Під час роботи Всесвітнього економічного форуму Прем’єр-міністр Микола Азаров провів кілька важливих зустрічей. Так, із Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом обговорено шляхи врегулювання кризи, пов’язаної з організованими в центрі Києва масовими заворушеннями, і розвиток політичної ситуації загалом.

Микола Азаров підкреслив, що сьогодні влада має справу вже не з мирними протестами, а з добре організованою, спланованою операцією із захоплення влади. І все одно виявляє витримку, рішуче налаштована на мирне врегулювання конфлікту.

Глава уряду запевнив, що стратегічний курс на європейську інтеграцію України залишається незмінним, чинні всі ухвалені в ході цього процесу закони, зокрема той, що вимагає, аби всі законодавчі акти відповідали європейським нормам.

Політика і економіка на форумі становили одне ціле. Фото з Урядового порталу

Відправна точка діалогу

Тому й висловив готовність обговорювати з Радою Європи і Венеціанською комісією всі питання щодо нових норм українського законодавства: «Ми готові з вашими експертами обговорити зміст законів, ухвалених 16 січня. На нашу думку, неупереджене експертне обговорення має переконати наших партнерів, що вони цілком відповідають нормам, які містяться в законодавстві європейських країн. Також ми б хотіли, щоб наші партнери зрозуміли, що ухвалення цих законів було продиктовано ситуацією в Україні, необхідністю зупинити ескалацію насильства і протиправних дій стосовно держави і громадян. Ми готові вносити поправки там, де це потрібно. Але треба мати на увазі головну мету, якої нині слід досягти: негайно припинити насильство, ізолювати бойовиків від суспільства і почати політичне врегулювання проблем, включаючи, якщо буде потрібно, зміну виборчого законодавства та конституційних повноважень органів влади».

У свою чергу Генеральний секретар Ради Європи зазначив: «Ми розуміємо, що терміново потрібно налагодити конструктивний діалог, який дасть змогу не тільки врегулювати кризову ситуацію, а й розділити відповідальність за події в Києві. Негайно треба припинити насильство. Рада Європи підтримує конструктивний діалог і готова всіляко йому сприяти».

На його думку, політика в демократичній країні має робитися не на вулицях, а в правовому полі, зокрема шляхом ухвалення законів у парламенті, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Турбйорн Ягланд підтримав пропозицію провести правову експертизу та обговорення з українською стороною ухвалених законів. Сторони домовилися негайно розпочати відповідні консультації на рівні експертів. «Рада Європи готова надати висновки щодо відповідності цих законів європейським нормам і конвенціям», — заявив Генсек Ради Європи.

Генерального директора СОТ Роберто Азеведо глава уряду переконував у непричетності влади до загибелі людей: «Як Прем’єр-міністр я відповідально заявляю, що влада не причетна до загибелі людей. І ми глибоко співчуваємо цій трагедії». Тому й наполягає на мирному врегулюванні ситуації.

Микола Азаров зустрівся і з керівництвом компанії Royal Dutch Shell, запевнивши його про намір розширити співпрацю на інші сфери, окрім видобутку сланцевого газу. У свою чергу голова правління Royal Dutch Shell Йорма Олліла зазначив, що компанія налаштована на довгострокову співпрацю з Україною в реалізації багатьох масштабних проектів.

У пошуках конструктиву 

Основні моменти суспільного життя країни глава уряду прокоментував в інтерв’ю агентству Reuters. «Уряду дуже шкода, що під час останніх подій постраждали люди. Це наші люди, це громадяни України. Ми не хочемо, щоб вони страждали», — запевнив Микола Азаров.

Він також підкреслив, що вірить у здоровий глузд опозиції і в те, що шляхом переговорів та компромісу цю складну ситуацію можна буде врегулювати: «Я вірю у здоровий глузд нашої опозиції, я вірю, що і в європейських політиків, які висловлюються за те, щоб виявити стриманість, існує достатньо важелів впливу на наших опозиціонерів. І якщо ми виступимо єдиним фронтом і займемо спільну позицію компромісу вирішення всіх політичних питань не на вулиці, а в парламенті, за столом переговорів, то, я думаю, ми досить швидко досягнемо порозуміння».

Глава уряду наголосив, що також має бути проведено детальне розслідування того, як під час масових заходів загинули люди. За його словами, громадяни загинули через вогнепальні поранення, спричинені гладкоствольною мисливською зброєю із саморобними набоями.

«Погодьтеся, що такої зброї немає на озброєнні міліції. Уже ці два факти свідчать, що не міліція застосовувала цю зброю, тому, можливо, потрібне навіть створення двосторонньої комісії, яка займеться глибоким всебічним розслідуванням і дасть відповідь на це питання», — зазначив Микола Азаров. Він додав, що, на його думку, цей злочин вчинили провокатори, які хотіли ускладнити ситуацію.

Прем’єр-міністр укотре припустив, що до ухвалених Верховною Радою 16 січня законів може бути внесено зміни, але для цього необхідна конструктивна співпраця з опозицією. І до цієї роботи може бути залучено фахівців Ради Європи та Венеціанської комісії.

«Ви ставите питання про європейську інтеграцію — сядьмо за стіл переговорів і вирішимо, як ми рухатимемося в цьому напрямку. Ви ставите питання щодо гарантії проведення демократичних виборів — сядьмо за стіл переговорів і подумаємо, яким чином нам зробити відповідне законодавство. Вас не влаштовують ухвалені закони, які наводять елементарний порядок в умовах масових безладів, — подивімося разом, що в цих законах є для вас недостатньо демократичним. Я обговорював з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом питання залучення експертів Ради Європи, Венеціанської комісії. Давайте у такому великому складі разом попрацюємо і зробимо нормальні закони, адже і вам, і нам жити в нашій країні», — запропонував Микола Азаров.

Загалом він вважає успішним свій робочий візит до Швейцарії, про що заявив в інтерв’ю газеті «Файненшл таймз», під час якого вдалося донести до європейців інформацію про останні події в Україні і провести зустріч із ключовими міжнародними інвесторами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»