ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

За підсумками зустрічі у Варшаві президенти України та Польщі підписали документ, який окреслив розвиток співпраці на найближчі два роки

Україна та Польща є добрими партнерами, і західний сусід відіграє важливу роль у підтримці євроінтеграційних прагнень нашої держави. "Переконаний, що стратегічному партнерству між Україною і Польщею немає альтернативи. Наші держави і народи розвиватимуть добросусідські відносини у злагоді і повазі, разом ми будемо будувати наш спільний європейський дім", - заявив Президент Віктор Янукович під час спільної прес-конференції з Президентом Польщі Броніславом Коморовським.

Нові елементи взаємовідносин

Віктор Янукович зауважив, що це його перший державний візит до Польщі як Президента України, тож звернув увагу на щирий, партнерський та конструктивний характер нинішніх переговорів, повідомляє прес-служба глави держави.

Він особливо наголосив на важливості сприяння Польщі у питанні євроінтеграції України. "Ми з Президентом Коморовським домовилися попрацювати над тим, щоб збагатити українсько-польські взаємини принципово новими елементами", - повідомив глава держави.

У цьому контексті, за словами Віктора Януковича, було підписано Дорожню карту двостороннього співробітництва на 2011 - 2012 роки, в якій викладено ключові пріоритети. У документі, серед іншого, Президент відзначив взаємодію у процесі європейської інтеграції України, співпрацю в енергетичній галузі, посилення гуманітарної складової, активізацію підготовки до Євро-2012, яка перейшла у завершальну стадію.

Глава держави звернув окрему увагу на те, що з метою посилення координації двосторонніх заходів буде підвищено статус Консультаційного комітету президентів, який тепер очолюватимуть глави президентських адміністрацій.

"Ми домовилися також про тіснішу взаємодію з Польщею у європейському вимірі під час польського головування в Європейському Союзі у другому півріччі 2011 року", - повідомив Віктор Янукович.

У Києві та Варшаві усвідомлюють великий потенціал співробітництва двох країн у торговельно-економічній та інвестиційній сферах, зауважив Президент, тож слід докласти ще значних зусиль, щоб рівень торгівлі відповідав можливостям держав.

За словами українського лідера, під час переговорів особливу увагу було приділено співробітництву України й Польщі в енергетичній сфері. "Зокрема, ми проаналізували стан реалізації Євро-Азійського нафтотранспортного коридору та спорудження нафтопроводу "Одеса-Броди-Полоцьк-Гданськ", - сказав Президент.

Дружитимемо регіонами

Серед інших завдань, які сторони визначили на ближчу перспективу, - подальший розвиток міжрегіонального співробітництва, реконструкція існуючих і відкриття нових пунктів пропуску на українсько-польському державному кордоні, запровадження спільного прикордонно-митного контролю.

Президент нагадав, що у Варшаві проходить зустріч керівників регіонів України та Польщі. "Тому питання українсько-польського міжрегіонального співробітництва надзвичайно актуальне для наших країн. Ми зацікавлені у вивченні польського досвіду проведення адміністративно-територіальних реформ. Польща у цьому аспекті досягла значних успіхів. Ми ж тільки приступаємо до системного реформування нашої країни", - зазначив Віктор Янукович.

Президент також повідомив про намір разом з польським колегою відвідати 10-й Економічний форум "Україна - Польща". "Впевнений, що саме на принципах спільної довіри і діалогу ми пришвидшимо економічний розвиток наших країн. Я планую зустрітися з представниками ділових кіл Польщі, оскільки для нас важливо шукати нові можливості для співробітництва", - заявив глава держави.

Наш адвокат

Зі свого боку, Президент Польщі Броніслав Коморовський відзначив, що державний візит його українського колеги в Польщу є підтвердженням налаштованості двох країн на спільні дії заради підтримки та розвитку стратегічного партнерства. Він окремо наголосив, що Польща підтримує євроінтеграційні прагнення України. "Польща бажає не тільки ділитися досвідом, а й підтримувати Україну у цьому процесі", -сказав Броніслав Коморовський.

Польський лідер відзначив важливість підписаних двосторонніх документів (окрім Дорожньої карти, у присутності президентів було підписано Меморандум про співробітництво між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України, Польським агентством інформації та іноземних інвестицій та Польсько-Українською господарською палатою).

За словами Президента Польщі, у ході сьогоднішніх переговорів йшлося також про молодіжні обміни між Україною та Польщею. Броніслав Коморовський відзначив, що наші держави вже мають багато спільних планів, які реалізуються. Говорячи про заплановану участь президентів у 10-му Економічному форумі "Україна - Польща", він відзначив, що ефективна співпраця в економічній сфері також є запорукою успішного розвитку українсько-польських взаємин.

До Євро з випередженням графіка

Зараз підготовка України до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року триває із випередженням графіка, повідомив Віктор Янукович. "Ми витратили багато коштів держави, вклали енергію, інтелект, щоб увійти в графік, і сьогодні ми його випереджаємо. Це було дуже складне завдання, але ми його виконали. Я про це кажу з великим задоволенням", - наголосив він.

Президент подякував усім, хто долучився до цієї роботи, у тому числі - нашим польським партнерам, з якими проводилися постійні консультації.

Відповідаючи на запитання журналістів, глава держави також прокоментував конфлікт, що мав місце у Федерації футболу України, зокрема, у зв'язку із заявою 38 колективних членів ФФУ. "Я висловив свою точку зору, в тому числі звернувся до всіх цих 38 організацій та ФФУ, що це буде на совісті та відповідальності тих людей, хто затіяв цю метушню навколо даного питання", - сказав Президент, додавши, що для з'ясування стосунків треба було шукати інші часи.

Він нагадав, що влада не може втручатися в діяльність громадської організації. "Але я висловив свою точку зору - накласти мораторій сьогодні на ці стосунки, об'єднатися навколо єдиної події національного значення - це проведення чемпіонату. Я свою точку зору висловив публічно, наскільки мені відомо, сьогодні цей конфлікт зупинено", - сказав Віктор Янукович.

...

У програмі дводенного державного візиту до Польщі -зустрічі Президента з Прем'єр-міністром та керівниками Сейму. Також Віктор Янукович візьме участь у 10-му Економічному форумі "Україна-Польща" та Конференції керівників регіонів двох країн. Крім того, глава Української держави має відвідати місто Гданськ, де запланована зустріч з представниками місцевої влади і ділових кіл.