Перші випускники Тренінгового центру спецпідрозділу КОРД, які пройшли навчання за участі фахівців США, тепер розпочнуть підготовку спеціалістів із захисту свідків. Саме формування цієї служби стане одним із ключових елементів побудови не лише нової поліції, а й реформи правоохоронної і суддівської системи України загалом.

Для виконання важливих завдань бійців добирали ретельно. Фото УНІАН

Секретна місія

У 1970 році закон про контроль над організованою злочинністю офіційно встановив Федеральну програму США із захисту свідків (WITSEC) — уперше в світі. Нині захистом свідків у Сполучених штатах Америки займається служба федеральних маршалів. Щойно свідок вирішує скористатися програмою, до нього негайно приїжджають маршали. Якщо він перебуває під арештом або в ув’язненні, вони вирушають до його сім’ї.

Свідка, його дружину чи чоловіка, дітей, іноді навіть коханок відвозять у супроводі озброєної охорони в автомобілях з наглухо затонованим склом у безпечний будинок у секретному місці в передмісті Вашингтона (округ Колумбія). Орієнтаційний центр, що нагадує готель, збудували в кінці 1980-х. Центр може приймати шість сімей і шість одиноких свідків одночасно. Свідки ніколи не бачаться одне з одним, а маршал, який працює з одним із них, нічого не знає про інших. Середній термін перебування в безпечному будинку — два тижні. За цей час людям оформлюють нові документи, а особи, яким надали державний захист, вивчають свої нові імена й історію життя, а також отримують допомогу психологів.

Орієнтаційний центр охороняють дуже ретельно: в холах усюди встановлено відеокамери, навколо збудовано паркан, здатний витримати вибух бомби, а під’їзди облаштовано дорожніми бар’єрами, щоб автомобілі з вибухівкою не змогли прорватися на його територію.

По закінченні цих двох тижнів свідка і його сім’ю знову садять в автомобіль з наглухо затонованим склом і відвозять в аеропорт. У місці призначення, яке стає для них новим місцем проживання, їх зустрічає маршал і відвозить у нове житло. Самі ж маршали також працюють в умовах надзвичайної секретності, зазвичай під вигаданими іменами. Причому один з головних критеріїв відбору на цю службу — досвід роботи у силових відомствах.

Нині майже сотня американців по всій країні перебуває під Програмою захисту свідків. І якщо в 70-ті роки минулого століття ними переважно були мафіозі італійської «Коза Ностри», то тепер клієнти маршалів — представники організованої злочинності.

Іспит на надійність

Якою буде програма захисту свідків в Україні, поки що невідомо. Але саме американські спеціалісти навчають українських правоохоронців. Нині триває формування підрозділу КОРД, співробітники якого у подальшому забезпечуватимуть захист свідків, що братимуть участь у кримінальному судочинстві. Зокрема цим займатимуться спецпризначенці категорії «В». Їхнім колегам з категорією «А» цього самого спецпідрозділу поставлено завдання швидко вчитися і чимскоріш розпочати виконання виключно силових завдань, а саме готувати спецоперації зі знешкодження особливо небезпечних злочинців.

Перші 17 інструкторів уже отримали сертифікати, пройшли навчання спільно з представниками окремих спецпідрозділів США. Бійці засвоїли нові методики вогневого враження цілей, їх професійно навчили евакуювати свідків і за необхідності надавати їм першу медичну допомогу.

Для виконання цих важливих завдань їх відбирали не менш скрупульозно, ніж у штурмові підрозділи особливого призначення. Кожен із бійців продемонстрував, що добре підготовлений фізично. Інструктори також успішно пройшли інші етапи «відсіву»: поглиблені тести з психології, поліграф і співбесіду з керівниками спецпідрозділу. Хлопці, які стали першими сертифікованими інструкторами, в минулому — бійці добровольчих батальйонів МВС і співробітники управління швидкого реагування «Сокіл».

Цих сімнадцятеро відібрали з-поміж 943-х кандидатів. Середній вік курсантів — 30 років. Інструктори, які отримали американські сертифікати, готуватимуть кандидатів у підрозділи, що забезпечуватимуть захист свідків у судовому провадженні.