Колектив інформаційного агентства зі сторічним ювілеєм привітав Президент Петро Порошенко, підкресливши особливий вагомий внесок наших колег в інформаційну безпеку країни.

«У теперішній ситуації постправди Україні разом з усім демократичним світом доводиться боротися буквально за кожен факт, справедливу оцінку, кожну правдиву інформацію, право громадян отримувати цю правдиву, достовірну і об’єктивну інформацію», — наголосив він, віддавши належне у цьому процесі співробітникам Укрінформу.

Агентство веде родовід від часів УНР, Української революції 1917—1921 років — створеного тоді Українського державного телеграфного агентства. «100 років тому державні діячі тодішньої України вже побачили фактично ті самі прийоми гібридної війни Росії. Були й «іхтамнєти» зразка 1917—1921 років, і «народні республіки» на сході України майже в тому самому місці, лише 100 років тому. Були «народні республіки», якими керували прислані з Москви, не соромлячись цього, куратори, що віддавали накази, а потім гралися в самостійність. Була й тотальна брехня про Україну, першу національну Українську державу, яку поширювали як всередині країни, так і по всьому світу ліві журналісти з чекістськими посвідченнями в кишенях», — підкреслив Петро Порошенко.

Відтоді й стала зрозумілою важливість донесення до світу правди про Україну, що слугує важливим елементом національної безпеки.

Класиків української літератури Павла Тичину і Володимира Сосюру глава держави згадав у контексті їхньої блискучої журналістської діяльності й патріотичної позиції. Саме вони заклали підвалини й принципи, на яких досі тримається національне інформаційне агентство.

Нині українські медіа — це інформаційні телевізійні канали й радіостанції з багатомільйонною аудиторією, сучасні друковані й онлайнові видання, які постійно тримають руку на пульсі суспільного життя України «і не дають владі забувати про те, навіщо ця влада і що вона покликана робити».

Так само разом з незалежною Україною зростав і міцнішав Укрінформ, який став сучасним авторитетним інформагентством, що вміє знаходити й подавати найактуальніші новини й аналітику з усіх сфер життя як України, так і всього світу. Агентство не боїться конкуренції, було, є і залишатиметься школою кадрів, подає об’єктивну й достовірну інформацію.

Того святкового вечора згадали й журналіста агентства Романа Сущенка, якого Кремль незаконно утримує у в’язниці в Російській Федерації. Глава держави нагородив Романа Сущенка орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Нагороду перед усім колективом отримала дружина журналіста Анжела.

Його нагороджено за мужність, героїзм, патріо­тизм, який потрапить на сторінки підручників з історії — як уміють триматися і тримаються українці. «Хочу наголосити як Президент і як громадянин України: ми не залишимо Романа в біді», — цитує його слова департамент прес-служби АП.

Замість Романа Сущенка орден «За мужність» ІІІ ступеня отримала його дружина. Фото з cайту president.gov.ua

Завдяки українським дипломатам і українській медіа-спільноті на захист Романа об’єднався весь цивілізований світ, зокрема міжнародні організації: Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, Міжнародна і Європейська федерації журналістів. Сотні організацій вимагають від Росії негайно звільнити Романа Сущенка та інших українських політв’язнів і повернути їх додому.

Петро Порошенко звернувся до дружини Романа: «Пані Анжело, знаю, вам нелегко. Хочу вам подякувати за безпрецедентну мужність. Ваш чоловік уже третій рік ув’язнений у кремлівському «Мордорі». Ми відчуваємо, як йому нелегко, і дуже важливо, щоб він почув нас. Пам’ятайте і передайте, що у Романа є величезна професійна родина, яка постійно про нього пам’ятає і підтримує. Величезна кількість українських юристів-міжнародників, правозахисні організації та дипломатичні відомства щодня докладають максимум зусиль, щоб Роман скоріше повернувся додому з полону».

Президент зазначив, що під час його міжнародних зустрічей зокрема з президентом Франції Еммануелем Макроном тема звільнення Романа Сущенка постійно була серед головних. Він додав, що це питання — одне із завдань першої леді Франції Бріжит Макрон.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»