СКАРБНИЦЯ

Ягодинська митниця, через яку в нашу державу ввозиться із Євросоюзу 40% вантажів,
забезпечила вагоме збільшення надходжень до бюджету

...Уміжнародному автомобільному пункті  пропуску «Ягодин» митники звернули увагу на автомобіль «рено», що «зеленим коридором» повертався із Республіки Польща в Україну. Під час усного опитування громадянин повідомив, що в нього немає заборонених чи обмежених до ввезення товарів. Проте захисники економічних інтересів держави все ж таки прийняли рішення вивести автомобіль із смуги спрощеного митного контролю і оглянути його ретельніше.

Українська митниця працює стабільно

Інтуїція їх не підвела. У салоні автомобіля із приховуванням від митного контролю водій ввозив в Україну товар «сенсорні портативні переносні ноутбуки IPAD». Спробу ввезти у державу комп’ютери нового покоління можна було лише вітати, якби не одне «але»… Їх було аж 60 штук, і майбутніми прибутками від продажу кожного із них перевізник і не подумав поділитися з державою, яка забезпечувала і забезпечує його комплексом різноманітних соціальних послуг.

Тому відповідно до статей 339 та 352 Митного кодексу України було складено протокол про порушення правил переміщення товарів через державні кордони. Ноутбуки, сумарна вартість яких становить майже чотириста тисяч гривень, та автомобіль, в якому вони перевозилися, затримані і передані на склад митниці. Аналогічну долю мали і вичинені шкірки норки, що призначалися для пошиття престижного одягу. І теж ввозилися в Україну, як кажуть на кордоні, «контрабасом»…

Подібних випадків на західному економічному рубежі нашої держави нині чимало. Це наслідок того, що Кабінет Міністрів ставить перед митними органами держави завдання перекривати контрабандні «струмки і ріки». А заодно — і значно активніше наповнювати скарбницю держави.

— За перше півріччя ми перерахували у бюджет майже 793 мільйони гривень. Це майже на десять відсотків більше від показника, доведеного нам Держмитслужбою України, і на 70,9 % більше, ніж було сплачено за відповідний період минулого року, — розповів начальник митниці Геннадій Федик. — Основними платниками податків із 2309 акредитованих учасників зовнішньоекономічної діяльності є ТзОВ «Елітавто», ТОВ «Компанія «Інтеграл», підприємець Волинець, ТзОВ «Кроноспан УА», приватне підприємство «М-Трейдинг», ТОВ «Акура Центр», ВАТ«Волиньхолдинг»…

Головними чинниками, що забезпечили збільшення надходжень, стали збільшення обсягів імпорту, що підлягає оподаткуванню, та коригування митної вартості імпортованих вантажів. А основними бюджетоутворюючими товарними групами нині є вантажні транспортні засоби, нафтопродукти, нові легкові автомобілі, тягачі і трактори.

Свідомішому декларуванню вантажів з боку перевізників сприяє те, що у січні — червні цього року з подачі волинських митників  за порушення митних правил порушено 12 кримінальних справ на суму понад 21 мільйон гривень; до них додалися ще 759 порушених адміністративних справ на суму майже 32 мільйони гривень…

Цікавим є і той факт, що з початку року до митних органів інших країн ягодинцями направлено понад півсотні запитів. Після аналізу відповідей на них складено дев’ять протоколів про порушення митних правил  на суму понад 14 мільйонів гривень; у восьми випадках розгляд їх завершився порушенням кримінальних справ…

Отож проходження кордону для контрабандистів ускладнилося.

Водночас керівництво області спільно із прикордонниками і митниками вживає заходів для того, щоб перетинання державного кордону в перевізників займало менше часу.

— Зокрема, нині проводиться експеримент з пропуску транспортних засобів, які прямують на виїзд з України «червоним коридором». Частина їх пущена автодорогою в районі старого автопорту «Ягодин». З часом це нововведення перейде на постійну основу, — розповів прес-секретар Луцького прикордонного загону Олег Личковський. — За рахунок місцевих коштів транспортну розв’язку дооблаштують додатковими інформаційними та дорожніми знаками, біотуалетами, сміттєзбірниками. З’являться тут і білборди, що роз’яснюватимуть порядок та напрямки перетинання держкордону.

Із введенням цих технологічних змін очікується зменшення напруженості перед пунктом пропуску. Це надасть можливість учасникам міжнародного руху більш комфортно перетинати кордон України. А під час проведення чемпіонату Євро-2012 ще й розвантажить «зелений коридор» для максимально швидкого пропуску туристів і вболівальників.