ПРОГНОЗ

Міжнародна фінансова інституція оприлюднила своє бачення розвитку економіки України у 2012 році
 

Одразу слід зазначити, що базовий прогноз експертів Світового банку (СБ) грунтується на багатьох «якщо». Як повідомив на прес-конференції старший економіст представництва СБ  в Україні Руслан Піонтківський,  вираховуючи основні економічні показники для України, фахівці виходили з того, що наступного року може погіршитися ситуація в світовій економіці, зокрема в єврозоні. А це, безумовно вплине на нашу економіку, зокрема можуть зменшитися обсяги іноземних інвестицій. 

Також у СБ прогнозують, що Україна таки домовиться з Міжнародним валютним фондом про продовження кредитування. У цьому випадку потік інвестицій може збільшитися. Проте інфляція зросте, адже одна з головних умов МФВ щодо продовження співпраці — істотне збільшення тарифів на тепло та газ для населення. З іншого боку, корегування тарифів зменшить дефіцит НАК «Нафтогаз України», що позитивно вплине на показник дефіциту державного бюджету. Не обійшлося й без російського газу: у прогноз заклали існуючу формулу ціни на блакитне паливо.

Отже, зростання ВВП України наступного року становитиме 2,5%, дефіцит державного бюджету — 2,5% валового внутрішнього продукту ( бюджетні доходи становитимуть 41,3%, а видатки — 43,8%), інфляція буде на рівні 9,4%. Експорт збільшиться на 3,8% порівняно з цим роком, а імпорт зменшиться на 1,8%. Зовнішній борг буде на рівні 78,1% ВВП, державний і гарантований борг — 42,4%. Дефіцит рахунку поточних операцій становитиме 4,9%. Загалом, за словами Руслана Піонт?ківського, 2012 року в економіці України спостерігатиметься хоч і не значне, але зростання.

У свою чергу директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер звернув увагу на необхідність прискорення імплементації структурних реформ. За його словами, програма економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки містить низку позитивних ініціатив, проте впровадження багатьох з них пробуксовує. Здебільшого це обумовлено нестачею довіри до дій державних інститутів з боку бізнесу та населення. «Україні потрібні реформи. Альтернативи їм немає. Необхідно провести глибокий аналіз дій та прискорити впровадження реформ. Це сприятиме вищим темпам зростання у середньостроковій перспективі та дасть змогу пом’якшити наслідки від кризових явищ у світовій економіці», — переконаний Мартін Райзер.

Крім того, він наголосив на необхідності впровадження енергозберігаючих технологій в економіці. Нині в Україні енергоємність промисловості втричі вища, ніж у Польщі. Якщо ми досягнемо рівня наших західних сусідів, то значно зменшимо видатки на закупівлю газу та істотно підвищимо енергобезпеку. Пріоритетом має стати й державна підтримка експортерів. Це одна з найважливіших умов для утримання економічного розвитку та збереження робочих місць.