзвалища, які несуть велику шкоду довкіллю, - пообіцяв голова облдержадміністрації Олександр Вілкул. - На Дніпропетровщині розпочато системну програму створення паспортизованих полігонів для побутових відходів. Наступним кроком стане будівництво ліній сортування та переробки ТПВ. Область переходить до цивілізованих дій з побутовими відходами не лише в містах, а й у сільських районах. Для цього ми готові залучати інвесторів і спільно реалізувати відповідні інвестиційні проекти.

На Дніпропетровщині діє обласна програма поводження з ТПВ. Окрім будівництва нових полігонів та приведення діючих у відповідність до вимог природоохоронного законодавства, у програмі йдеться про придбання та спорудження установок для утилізації відходів, закупівлі обладнання та машин для їх збирання, транспортування, утилізації, складування та знешкодження.

Торік з обласного бюджету виділено кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва полігону в селищах Магдалинівка та Іларіонове Синельниківського району. Будуються полігони ТПВ і в м. П'ятихатки та селищі Широке. Зокрема, в останньому споруджують лінію сортування та переробки твердих побутових відходів.