ПАРТНЕРСТВО

Чеські бізнесмени готові вкладати кошти у нашу економіку

Україна зацікавлена у подальшому розвитку українсько-чеського діалогу та у наповненні його прагматичним змістом. Таким був лейтмотив зустрічі Президента Віктора Януковича з першим віце-прем'єр-міністром, міністром закордонних справ Чеської Республіки Карелом Шварценбергом, який перебував в Україні з робочим візитом.

"Цей рік у торговельно-економічних відносинах України та Чехії є вдалішим за два попередніх", - відзначив Віктор Янукович. Зростання обсягів торгівлі між нашими країнами за три квартали 2010 року сягнуло майже 35%. До кінця року цей показник може перевищити 1 млрд доларів, повідомляє прес-служба Президента.

Глава держави вкотре дав зрозуміти, що європейська інтеграція залишається нашою стратегічною метою: "Ми отримали План дій стосовно безвізового режиму. Сподіваюся, ми його виконаємо в 2011 році, - підкреслив Віктор Янукович. - Відзначено і прогрес у переговорах про створення зони вільної торгівлі, що значно наблизить Україну до підписання Угоди про асоціацію".

Прем'єр-міністра Миколу Азарова Карел Шварценберг запевнив, що чеські компанії зацікавлені брати участь в модернізації української ГТС та інфраструктурних проектах з підготовки до Євро-2012. Інвестори мають відповідний досвід з модернізації власної ГТС та з реалізації подібних проектів у Євросоюзі. Вони чекають на чіткий сигнал від нашої країни про поліпшення податкового, інвестиційного клімату та дерегуляції підприємницької діяльності.

З нашого боку Чехії запропоновано зайняти активну позицію у переговорах між Україною та ЄС щодо цього питання, а також - у розширенні потужностей газових підземних сховищ, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну. Микола Азаров також закликав Чехію підтримати Україну під час переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

Йшлося й про оновлення вітчизняного локомотивного парку, де не обійтися без компанії "Шкода". Україна ж може запропонувати свої послуги у проведенні капітального ремонту двигунів до вертольотів чеської авіації.

Загалом Карел Шварценберг заявив, що Чехія також дуже зацікавлена в активізації двосторонніх відносин з Україною. За його словами, чеські підприємці готові вкладати інвестиції в українську економіку: "Ми підтримуємо ваші устремління, ми підтримуємо ваші починання".

Завершуючи зустріч, Микола Азаров передав запрошення для Прем'єр-міністра Чеської Республіки відвідати Україну в зручний для нього час.